TechTalk ‘Plasmatechnologie, de doorbraak voor stikstofverwijdering en desinfectie?”

25-05-2021

Online

FME, FEDET en ENVAQUA organiseren een online TechTalk van 10.00 tot 12.00uur rondom de fascinerende en potentieel disruptieve plasmatechnologie.

Wat is plasma?

Naast gas, vloeistof en vaste stof is plasma de vierde ‘aggregatietoestand’ van materie. Plasma ontstaat als één of meerdere elektronen zich van hun molecuul verwijderen, de moleculen worden ‘geïoniseerd’. Plasma heeft effecten op magnetisme en is bijvoorbeeld in staat om inerte gasdeeltjes in de lucht zoals stikstof om te zetten in grotere moleculen, zodat ze kunnen worden verwijderd of ergens kunnen worden toegepast. Maar ook kunnen met plasma instabiele ‘radicalen’ gevormd worden die organisch materiaal kunnen oxideren en dus kunnen desinfecteren.

Wat hebben we aan plasmatechnologie?

Dat is precies wat in deze TechTalk zal worden verkent. Het toepassen van plasmatechnologie in het desinfecteren van water, groente en fruit en materialen, maar ook over het omzetten van stikstof uit de lucht in meststof waardoor er tegelijkertijd minder stankoverlast is komt aan de orde.

Toepassing van plasmatechnologie

Plasmatechnologie wordt al commercieel ingezet in specifieke toepassingen, zoals zaadproductie en in stallen. In deze TechTalk praten we verder over het Technology Readiness Level en over de huidige schaal van de technologie. Ook bespreken we welke elektrotechnische voorzieningen er nodig zijn om de technologie in te zetten.

Welk maatschappelijk probleem lost plasmatechnologie op?

Plasmatechnologie lijkt een alternatief te kunnen zijn voor biociden. Interessant genoeg is voor regelgevers plasma een chemicalie, terwijl het een toestand van water is. Voor de daadwerkelijke toepassing moeten ingenieurs en juristen dus de handen ineen slaan. Plasmatechnologie is ook in staat om stikstof om te zetten in gebonden stikstof. Daarmee kunnen we stikstof uit de lucht gaan minen om kunstmest te maken en kunnen we tegelijkertijd de neerslag van stikstof in natuurgebieden beperken.

Het programma

Drie Nederlandse leveranciers van plasmatechnologie geven hun visie op de toepassing van de technologie, vanuit de WUR wordt toegelicht welke rol de technologie kan spelen in het desinfecteren van groenten en fruit en daarmee in de mogelijkheid om water te hergebruiken. Een vertegenwoordiger van de veehouders zal aangeven hoe deze technologie het stikstofprobleem kan helpen beperken. Vanuit FEDET zal de impact van de technologie op de energietransitie worden verkend en vanuit ENVAQUA wordt de vergelijking met conventionele desinfectietechnologie besproken.

Benieuwd naar deze nieuwe technologie en denk je graag mee over hoe we deze kunnen inzetten in Nederland? Leden van de GMV zijn van harte uitgenodigd voor deze TechTalk.

Meld je nu aan!

Meer uit agenda

Agenda

17-06-2024

Fruit Tech Campus, Oudenhof 40, 4191 NW Geldermalsen

GMV Algemene Ledenvergadering

Algemene Ledenvergadering, exclusief voor GMV-leden.

Lees verder
Agenda

06-11-2024

Kas Meeting Eventlocatie, Woerden

Save The Date | Food Systems Safety Day 6 november 2024

Hét evenement voor machinebouwers in de foodindustrie op het gebied van hygiëne, (voedsel-)veiligheid en regelgeving!

Lees verder
Agenda

16-05-2024

Metro City Kitchen, Jaarbeursplein Utrecht

Ontbijtbijeenkomst World Expo 2025: alternatieve eiwitten en gezonde voeding

Bent u geïnteresseerd in handel, innovatie of kennisuitwisseling met Japan? Kom dan naar de informatieve bijeenkomst op donderdag 16 mei van 8.30 - 11.00 uur in Utrecht. De bijeenkomst vindt plaats bij Metro City Kitchen, Jaarbeursplein Utrecht. Tijdens de bijeenkomst worden onder andere de resultaten van de marktstudie in Japan op de thema’s alternatieve eiwitten en gezonde voeding gepresenteerd.

Lees verder