De ins en outs van de ontwikkeling van de vleeskuikensector

2016, 31 juli

3 minuten lezen

Corstian 1Op 23 februari kondigde GMV aan dat Corstian Prosman, als Wageningen UR masterstudent, voor FME onderzoek ging doen naar innovatie in de vleeskuikensector. Dit onderzoek is inmiddels afgerond en de resultaten zijn beschikbaar. Corstian heeft ongeveer 20 mensen uit de vleeskuikensector geïnterviewd, van onderzoekers tot brancheorganisaties en van technologiebedrijven tot beleidsmakers. Hierdoor is er een algemeen beeld ontstaan van de issues die in deze sector spelen en wat de belangrijkste belemmeringen daarin zijn voor innovaties. De resultaten zijn in het rapport onderverdeeld in drie dimensies: (1) een duidelijke richtinggeving van ontwikkeling, (2) aanwezigheid van dynamiek in de sector en (3) facilitering door passende structuren van funding en kennisontwikkeling.

Richtinggeving (1): Een van de issues die natuurlijk veel speelt is die van dierenwelzijn. Volgens de respondenten is de aandacht voor dierenwelzijn eenzijdig en zijn er meerdere zaken die van belang zijn voor een gezonde sectorontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn (voeder-)efficiëntie, energiegebruik en andere duurzaamheidsaspecten. Een meer gebalanceerde en op feiten gebaseerde vertegenwoordiging van de issues zou volgens het rapport leiden tot betere besluitvorming en een duidelijker handelingsperspectief. In specifieke zin gaat het dan over discussies die gevoerd zouden worden op emotioneel vlak, terwijl onafhankelijke feiten niet aanwezig zijn of genegeerd worden door bepaalde partijen. Een gebalanceerde vertegenwoordiging van belangen is essentieel voor het voortbestaan van een in de pluimveewereld vooraanstaande technologische sector in Nederland.

Dynamiek (2): Er wordt in het rapport gerefereerd aan de noodzaak van bedrijven om extern georiënteerd te zijn; samenwerking en cross-overs leiden vaak tot de grootste stappen. Dit wordt ook gedreven door de noodzaak om met een integrale en ketenbrede oplossing te komen voor een bepaalde uitdaging. Hierin moet ook steeds meer rekening worden gehouden met negatieve productie externaliteiten, zoals die voor het milieu/de omgeving. Door de aanzienlijke graad van gespecialiseerde bedrijven worden connecties en netwerken van verschillende bedrijven en organisaties daarin steeds belangrijker. Gezien de noodzaak voor integrale oplossingen gaat de noodzaak voor connecties en netwerken verder dan alleen binnen de sector.

Facilitering (3): De uitkomst van een bepaald innovatietraject is vaak onduidelijk, wat vraagt om risicodragend kapitaal. Subsidies zijn hier niet altijd geschikt voor. Daarnaast wordt de aansluiting van MKB-bedrijven bij het topsectorenprogramma als lastig gezien, waardoor deze bedrijven vaak op zoek moeten naar alternatieve financiering. Financiering van publiek-private onderzoeksprojecten wordt verder bemoeilijkt door een verschil in onderzoeksagenda’s van publieke en private sector, wat mogelijk veroorzaakt wordt door de eerder genoemde zaken (ad 1). Daarnaast wordt ruimte in regelgeving en toezicht voor experimenteren als belangrijk gezien voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Op woensdag 3 augustus om 9:00 uur zal Corstian Prosman zijn onderzoek presenteren en verdedigen. De locatie is Wageningen UR, gebouw ‘Leeuwenborch’, C84 (Hollandseweg 1 in Wageningen) en iedereen is welkom.

Het complete rapport staat rechtsboven aan deze pagina.

Meer nieuws

GMV
Nieuws

01/03/2021

1 minuut lezen

GMV bouwt verder

GMV is gestart met online werkgroepsessies gericht op de thema’s: verduurzaamt de sector, gewaardeerd werkgeverschap en verbindt de keten.

Lees verder
Leden
Nieuws

26/02/2021

1 minuut lezen

JBT zet in op een duurzamere en betere wereld

Hoe draag je als machinebouwer bij aan een betere en duurzamere wereld? Naast het ontwikkelen van slimme technologie om productie zo effectief mogelijk te maken en verspilling te minimaliseren zet GMV-lid JBT zich breder in om verduurzaming van de industrie mogelijk te maken. 

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2021

2 minuten lezen

Food Process Engineers van de toekomst

Er is een tekort aan jonge technische professionals die direct inzetbaar zijn in de agri & food machinebouw. Hogeschool InHolland biedt opleidingen op het grensvlak van techniek en agri & food en inventariseert via een enquête om de juiste invulling te geven aan het profiel Food Process Engineer. Welke kennis en skills moeten jouw toekomstige medewerkers hebben? 

Lees verder