De Nederlandse Agri & Food sector in internationaal verband

Overige

2020, 20 januari

1 minuut lezen

Nederland exporteerde in 2019 voor €94,5 miljard aan landbouwgoederen. Dat is een groei van 4,6% ten opzichte van 2018 (€90,4 miljard). De groei komt voor circa twee derde door een stijging van de exportprijzen en circa een derde door een groter exportvolume. Naast de stijging in landbouwgoederen gaan ook steeds meer landbouwmachines, kasmaterialen en machines voor de voedingsmiddelenindustrie (zogenoemde landbouwgerelateerde goederen) de grens over. Een aantal relevante uitkomsten en cijfers m.b.t. export uit deze categorie:

  • De export van de zogenoemde landbouwgerelateerde goederen groeit met 8% naar €9,9 miljard.
  • Voor €1,9 miljard wordt uitgevoerd door Nederland (2019) aan machines voor de voedingsmiddelenindustrie.
  • Op landniveau groeit de export met bestemming Frankrijk (+134 miljoen euro) en Duitsland (+113 miljoen euro) het hardst.
  • Bij de export van landbouwgerelateerde goederen verdient Nederland het meest aan landbouwmachines (1,14 miljard euro aan exportverdiensten in
    2018) en machines voor de voedingsmiddelenindustrie (1,07 miljard euro), rekening houden met het verschil tussen producten van Nederlandse makelij en wederuitvoer.

Bekijk de publicatie

Bron: Wageningen Economic Research Rapport (2020-001)

Meer nieuws

In een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder