AgriFoodTech Platform congres

2016, 25 oktober

5 minuten lezen

Op 14 december 2016 vindt het AgriFoodTech Platform Congres plaats in de Brabanthallen te Den Bosch. Op dezelfde locatie organiseert het Mikrocentrum op 14 en 15 december 2016 tevens de AgriFoodTech Vakbeurs.

Laat 14 december de start zijn voor een nieuw begin, laat gedachten de vrije loop en leg verrassende verbindingen. De agrifood sector kent veel maatschappelijke uitdagingen en daar liggen juist de kansen voor ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties.

Het AgriFoodTech Congres: concreet, resultaatgericht en kansen op business met impact.

Registreer jouw aanwezigheid hier!

Om ook concrete innovaties te realiseren, faciliteert het AgriFoodTech Platform een 2-daagse innovatieversneller waar theorie en praktijk samen komen

Ochtendprogramma:

10.00 uur          Ontvangst en registratie

10.30 uur          Plenaire opening (Limousin 1)

Ruud Veltenaar: Shift Happens 2031: Toekomst van Agri & Food
Van maatschappelijke dialogen naar technologisering en ketenintegratie – Ruud Veltenaar zet mensen aan het denken over hun eigen toekomst in een snel transformerende wereld. In deze context inspireert hij zijn publiek en stimuleert hij persoonlijk leiderschap, innovatief en sociaal ondernemerschap en authenticiteit. Nieuwe inzichten, dogma’s en belemmerende overtuigingen worden kritisch en feitelijk beschouwd. Met een heldere visie en duidelijke agenda voor de toekomst, houdt hij zijn publiek een spiegel voor en creëert hij beweging en actie.

11.15 uur          4 parallellezingen:

Limousin 1: Innovatieve techniek voor gezonde voeding & transparantie

Moderator:

  • IBM – Ronald Teijken, Business Development Executive Watson IoT, Big Data/Analytics en IoT verzorgen inzicht in de gehele keten
    Door Big Data, Analytics en Internet of Things ontstaat meer en meer (deels ongestructureerde) data, maar tevens de behoefte tot meer transparatie in de gehele keten.   De sleutel tot transparantie is de decentralisatie van real-time data. De technology die dit mogelijk maakt is Blockchain.
    Ronald Teijken: “Nieuwe regels dwingen producenten een hoge mate van transparantie in die supply chain in te bouwen. Maar ook de consument verwacht steeds meer helderheid. Innovatieve oplossingen zoals IoT, Blockchain en een veranderde kijk op het ecosysteem helpen de veranderende vraag te  beantwoorden”
  • Questionmark
  • Bodec – Frank de Boeff, Managing Director, Technologie als middel voor een gezonder voedselsysteem

 Dexters 15,16,17,18, Voedselverspilling: kans of uitdaging voor agrifoodtech?

Moderator:

  • Wageningen UR – Toine Timmermans, Een waardevol, circulair voedselsysteem: halvering van Voedselverspilling in 2030.
    Een duurzaam consumptie- en productiesysteem vraagt om een samenhangende aanpak met duizenden verschillende oplossingen. De transformatie van efficiency naar waarde-denken en van lineaire ketens naar circulaire netwerken is cruciaal.  Dit moet ook nog eens  aansluiten bij de diversiteit aan behoeften van consumenten. Dit is een trigger voor het goed afstemmen van vraag en aanbod in de voedselketen.
    Toine Timmermans: “Deze complexe maatschappelijke uitdaging vraagt om transparante en responsieve ketens, die in staat zijn waarde- en betekenisvol voedsel te leveren dat voldoet aan individuele consumentenbehoeftes.”
  • Bedrijf uit levensmiddelen industrie
  • Bedrijf met technologische innovatie

 Dexters 11,12,13,14 Klimaatverandering: watermanagement in de landbouw

 Moderator:

  • Urgenda – Christiaan Kuipers, Koolstof, te veel in de lucht en te weinig in de bodem
    Klimaatverandering en de uitputting van de bodem is al gaande. Voorbeelden van enkele crossectorale projecten om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.
    Christiaan Kuipers: “Duurzaamheid is geen doel, maar een middel om ernstige gevolgen te voorkomen.”
  • Bijdrage agrarische sector – ntb
  • Bijdrage watermanagement – ntb

Dexter 19: Seminar on Innovation Processes in Agriculture by AgriSpin (English)

Agricultural entrepreneurs can be fine inventors, and innovations often emerge from interaction between appropriate actors. How do advisors act in this respect? What can support agencies and administrations do to create space that is conducive for entrepreneurs to become creative?

These are core questions for the European AgriSpin project (“Space for Innovations in Agriculture”, 2015-2017), bringing 15 support agencies from 12 EU countries together to search for answers. Colleagues in mixed teams have visited each other in search of pearls and puzzles. At present, the most interesting stories are being written and analysed, after which conclusions will be drawn for support agencies and public authorities on how to create a conductive climate for innovations at farm level.

The AgriSpin project is part of the European Innovation Partnership programme of the EU, searching for effective ways to connect practice and research. ZLTO is the Dutch partner in the AgriSpin project.

12.45 -13.45 uur            lunch & ruimte voor beursgang

Middagprogramma

Dagvoorzitter, Marijn Frank vanaf 14.00 uur

14.00-14.30 uur             Joris Lohman – Slow Food Movement, Het verleden en de toekomst van voedselinnovatie

Het huidige model van produceren en consumeren staat onder grote druk. Joris Lohman schetst de ontwikkeling van het landbouw en voedselsysteem aan de hand van de transitietheorie, en koppelt hieraan de geschiedenis van innovatie in het voedselsysteem. De huidige tijd kenmerkt zich door chaotische innovatie in alle richtingen, op basis van een veelheid van wereldbeelden en waarden en normen.

14.30 – 15.00 uur          Bob Hutten-  Hutten Catering/Verspillingsfabriek, Met geluk geld verdienen

Vanuit maatschappelijke relevantie tracht Bob Hutten te komen tot verdienmodellen, Verspilling van Food en Talent zijn twee domeinen waar Hutten het verschil wil maken.
Bob Hutten: Bedrijven die de meest maatschappelijke relevante verantwoordelijkheid nemen zouden het meest moeten worden ontzien als het gaat om belastingen anders gaat duurzaamheid niet vliegen..”

15.00 uur                      Koffiepauze

15.30 uur                      Meiny Prins – Priva, Creating Climate for Growth:
Innoveren voor een duurzame toekomst doe je samen

16.00 uur                     AgriFoodTech Dialoog, Dialoog met MKB ondernemers uit de agri, food en techniek.
Innovatieve technologie als oplossing voor maatschappelijke uitdagingen. Hoe vergroten we de kansen op succes?

16.30 uur                      Staatssecretaris Martijn van Dam, Door samenwerking van informatie naar innovatie, Nederland als gidsland voor een beter voedselsysteem,

17.00 uur                      afsluiting & borrel

Meld je hier aan!

Meer nieuws

Leden
Nieuws

04/10/2021

1 minuut lezen

Nieuwe innovatie’s X-ray technologie

GMV-lid Marel houdt zich bezig met duurzaamheid. In hun innovatiecentrum in Boxmeer gebruiken zij speciale Xray technologie en doen microbiologisch onderzoek als onderdeel van hun missie om biologische verontreiniging in primaire en secundaire processen te verminderen. Door innovatieve, eenvoudig te reinigen oplossingen te ontwerpen, proberen hun ingenieurs niet alleen voedselverontreiniging en -verspilling te verminderen, maar ook om de arbeid, het water en de energie die nodig zijn voor bediening en reiniging te minimaliseren.

Lees verder

De Koning Willem I Prijs is de meest prestigieuze bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap. Tweejaarlijks wordt er een prijs uitgereikt in de categorie Grootbedrijf, MKB en een Plaquette voor ondernemingen die uitblinken in duurzaam ondernemerschap.

Lees verder
GMV
Nieuws

04/10/2021

1 minuut lezen

Food Technology 1 en 2 december 2021, Den Bosch

Vakblad EVMI en Mikrocentrum organiseren op 1 en 2 december het nieuwe evenement Food Technology. De locatie is de Brabanthallen in Den Bosch. Tijdens Food Technology 2021 komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050.

Lees verder