Nederland vervult wereldwijd een toppositie in de productie van poot- en consumptieaardappelen. Ons land heeft een groot aantal bedrijven en kennisinstellingen die een unieke rol spelen in dit internationale succes. Echter, de aardappelsector kenmerkt zich ook door volatiele productprijzen, veranderende consumenteneisen en toenemende internationale concurrentie.
In antwoord hierop zien we in de markt (en in de maatschappij) enerzijds ontwikkelingen waarbij steeds meer focus en een sterkere verbinding optreedt in (verticale) ketens. Anderzijds zien we horizontale bundeling van krachten om de eigen rol in de keten te versterken, we zien dit o.a. bij productie, handel, inkoop en logistiek.
Het versterken van ketens verticaal én horizontaal heeft de potentie in zich om maximale synergie te behalen. De schakels in keten richten evenwel hun focus op de verticale keten óf de horizontale krachtenbundeling; overheden initiëren en ondersteunen (zeer) uiteenlopende initiatieven die door onderzoek en onderwijs worden geïmplementeerd en intermediaire organisaties zijn op zoek hoe zij de ondernemers in dit proces kunnen faciliteren. Een gedeelde visie ligt niet ten grondslag aan dit handelen, terwijl de uitdaging voor alle betrokkenen de zelfde is: Het verbeteren van de (internationale) concurrentiepositie van de Nederlandse aardappelsector door het maximaal benutten van de beschikbare kennis en competenties in nationaal en internationaal verband.
Fedecom, FME en GMV nodigen je op 3 juli a.s. graag uit om met ons na te gaan welke stappen nodig zijn om deze collectieve ambitie waar te maken en welke (nieuwe) rol dit van de betrokkenen vraagt.
Goed nieuws voor innovatieve bedrijven! De MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) regeling is weer open voor aanvragen.
Lees verderOp woensdag 26 juni organiseert HDN een training Good Manufacturing Practices (GMP) in de voedingsmiddelenindustrie.
Lees verderOp donderdag 6 juni organiseert HDN, in samenwerking met Hemmink en Draka, een kennissessie over ‘hygiëne en EMC in de elektrotechniek’. Deze beide thema’s, food en EMC, hebben veel raakvlakken maar ook hun eigen, specifieke aandachtspunten.
Lees verder