FME, FEDET en ENVAQUA organiseren een online TechTalk van 10.00 tot 12.00uur rondom de fascinerende en potentieel disruptieve plasmatechnologie.
Naast gas, vloeistof en vaste stof is plasma de vierde ‘aggregatietoestand’ van materie. Plasma ontstaat als één of meerdere elektronen zich van hun molecuul verwijderen, de moleculen worden ‘geïoniseerd’. Plasma heeft effecten op magnetisme en is bijvoorbeeld in staat om inerte gasdeeltjes in de lucht zoals stikstof om te zetten in grotere moleculen, zodat ze kunnen worden verwijderd of ergens kunnen worden toegepast. Maar ook kunnen met plasma instabiele ‘radicalen’ gevormd worden die organisch materiaal kunnen oxideren en dus kunnen desinfecteren.
Dat is precies wat in deze TechTalk zal worden verkent. Het toepassen van plasmatechnologie in het desinfecteren van water, groente en fruit en materialen, maar ook over het omzetten van stikstof uit de lucht in meststof waardoor er tegelijkertijd minder stankoverlast is komt aan de orde.
Plasmatechnologie wordt al commercieel ingezet in specifieke toepassingen, zoals zaadproductie en in stallen. In deze TechTalk praten we verder over het Technology Readiness Level en over de huidige schaal van de technologie. Ook bespreken we welke elektrotechnische voorzieningen er nodig zijn om de technologie in te zetten.
Plasmatechnologie lijkt een alternatief te kunnen zijn voor biociden. Interessant genoeg is voor regelgevers plasma een chemicalie, terwijl het een toestand van water is. Voor de daadwerkelijke toepassing moeten ingenieurs en juristen dus de handen ineen slaan. Plasmatechnologie is ook in staat om stikstof om te zetten in gebonden stikstof. Daarmee kunnen we stikstof uit de lucht gaan minen om kunstmest te maken en kunnen we tegelijkertijd de neerslag van stikstof in natuurgebieden beperken.
Drie Nederlandse leveranciers van plasmatechnologie geven hun visie op de toepassing van de technologie, vanuit de WUR wordt toegelicht welke rol de technologie kan spelen in het desinfecteren van groenten en fruit en daarmee in de mogelijkheid om water te hergebruiken. Een vertegenwoordiger van de veehouders zal aangeven hoe deze technologie het stikstofprobleem kan helpen beperken. Vanuit FEDET zal de impact van de technologie op de energietransitie worden verkend en vanuit ENVAQUA wordt de vergelijking met conventionele desinfectietechnologie besproken.
Benieuwd naar deze nieuwe technologie en denk je graag mee over hoe we deze kunnen inzetten in Nederland? Leden van de GMV zijn van harte uitgenodigd voor deze TechTalk.
De ALEC wordt voor de zesde keer gehouden in Addis Abeba en heeft als doel de verschillende hiaten in de vee-waardeketen te overbruggen, door talrijke bezoekers en exposanten van over de hele wereld aan te trekken om zaken te doen in Ethiopië en in de omliggende landen. De ALEC in Addis is een belangrijke gebeurtenis voor de ontwikkeling van de veesector in Oost-Afrika en in Ethiopië, het land met de grootste veestapel van Afrika. Ben jij actief in de zuivel industrie en is Ethiopië een interessante markt?
Lees verderDe variëteit in voedselproductie neemt alleen maar toe. High-Mix Low-Volume (HMLV) productie in combinatie met het zo efficiënt mogelijk omgaan met grondstoffen en kwaliteitsbeheer zorgt voor een toenemende complexiteit in de voedselindustrie. Hoe creëren we passende beschikbare oplossingen om aan de toekomstige voedselvraag te kunnen voldoen? Dit vraagt om ontwikkeling en samenwerking met de klant en verbinding met de rest van de keten. GMV organiseert een inspiratiesessie met en bij QING. Klaas Fuite van de innovatieve bakkerij Fuite deelt zijn aanpak.
Lees verderEen informatief webinar over marktkansen in de voedingssector in de VS in het algemeen en Ohio in het bijzonder, inclusief B2B-matchmakingmogelijkheden met kopers en distributeurs.
Lees verder