CTO overleg 10 april: Roadmap AgriFood meets HighTech

2015, 04 mei

2 minuten lezen

CTO overlegOp 10 april waren 34 CTO’s en specialisten bijeen om de ontwikkelde ideeën en plannen voor een technologie roadmap voor de agri & food sector te bespreken en kritisch tegen het licht te houden op relevantie voor het bedrijfsleven. Remko Boom (WUR), Stefano Stramigioli (UTwente), Martijn Wisse (TU Delft) en Maarten Steinbuch (TU/e) presenteerden vol enthousiasme het protfolio van de universiteiten. O.b.v. een zeer levendige discussie kwamen de CTO’s terug met hun prioriteiten, wat tegelijk weer input was om het beoogde roadmap document aan te passen en aan te vullen. De roadmap dient als input voor de innovatiecontracten van de topsectoren en zijn de komende 2 jaar de basis voor de financiering van PPS projecten, lees: “vele tientallen miljoenen financiering voor onderzoek.”

Al enige tijd is het FME Cluster Agri & Food actief om een lange termijn technologie roadmap voor de sector te ontwikkelen. Hiervoor is o.a. bij Wageningen UR en de 3 Technische Universiteiten het net opgehaald, welke technologieën daar in ontwikkeling zijn die relevant kunnen zijn voor de agrifood sector. Tegelijkertijd is vanuit de topsectoren High Tech Systemen & Materialen (HTSM) en Agri & Food eind vorig jaar een initiatief opgestart om te komen tot een roadmap rondom precisie landbouw. Deze twee sporen worden nu samengebracht in een roadmap die uiteindelijk in de innovatie contracten van tenminste 3 topsectoren moet komen, waarbij de belangrijkste brug de verbinding tussen agri, food & tuinbouw en hightech & ICT is.

Wat is het tijdspad? Vanuit de topsectoren Agri & Food, HTSM, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen worden voorbereidingen getroffen om te komen tot nieuwe innovatiecontracten. Deze moeten op 1 oktober 2015 klaar zijn en dienen als basis voor PPS projecten waarmee onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven samenwerken aan technologische ontwikkeling voor de sector. De eerste stap is het komen van een basis document, dit dient op 1 juni a.s. klaar te zijn en dient ook bij voorkeur breed gesteund te worden door het bedrijfsleven. Dit was één van de redenen voor het CTO overleg van 10 april. Frans Kampers van de WUR heeft o.b.v. alle input het Roadmap document HIGH TECH TO FEED THE WORLD (HT2FtW) opgesteld. Op dit moment loopt een vraag bij betrokken branches en bedrijven voor een steunverklaring voor deze roadmap, met al ruim 70 steunbetuigingen (stand 21 mei) lijkt het nu al te lukken om het ook echt een document van de ondernemers te laten zijn!

Meer nieuws

In een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder