Nederland vervult wereldwijd een toppositie in de productie van poot- en consumptieaardappelen. Ons land heeft een groot aantal bedrijven en kennisinstellingen die een unieke rol spelen in dit internationale succes. Echter, de aardappelsector kenmerkt zich ook door volatiele productprijzen, veranderende consumenteneisen en toenemende internationale concurrentie.
In antwoord hierop zien we in de markt (en in de maatschappij) enerzijds ontwikkelingen waarbij steeds meer focus en een sterkere verbinding optreedt in (verticale) ketens. Anderzijds zien we horizontale bundeling van krachten om de eigen rol in de keten te versterken, we zien dit o.a. bij productie, handel, inkoop en logistiek.
Het versterken van ketens verticaal én horizontaal heeft de potentie in zich om maximale synergie te behalen. De schakels in keten richten evenwel hun focus op de verticale keten óf de horizontale krachtenbundeling; overheden initiëren en ondersteunen (zeer) uiteenlopende initiatieven die door onderzoek en onderwijs worden geïmplementeerd en intermediaire organisaties zijn op zoek hoe zij de ondernemers in dit proces kunnen faciliteren. Een gedeelde visie ligt niet ten grondslag aan dit handelen, terwijl de uitdaging voor alle betrokkenen de zelfde is: Het verbeteren van de (internationale) concurrentiepositie van de Nederlandse aardappelsector door het maximaal benutten van de beschikbare kennis en competenties in nationaal en internationaal verband.
Fedecom, FME en GMV nodigen je op 3 juli a.s. graag uit om met ons na te gaan welke stappen nodig zijn om deze collectieve ambitie waar te maken en welke (nieuwe) rol dit van de betrokkenen vraagt.
Wil je als mkb’er profiteren van de nieuwste inzichten en technologieën in food processing? En ben je benieuwd hoe jouw bedrijf kan meedoen aan een project binnen Kennis op Maat (KoM)? Meld je dan aan voor dit gratis webinar!
Lees verderGMV heeft veel aandacht voor (digitale) veiligheid. Samen met publieke en private experts en samenwerkingspartners helpen we bij bewustwording, kennisdeling, het in kaart brengen van kwetsbaarheden, aan de slag te gaan met verbeteringen en het oefenen van beveiligingsincidenten.
Lees verderWil jij leren hoe je apparatuur en processen kwalificeert en valideert volgens GMP-normen? Of werk je al met commissioning-, kwalificatie- en validatieprotocollen en wil je je kennis verdiepen? Dan is deze praktijkgerichte training precies wat je zoekt!
Lees verder