Webinar: subsidie voor innovatieve stalsystemen

19-05-2020

Online

De Taskforce Toekomstbestendige Stallen (een samenwerking tussen FME, VNO-NCW, ZLTO en de Provincie Noord-Brabant) stimuleert vernieuwing in stalsystemen voor de uitdagingen waarvoor de veehouderij sector en andere betrokkenen zich gesteld zien. Naar onze overtuiging kunnen slimme technologieën helpen om stallen op een duurzame manier toekomstbestendig te maken. Dat is in het belang van dier, boer, omgeving en economie. De overheid stelt subsidie beschikbaar voor de ontwikkeling en validatie van brongerichte stalsystemen. Wil je weten of je in aanmerking zou kunnen komen voor deze subsidie, hoeveel subsidie mogelijk is en onder welke voorwaarden?

Programma

  • Welkom door Taskforce Toekomstbestendige stallen – Xander Pieterse
  • Toelichting subsidieprogramma door ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
  • Gelegenheid tot het stellen van vragen

Themasessies

Binnenkort organiseert de Taskforce tevens online sessies rondom relevante thema’s. Het doel is om vanuit verschillende invalshoeken kansen te identificeren, geestverwanten te vinden en afspraken te maken om innovatieve technologie voor een in alle opzichten duurzame veehouderij versneld door-te-ontwikkelen, te valideren en beschikbaar te stellen. Als je geïnteresseerd bent kan je dit bij de eerder genoemde link aangeven. De eerste thema’s die we online willen oppakken zijn:

  1. Themasessie 1: een integrale benadering voor de toekomstbestendige stal
    Het gevaar bestaat dat innovatie rond de veehouderij van issue naar issue holt achter nieuwe beleidsnormen aan. De consequentie zou zijn dat veehouders de ene investering na de andere moeten doen om issue na issue op hun bedrijf op te gaan lossen. Onderwijl wordt de context waarbinnen de veehouder investeringsbeslissingen maakt complexer met een overvloed aan veranderende eisen en verwachtingen rond de stal en binnen de keten. De gevolgen: veel onzekerheid (over het volgende issue en de investeringsvraagstukken die daarmee samenhangen), investeringsspurts naar beleidsdeadlines toe en het risico dat de ene oplossing het volgende issue inleidt. Laten we voorkomen dat de urgentie van de stikstofcrisis ons in dit stramien duwt.
  2. Themasessie 2: een maatschappelijke case en een businesscase voor de veehouder
    Omdat nieuwe, integrale, innovatieve systemen investeringen vragen, is een extra rendement (hogere opbrengsten dan wel lagere kosten) een belangrijke randvoorwaarde voor de veehouder om een systeem te gaan toepassen.
    In dit thema onderzoeken we mogelijkheden voor een voldoende interessante businesscase voor de veehouder bij het gebruik van in ontwikkeling zijnde innovaties voor een duurzame veehouderij. Samen kijken we hoe we de businesscases voor investeringen in deze technologieën voor de veehouder sterker kunnen maken.
  3. Themasessie 3: het combineren (stapelen) van innovaties en elkaar versterkende oplossingen
    Het gaat in dit thema om het verbinden van innovaties die elkaar verder kunnen helpen t.b.v. een betere oplossing voor de veehouder. Dit kent eigenlijk twee verschillende subthema’s:
    – Het stapelen van innovaties om zo gezamenlijk aan de emissie-eisen te kunnen voldoen
    – Het verbinden van innovaties die elkaar nodig hebben om (sneller) succesvol te zijn
  4. Themasessie 4: meten, duiden en inzicht
    Digitale technologie wordt in menig innovatiebeleid-stuk benoemd als belangrijke sleuteltechnologie voor maatschappelijke uitdagingen en transities. Dat is niet voor niets. De ontwikkelingen in digitale technologie gaan exponentieel snel en al veel is beschikbaar, zo ook voor de veehouderij. De vraag die we hier willen stellen is hoe we deze sleuteltechnologie kunnen inzetten om de transitie naar een emissie-vrije en duurzame/ toekomstbestendige veehouderij te ondersteunen en te versnellen. Sowieso is voor het meten en duiden van resultaten een belangrijk component voor het valideren van nieuwe emissiearme stalsystemen.

Heeft jouw oplossing de technologie of expertise van een ander bedrijf nodig of heb jij een technologie die nu voor de veehouderij sector best interessant zou kunnen worden?

Meld je nu aan!

Logos.jpg

Meer uit agenda

Agenda

17-06-2024

Fruit Tech Campus, Oudenhof 40, 4191 NW Geldermalsen

GMV Algemene Ledenvergadering

Algemene Ledenvergadering, exclusief voor GMV-leden.

Lees verder
Agenda

06-11-2024

Kas Meeting Eventlocatie, Woerden

Save The Date | Food Systems Safety Day 6 november 2024

Hét evenement voor machinebouwers in de foodindustrie op het gebied van hygiëne, (voedsel-)veiligheid en regelgeving!

Lees verder
Agenda

16-05-2024

Metro City Kitchen, Jaarbeursplein Utrecht

Ontbijtbijeenkomst World Expo 2025: alternatieve eiwitten en gezonde voeding

Bent u geïnteresseerd in handel, innovatie of kennisuitwisseling met Japan? Kom dan naar de informatieve bijeenkomst op donderdag 16 mei van 8.30 - 11.00 uur in Utrecht. De bijeenkomst vindt plaats bij Metro City Kitchen, Jaarbeursplein Utrecht. Tijdens de bijeenkomst worden onder andere de resultaten van de marktstudie in Japan op de thema’s alternatieve eiwitten en gezonde voeding gepresenteerd.

Lees verder