Waarom (g) een smart food factory?

19-11-2020

De levensmiddelenfabriek digitaliseert en wordt steeds slimmer. Alles staat in verbinding met elkaar, om transparantie, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid te kunnen garanderen in ons voedselsysteem. Robots nemen repeterende (productie)taken over. Analyses, data- en informatieverzameling en kwaliteitscontrole worden routinetaken uitgevoerd door slimme sensoren en ICT. De rol van de mens in een smart factory verandert en verschuift naar terreinen waarop het menselijk brein echt het verschil kan maken. De fabriek en het machinepark worden bovendien een integraal onderdeel van de gehele voedselketen, van boer tot consument.  

Deze werkelijkheid creëert nieuwe mogelijkheden en vraagstukken. Wat is er nodig om de slimme levensmiddelenfabriek van de toekomst te kunnen realiseren?  

Roadmapping 

One Planet, WUR en FME/GMV slaan de handen in één om samen met het bedrijfsleven een langer termijn doel neer te zetten gericht op de levensmiddelenfabriek van de toekomst en daarbij de benodigde stappen in kaart te brengen. Met als doel nieuwe duurzame verdienkracht voor het Nederlandse bedrijfsleven door middel vaconcrete samenwerkingsprojecten.  

Eerste roundtable bijeenkomst

Als onderdeel van dit proces wordt op donderdag 19 november van 15.00 tot 17.00 uur de eerste online workshop georganiseerd voor voedselproducenten, technologie ontwikkelaars en serviceproviders die al actief aan de slag zijn met digitalisering. De doelstelling van deze interactieve meeting is om de drijfveren en barrières richting de ontwikkeling van een smart food factory in beeld te krijgen met elkaar. 

Programma 

  • Opening & kennismaking  
  • Introductie (FME, One Planet Research Centre) 
  • Presentatie voorbeeld case (AxiansWheyco Netherlands) 
  • Waarom (g) een smart food factory? – brainstorm drijfveren & barrières 
  • Wrap-up & afsluiting  

Meld je nu aan! 

 

Meer uit agenda

Zowel in Japan als in Nederland is er een ernstig tekort aan arbeidskrachten door een afnemende en vergrijzende boerenbevolking. Ook besluiten minder jongeren om boer te worden. Om deze redenen is er behoefte aan nieuwe slimme landbouwtechnologieën. Oost NL organiseert met Nederlandse en Japanse partners een webinar over de innovaties en technieken van de toekomst.

Lees verder
Agenda

07-10-2020

Digitaal - via Teams

FoodSwitch, roadmaps naar nieuwe duurzame verdienkracht

Het FoodSwitch-programma biedt het Nederlandse bedrijfsleven bij de verduurzaming van de voedselproductie nieuw verdienvermogen. FoodValley en FME/GMV slaan de handen in één om een aantal roadmaps te ontwikkelen samen met onze achterban. Op 7 oktober staat een eerste online informatie meeting op de agenda over dit initiatief

Lees verder
Agenda

11-11-2020

Digitaal - via Teams

Webinar: (Food safe) 3D Printing

Een leeg magazijn? Een machine volledig 3D geprint? Is dit toekomstmuziek of toch niet? Sinds de uitbraak van de COVID-19 pandemie staat reshoring hoger op de agenda. Lokale productie zorgt voor minder afhankelijkheid van lange internationale supply chains. Welke kansen en mogelijkheden biedt de 3D- printtechnologie om meerwaarde te creëren en snel te kunnen schakelen en innoveren? Op 11 november as van 13.00 tot 14.30 uur organiseert GMV in samenwerking met Oceanz een inhoudelijk webinar over 3D-printen

Lees verder