Hygiënisch ontwerp in de voedingsmiddelenindustrie

08-09-2020

Online

De aandacht voor voedselveiligheid neemt elk jaar toe, bij voedselverwerkende bedrijven maar ook bij engineers en machinebouwers. Toch lezen we in de media nog steeds over terugroepacties van fabrikanten vanwege een Listeria of salmonellabacterie in voeding. Hoe kun jij als engineer bijdragen bij de ontwikkeling van een machine voor de food industrie en bacterievorming en besmetting voorkomen?

In dit webinar georganiseerd door Hemmink neemt gastspreker Wouter Burggraaf, expert op het gebied van hygiënisch ontwerpen, je mee in de bespreking van allerlei herkenbare en minder herkenbare problemen m.b.t. voedselveiligheid en hygiëne in de fabriek. Als voorzitter van de nationale werkgroep Hygiënische Bekabeling legt hij daarbij de focus op wat wettelijk verplicht is m.b.t. bekabelen in een voedingsmiddelenfabriek en wat bereikt wordt met de nieuwe wijze van bekabelen. Daarnaast bespreekt product manager Harro de Jong de oplossingen van Hemmink op dit gebied. De volgende onderwerpen komen in het webinar aan bod:

  • Routing en productiezones (food zone, splash zone en non food zone)
  • Richtlijnen en normen
  • Hygiënisch ontwerp (Hygienic Design) van machines en componenten
  • Hygiënisch reinigen
  • Oplossingen op het gebied van wartels, beschermslangen, draadgoot en kabelkanalen

De deelnemers aan het webinar krijgen na afloop drie maanden vrij toegang tot de website SafeFoodFactory om de praktijkrichtlijn op dit gebied nog eens rustig na te lezen.

Over Wouter Burggraaf

Na zijn studie Chemische Technologie aan de Universiteit Twente (1983) is Wouter Burggraaf werkzaam geweest bij Unilever Research & Engineering als projectmanager – unit operations Food & Drinks. Hij was betrokken bij het bouwen en testen van de eerste fabrieken volgens hygiënische ontwerpprincipes. Veel van deze principes zijn terug te vinden in de EHEDG richtlijnen die later geschreven werden.

Daarna werd hij plant manager bij Hertog IJs en bouwde de nieuwe fabriek, de eerste in Nederland die een kwaliteits- en milieusysteem had voordat dat verplicht werd.

Later werkte hij als technisch directeur, en uiteindelijk als algemeen directeur, van Harimex, een bedrijf dat slachthuisbloed verwerkt. Hij heeft voor slachthuizen in West-Europa een systeem opgezet voor hygiënisch bloedvangen.

Naast de laatste twee functies, en sinds 2004 full-time, werkt hij als (internationale) trainer van Hygienic Design en adviseur voor zowel de fabrikanten van apparatuur als voor de voedingsmiddelen-, veevoer- en farmaceutische bedrijven. Sinds 1993 heeft hij met zijn bedrijf Burggraaf & Partners meer dan 3.700 engineers uit bijna alle gebieden van apparatuur en processing opgeleid. Het bureau voert quickscans van bestaande productie-eenheden uit, bijvoorbeeld wanneer verontreinigingen optreden zonder duidelijke redenen. Wouter Burggraaf is bevoegd trainer van EHEDG.

 

GMV-leden kunnen zich gratis aanmelden voor dit webinar

 

 

Meer uit agenda

Zowel in Japan als in Nederland is er een ernstig tekort aan arbeidskrachten door een afnemende en vergrijzende boerenbevolking. Ook besluiten minder jongeren om boer te worden. Om deze redenen is er behoefte aan nieuwe slimme landbouwtechnologieën. Oost NL organiseert met Nederlandse en Japanse partners een webinar over de innovaties en technieken van de toekomst.

Lees verder

Wat is er nodig om de slimme levensmiddelenfabriek van de toekomst te realiseren? One Planet, WUR en FME/GMV slaan de handen ineen om samen met het bedrijfsleven de benodigde stappen en acties in kaart te brengen. Met als doel nieuwe duurzame verdienkracht voor het bedrijfsleven. Op 19 november staat van 15.00 tot 17.00uur de eerste online bijeenkomst op de planning

Lees verder
Agenda

07-10-2020

Digitaal - via Teams

FoodSwitch, roadmaps naar nieuwe duurzame verdienkracht

Het FoodSwitch-programma biedt het Nederlandse bedrijfsleven bij de verduurzaming van de voedselproductie nieuw verdienvermogen. FoodValley en FME/GMV slaan de handen in één om een aantal roadmaps te ontwikkelen samen met onze achterban. Op 7 oktober staat een eerste online informatie meeting op de agenda over dit initiatief

Lees verder