FME organiseert Innovation Tuesday’s om vanuit verschillende invalshoeken (food, gezondheid, energie, technologie, etc.) een groep diverse mensen, werkzaam bij verschillende bedrijven, mee te laten denken over impact en mogelijkheden. Een Innovation Tuesday is een brainstormvariant waarin je wordt uitgedaagd mee en verder te denken dan je eigen omgeving om een maatschappelijk probleem te tackelen.
Tijdens deze Innovation Tuesday bij Kiremko staat de volgende vraag centraal:
“Hoe kunnen we de restwarmte van de walsdroger machine niet in (de) lucht op laten gaan?”
Je bent buiten aan het wandelen en ziet de rookpluimen in de verte. O, ja… Daar staat de frietfabriek. Een hoge schoorsteen met een grote pluim, hoe gezond kan dit zijn? En is dit geen verspilling van energie?
De pluim in de foto is afkomstig van de afzuigkap van een drumdroger, vlokkenwals ofwel walsdroger. De walsdroger droogt gegaarde aardappelen tot vlokken. De wals wordt van binnenuit verwarmd met stoom, de puree wordt via een lintschroef op de wals aangebracht. Op de walsdroger wordt veel water verdampt vanuit aardappelpuree. In dit geval ongeveer 4.000 kg/uur wat resulteert in een pluim van ongeveer 55.000 m3/uur met een temperatuur van 50 °C en een relatieve vochtigheid van 95% en een energie-inhoud van ongeveer 3.500 kW.
NB. Naast aardappelverwerking wordt er ook bij de verwerking van babypoeder, zetmeel en melkpoeder op een zelfde manier gebruik gemaakt van drumdrogers.
12.00 uur Ontvangst en lunch
12:30 uur Welkom en inleiding uitdaging
12.45 uur Rondleiding
13.30 uur Vragenstorm
16.30 uur Afsluiting
De open innovatie/collegiale sparring op deze uitdaging vindt plaats aan de hand van een ‘vragenstorm’. Kenmerk van de vragenstorm is dat we niet op zoek gaan naar antwoorden of dé oplossing, maar naar doorgronding van de achterliggende situatie/kernbehoeften bij deze uitdaging. Waar draait het wezenlijk om? Wat is de noodzaak? Door het stellen van vragen komt de inbrenger/de groep vaak tot nieuwe inzichten op het vraagstuk en tot krachtige ideeën voor een volgende stap. Tijdens de vragenstorm is ruimte voor discussie, eventueel in subgroepen. Tevens kunnen deelnemers ook zelf een aan het vraagstuk gelieerde uitdaging voorleggen aan de groep.
Hét evenement voor machinebouwers in de foodindustrie op het gebied van hygiëne, (voedsel-)veiligheid en regelgeving!
Lees verderBent u geïnteresseerd in handel, innovatie of kennisuitwisseling met Japan? Kom dan naar de informatieve bijeenkomst op donderdag 16 mei van 8.30 - 11.00 uur in Utrecht. De bijeenkomst vindt plaats bij Metro City Kitchen, Jaarbeursplein Utrecht. Tijdens de bijeenkomst worden onder andere de resultaten van de marktstudie in Japan op de thema’s alternatieve eiwitten en gezonde voeding gepresenteerd.
Lees verder