Behoefte aan kwaliteitsborging bij Hygiënisch Lassen

2016, 29 februari

2 minuten lezen

mag-lasser-2Samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs is cruciaal. Dit is opnieuw bevestigd tijdens de workshop die GMV op 18 februari heeft gehouden bij PTC+ in Ede. Een regio waar volgens Joop Hazeleger (Knooppunt Techniek) al veel samengewerkt wordt. Goed opgeleide lassers zijn schaars. Met name in de agrifood sector is er een dringende behoefte aan goed opgeleide lassers. Een verkeerde las kan namelijk tot gevolg hebben dat er bacteriën in een machine terecht komen, wat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen.

Op dit moment is er nog geen specifieke opleiding voor laswerkzaamheden die toegepast worden in de voedselindustrie. Lassers leren ‘on the job’ en door het grote tekort aan lassers is het niet altijd duidelijk wat de kennis en ervaring is van de ingehuurde mensen. Dit zou mogelijk verholpen kunnen zijn door mensen te certificeren of speciaal te diplomeren.

Yvonne Olgers van het certificeringsinstituut voor lasopleidingen (NIL) heeft daarom tijdens de bijeenkomst gepeild of er behoefte is aan certificeringstraject of specifieke opleiding op het gebied van Hygiënisch lassen. Hieruit kwam naar voren dat de optie van een certificeringstraject zeker onderzocht moet worden. NIL en EHEDG zullen een werkgroep samenstellen die dit verder gaat uitzoeken.

Daarbij stelde Wouter Burggraaf vast dat ook het samenstellen van gezamenlijke verkoop/inkoopvoorwaarden op het gebied van lassen zinvol kan zijn om ervoor te zorgen dat de kwaliteit gewaarborgd blijft en concurrentie/prijsdruk niet een reden kan zijn om de kwaliteit onder druk te zetten. Als voorbeeld werd de farmaceutische industrie genoemd waar men gewend is de prijs te betalen voor goed laswerk. Ook hiervoor zal een werkgroep samengesteld worden.

Geïnteresseerden voor een van beide werkgroepen kunnen zich melden bij het GMV-secretariaat.

 

 

Meer nieuws

Hoe ziet de voedselverwerkende industrie in Rusland eruit en welke kansen biedt dat aan Nederlandse bedrijven? De Russische voedingsmiddelenindustrie ontwikkelt zich in hoog tempo. Verwacht wordt dat de voedselproductie richting 2030 zal toenemen met ruim 133%, en dat de voedselexport in 2035 US$ 28,5 miljard zal bedragen.

Lees verder

Levert of werkt jouw bedrijf aan sleuteltechnologie innovaties voor de voedsel(verwerkende) sector? Dan kun je kosteloos worden opgenomen in de NL Smart Food Manufacturing special. Hierin worden vele hoogwaardige Nederlandse bedrijven van industrie tot aan MKB en startups uit de food tech sector voorgesteld. Het beste dat Nederland te bieden heeft! 

Lees verder
Nieuws

01/11/2021

2 minuten lezen

FNLI-jaarbijeenkomst 2021

Op donderdag 14 oktober vond de FNLI-Jaarbijeenkomst 2021 plaats. Voor veel van de circa 200 aanwezigen een bijzondere bijeenkomst. Naast een inhoudelijk programma was er namelijk ruimte voor FNLI-leden en genodigden om elkaar na een lange periode weer eens te ontmoeten en te spreken. “Elkaar na zo’n lange tijd in levenden lijve te spreken, daar was ik echt aan toe” was een veelgehoorde reactie.

Lees verder