Agri & Food visie: duurzamer, slimmer en persoonlijker

2018, 03 april

3 minuten lezen

Op 20 maart overhandigden FME voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink samen met Lammert Prinsen – GMV bestuur en Marcel van Haren – directeur GMV en Cluster Manager FME Agri & Food de nieuwe visie aan de Tweede Kamercommisie voor Landbouw, Natuur en Veiligheid.

Om een toppositie te blijven innemen als voedselland en als belangrijke fabrikant en exporteur van voedseltechnologie op het wereldtoneel, moet Nederland keuzes maken.

Inspiratiebron voor de sector

De FME-visie moet de Kamerleden een handvat bieden tijdens het algemene overleg van volgende maand over de toekomst van de voedselketen. Daarnaast dient het als inspiratiebron bij het vormgeven van het beleid voor de sector. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: “Nederland staat aan de wereldtop als voedselland. Wij zijn tweede voedselexporteur ter wereld en derde fabrikant en exporteur van Agri & Food-technologie. Een positie om trots op te zijn en om te verdedigen. Daarvoor zijn scherpe keuzes nodig. In deze visie maakt FME die keuzes.”

Kernopgaven

De voornaamste kansen en uitdagingen voor de Nederlandse agro- en foodtech heeft FME gebundeld in een aantal kernopgaven: digitaliserende voedselketens, duurzame en lokale voedselproductie, personalised food, kleinschalig produceren en de smart food factory.

De visie wijkt daarbij bewust af van de gebaande paden. Bijvoorbeeld door in te zetten op personalised food. Waarbij geldt: voorkomen is beter dan genezen. Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven lopen wereldwijd voorop in het kunnen opstellen van een persoonlijk voedingsadvies op basis van iemands DNA-profiel. Dezentjé Hamming: “FME ziet een langjarige leidersrol voor Nederland in het verschiet als personalised food tot een speerpunt wordt gemaakt. Bijvoorbeeld met een nieuw, internationaal toonaangevend researchcentrum waarin voedselindustrie, zorgsector en technologiebedrijven samenwerken.”

Kleinschalig produceren heeft betrekking op duurzame productie en verwerking op kleine schaal. Met kleinschalige oplossingen kunnen nicheproducenten en lokale initiatieven worden bediend. Ook bieden deze oplossingen exportmogelijkheden om boeren in ontwikkelingslanden op weg te helpen. GMV-lid OMVE Lab & Pilot Equipment is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat zich al gespecialiseerd heeft in Small Scale processing dat bleek tijdens het bezoek aan de Anuga twee weken geleden.

Verschil maken

Bewustwording is van belang, omdat de Agri & Food-sector wereldwijd voor enorme veranderingen staat. Door digitalisering ontstaan nieuwe productiemethoden, distributieketens en businessmodellen. Dit gaat zo snel, dat op basis van onze expertise slimme keuzes nodig zijn om als Nederland de boot niet te missen. Over die keuzes gaat deze visie: Waar kunnen wij in de toekomst het verschil maken? Waarom kunnen we nog decennialang de wereldwijde voortrekker zijn met inzet van onze technologie?

Download de FME Agri & Food Visiepaper

Meer nieuws

Vanaf deze maand verwelkomen wij ZTI Smart Machines als nieuw lid van GMV. Als brancheorganisatie zetten we ons in voor een toekomstbestendige, slimme en duurzame agrofoodketen – en daar past ZTI perfect bij. Hun innovatieve oplossingen op het snijvlak van techniek en voedselverwerking dragen bij aan efficiëntere en mensvriendelijkere processen in de keten.

Lees verder

Wil je als mkb’er profiteren van de nieuwste inzichten en technologieën in food processing? En ben je benieuwd hoe jouw bedrijf kan meedoen aan een project binnen Kennis op Maat (KoM)? Meld je dan aan voor dit gratis webinar!

Lees verder
GMV
Nieuws

25/02/2025

1 minuut lezen

GMV en cybersecurity: Samen Digitaal Veilig

GMV heeft veel aandacht voor (digitale) veiligheid. Samen met publieke en private experts en samenwerkingspartners helpen we bij bewustwording, kennisdeling, het in kaart brengen van kwetsbaarheden, aan de slag te gaan met verbeteringen en het oefenen van beveiligingsincidenten.

Lees verder