Behoefte aan kwaliteitsborging bij Hygiënisch Lassen

2016, 29 februari

2 minuten lezen

mag-lasser-2Samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs is cruciaal. Dit is opnieuw bevestigd tijdens de workshop die GMV op 18 februari heeft gehouden bij PTC+ in Ede. Een regio waar volgens Joop Hazeleger (Knooppunt Techniek) al veel samengewerkt wordt. Goed opgeleide lassers zijn schaars. Met name in de agrifood sector is er een dringende behoefte aan goed opgeleide lassers. Een verkeerde las kan namelijk tot gevolg hebben dat er bacteriën in een machine terecht komen, wat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen.

Op dit moment is er nog geen specifieke opleiding voor laswerkzaamheden die toegepast worden in de voedselindustrie. Lassers leren ‘on the job’ en door het grote tekort aan lassers is het niet altijd duidelijk wat de kennis en ervaring is van de ingehuurde mensen. Dit zou mogelijk verholpen kunnen zijn door mensen te certificeren of speciaal te diplomeren.

Yvonne Olgers van het certificeringsinstituut voor lasopleidingen (NIL) heeft daarom tijdens de bijeenkomst gepeild of er behoefte is aan certificeringstraject of specifieke opleiding op het gebied van Hygiënisch lassen. Hieruit kwam naar voren dat de optie van een certificeringstraject zeker onderzocht moet worden. NIL en EHEDG zullen een werkgroep samenstellen die dit verder gaat uitzoeken.

Daarbij stelde Wouter Burggraaf vast dat ook het samenstellen van gezamenlijke verkoop/inkoopvoorwaarden op het gebied van lassen zinvol kan zijn om ervoor te zorgen dat de kwaliteit gewaarborgd blijft en concurrentie/prijsdruk niet een reden kan zijn om de kwaliteit onder druk te zetten. Als voorbeeld werd de farmaceutische industrie genoemd waar men gewend is de prijs te betalen voor goed laswerk. Ook hiervoor zal een werkgroep samengesteld worden.

Geïnteresseerden voor een van beide werkgroepen kunnen zich melden bij het GMV-secretariaat.

 

 

Meer nieuws

Leden
Nieuws

04/10/2021

1 minuut lezen

Nieuwe innovatie’s X-ray technologie

GMV-lid Marel houdt zich bezig met duurzaamheid. In hun innovatiecentrum in Boxmeer gebruiken zij speciale Xray technologie en doen microbiologisch onderzoek als onderdeel van hun missie om biologische verontreiniging in primaire en secundaire processen te verminderen. Door innovatieve, eenvoudig te reinigen oplossingen te ontwerpen, proberen hun ingenieurs niet alleen voedselverontreiniging en -verspilling te verminderen, maar ook om de arbeid, het water en de energie die nodig zijn voor bediening en reiniging te minimaliseren.

Lees verder

De Koning Willem I Prijs is de meest prestigieuze bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap. Tweejaarlijks wordt er een prijs uitgereikt in de categorie Grootbedrijf, MKB en een Plaquette voor ondernemingen die uitblinken in duurzaam ondernemerschap.

Lees verder
GMV
Nieuws

04/10/2021

1 minuut lezen

Food Technology 1 en 2 december 2021, Den Bosch

Vakblad EVMI en Mikrocentrum organiseren op 1 en 2 december het nieuwe evenement Food Technology. De locatie is de Brabanthallen in Den Bosch. Tijdens Food Technology 2021 komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050.

Lees verder