Op 11 december zou het Britse parlement een stemming uitbrengen op het conceptakkoord dat premier Theresa May eerder met de EU-lidstaten sloot. May heeft deze stemming last minute uitgesteld omdat er in het Lagerhuis onvoldoende steun voor is. Ze probeert nu bij de EU-leiders ondersteuning te vinden aanpassingen van de deal. Het is nog onbekend wanneer de stemming nu gaat plaatsvinden.

Door dit uitstel is de kans op een harde Brexit nóg groter geworden. En hoewel er nog geen definitieve duidelijkheid is, moet je de voorbereiding op dit scenario nu starten. Anders ben je te laat en sta je voor een dichte slagboom. Waar krijg jij mee te maken en hoe bereid je je hierop voor? Tijdens deze Brexit bijeenkomst wordt uitgebreid stilgestaan bij de laatste stand van zaken en de consequenties voor jouw bedrijf. Ook krijg je praktische handvatten om direct in actie te komen en kun je uitgebreid kennis en ervaring uitwisselen met de sprekers en andere ondernemers. Dit event is exclusief voor FME leden.

Actualiteiten en ervaringsuitwisseling

In het plenaire gedeelte gaan we in op de actuele situatie. Brexit experts vanuit de Taskforce Brexit praten je bij over de laatste stand van zaken met betrekking tot de Brexit onderhandelingen. Vertegenwoordigers van het Brexit loket en een douanedeskundige geven uitleg over welke voorbereidingen nodig zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden. Daarna gaan we in een rondetafelgesprek ervaringen uitwisselen. Bij de afsluitende netwerkborrel zijn de Brexit-deskundigen ook aanwezig en kun je 1-op-1 vragen stellen.

Programma

14.30 uur            Ontvangst
15.00 uur            Start bijeenkomst

 • Wat doet FME om ondernemers te helpen bij de voorbereiding op Brexit?
  door Monique Rijnders, Belangenbehartiger Internationaal Ondernemen, FME
 • Actuele stand van zaken Brexit
  door Rogier van Tooren, Sr. Beleidsmedewerker Taskforce UK / Brexit, Ministerie van Buitenlandse Zaken
 • Het stappenplan: hoe kun je praktisch aan de slag met jouw voorbereiding op Brexit
  door Joren Schep, Business development coordinator Brexitloket, RVO
 • Douanezaken: praktische tips voor een goede samenwerking met de douane
  door Hans Kokje, Projectleider Internationaal Ondernemen, Evofenedex     

16.10 uur            Rondetafelgesprekken; ervaringsuitwisseling tussen FME-leden en Brexit-experts
18.00 uur           Netwerkborrel met Brexit-experts
19.00 uur           Einde