Canada is hot! Startschot voor PIB programma

2016, 30 juni

3 minuten lezen

IMG_8731 Canada is hot, zeker in de levensmiddelenindustrie liggen er veel kansen voor Nederlandse bedrijven. Deze conclusie kan zeker getrokken worden na de presentatie van de Canadese Investment Champion Bruce Cowper (foto) op 24 juni jl. tijdens de Informatiebijeenkomst Trade & Investment kansen in Canada voor de Food industrie bij de HAS in Den Bosch. Bovendien willen de Canadezen heel graag met Nederlandse bedrijven samenwerken. Via een uitvoerig selectieproces is Nederland geïdentificeerd als dé partner om de Canadese Food Processing Industry naar een hoger plan te tillen, meer efficiency met Nederlandse technologie.

Oost NV, FoodTechPark Helmond. Brainport Development, FME en GMV hebben de handen ineen geslagen als het gaat om Canada, de bijeenkomst op 24 juni was hierin een eerste stap. Naast de presentatie door Bruce Cowper, werd er ingegaan op kansen in het kader van CETA door Diederik Beutener van de Canadese Ambassade in Den Haag. Bruno Lamy van de Canadese overheid (Industry Canada) presenteerde een uitgebreid overzicht van nationale en regionale subsidie- en financieringsregelingen in Canada. Regelingen die de aankoop van efficiënte machines zelfs tot 50{79a1d8301988f39a8c3c8f67223bbd83ba5671ad737bd97a5fd6a78f8aad5391} subsidie kan opleveren, informatie die Nederlandse bedrijven zeker in hun achterzak moeten hebben als ze praten met Canadese bedrijven.

IMG_8751Tijdens de druk bezochte bijeenkomst is ook in rondetafels gesproken over de certificering van machines. CSA en UL wordt door veel ondernemers als lastig ervaren, maar met een slimme aanpak kan er veel ellende voorkomen worden, zo bleek in de door Peter Postma van Promteg begeleide discussie. Peter van Harten van Isah software is al langere tijd actief in Canada en deelde zijn ervaringen in een tweede rondetafel, wat moet je zeker doen en wat niet, en waar kun je terecht voor informatie? De derde rondetafel werd begeleid door Bruce Cowper en Diederik Beutener, deelnemers hadden uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen aan deze Investment Champion, want met gemiddeld 20 gerealiseerde food-plants in Noord-Amerika weet Bruce heel goed hoe de hazen lopen.

Tot slot presenteerden de organiserende partijen hun gezamenlijk plan om een Partners for International Business (PIB) programma op te starten. Een programma waarin voor een periode van 3 jaar met een groep van ondernemers actief business development wordt gedaan richting Canada. RVO biedt hiervoor ondersteuning, feitelijk wordt het budget van de inzet van de deelnemende bedrijven verdubbeld door RVO. Nasrat Popal van RVO presenteerde tot slot de ins en outs van deze PIB regeling. Een eerste actie is een uitgaande missie naar Canada in oktober 2016.

In totaal hebben 12 ondernemers te kennen gegeven interesse te hebben in deelname in dit PIB programma. Oost NV, FoodTechPark Helmond, Brainport Development, FME en GMV organiseren binnenkort een bijeenkomst waarin nadere informatie gegeven wordt, maar waar vooral ook samen met de ondernemers een “aanvalsplan” voor Canada wordt opgesteld, dé basis voor een succesvol PIB programma!

Ook interesse? Stuur s.v.p. een bericht aan gmv@fme.nl

De presentaties van Bruce Cowper, Diederik Beutener, Bruno Lamy en Nasrat Popal zijn allemaal te downloaden via een link aan de rechterzijde van deze pagina.

Meer nieuws

GMV
Nieuws

02/05/2024

2 minuten lezen

World Expo 2025: Unieke kans voor samenwerking met Japan

In 2025 vindt de World Expo plaats in Osaka, Japan. De World Expo wordt eens in de 5 jaar georganiseerd en heeft in 2025 als thema 'Designing future society for our lives'. GMV, als branchevereniging van de producenten van machinerieën voor de voedingsmiddelenindustrie, volgt de ontwikkelingen van deze World EXPO nauwlettend.

Lees verder

In een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder