China gaat zich actief bemoeien met standaardisatie

2015, 22 juni

2 minuten lezen

ISOTC293Eind vorig jaar werd de Nationale Commissie (NC) geïnformeerd over de intentie om een internationale norm commissie op te richten specifiek voor Feed, genaamd ISO-TC293. Deze commissie werd geïnitieerd door China. Vanuit de ‘meat’ bedrijven zijn een aantal GMV leden actief in de Nationale standaardisatie commissie m.b.t. Machines voor de voedselindustrie, genaamd NEN-NC341100. Vanuit deze NC is de voorzitter en secretaris afgevaardigd en vertegenwoordigd in de Europese standaardisatie commissie “Machinery intended for use with foodstuffs and feed”, genaamd CEN-TC153.

Het belang van de machinebouwers in de NC, en de afgevaardigde in de CEN-TC, is om de ontwikkelingen t.a.v. regelgeving (wet, Machine directive, FCM 1935) en de daaruit volgende normen (Standards) inhoudelijk te volgen, en om nieuwe “klemmende” normen te voorkomen. Deze nationale en Europese commissie redeneren voornamelijk vanuit de Machine Directive en andere relevante directives en regulations die een relatie hebben met de machines in de voedselverwerkende industrie t.a.v. veiligheid en hygiëne. De machine directive stelt immers dat food, de voeding is voor zowel mens als dier, waardoor de machine directive zowel de food als feed industrie raakt en afdekt. Nu is het zo dat de CEN vanuit CEN-TC153 een Europese afvaardiging heeft op internationaal (ISO) niveau. Tevens zijn andere landen/continenten vertegenwoordigde op het internationale ISO niveau, wat van belang is om goede internationale normen te realiseren.

Scope van de ISO-TC293 volgens China: “Standardization of single feed machine, processing systems and complete production line which process various raw materials to produce feed for livestock, poultry, aquatic animals, and pets according to the requirement of recipes includes feed machinery safety, hygienic requirements and environmental protection requirements in feed processing.” 

Geïnitieerd door GMV is er via NC341100 en onze Europese CEN-TC153 een discussie of een aparte ISO-TC voor alleen Feed wel verstandig is, want mogelijk is het verstandiger om net als de Europese commissie ook op internationaal niveau een ISO-commissie te hebben voor Food en Feed. Maar wat de uitkomst ook zal zijn, er zal op internationaal niveau zeker iets gaan gebeuren t.a.v. Feed industrie normen, China heeft dit geïnitieerd, zij zullen daar zeker een visie en belangen bij hebben. GMV zal dit actief blijven volgen.

Meer nieuws

In een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder