De rondetafel is volgeboekt, inschrijven niet meer mogelijk!
De kosten voor arbeid vormen een belangrijk deel van de kostprijs van fruit. Omdat arbeid in Nederland relatief duur is en omdat er toenemende zorg bestaat rond de inzet van flexibele arbeid is, gekoppeld aan de innovatieagenda voor de Nederlandse Fruitteelt, het initiatief ontstaan om te werken aan automatisering in de fruitteelt. De verwachting is dat er naast de winst op het gebied arbeid ook nog belangrijke winst te halen is door tijdens de oogst geautomatiseerd managementinformatie te verzamelen ten behoeve van verbetering van de bedrijfsvoering en de verbetering van informatie over kwaliteit en maatvoering.
Het idee is nu om te verkennen of er een samenwerkingsverband opgericht kan worden dat zich gaat richten op arbeidskostenbesparing door aangepaste hedendaagse mechanisatie aangevuld met automatisering.
Eerste stappen
De belangrijkste eerste stappen zijn een breed jaarrond inzetbaar zelfrijdend platform met uitbreidingsmogelijkheden naar vision technologie, met als doel data te verzamelen. Denk aan aan kwaliteit, maat, hoeveelheid, etc.
Vervolgens kan gekeken worden of er zinvolle “Big Data” gerelateerde toepassingen in de keten te vinden zijn o.b.v. de verzamelde data? Een laatste stap is om te bepalen of de vision-data ook te gebruiken is voor het snel en betrouwbaar aansturen van een efficiënt werkende plukrobot waarbij verder gebouwd kan worden op eerder gedaan onderzoek en ontwikkelingen in andere tuinbouwsectoren.
Oplossingen vinden
Om de genoemde samenwerking tot stand te brengen hebben NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie), het FME Cluster Agri & Food (Technologische Industrie) en Fedecom (Landbouw- en Groentechniek) samen met een aantal geïnteresseerde ondernemers de handen in één geslagen om te komen tot een ronde tafel bijeenkomst op 5 juni in Dussen, waarin we de volgende vragen willen beantwoorden:
Bij voldoende draagvlak is het wellicht mogelijk een consortium te vormen van waaruit we privaat initiatief kunnen koppelen aan subsidiemogelijkheden onder andere binnen de topsectoren.
Er is beperkt plaats beschikbaar, naast 8-10 fruittelers is er ruimte voor maximaal eenzelfde aantal technologiebedrijven.
Bij teveel aan aanmeldingen zal door de organisatie een selectie gemaakt worden, zodat er bij de bijeenkomst een goede afspiegeling van de technologiebedrijven aanwezig is, passend bij de genoemde technologie onderwerpen. Doel is een open brainstorm om te komen tot een plan van aanpak.
Programma
13.00 uur Inloop
13:15 uur Opening en inleiding
13:30 uur Stand der techniek door Eric Claesen, EREAC BvbA (Fruitteelt) + discussie
14:00 uur Stand der techniek door Erik Pekkeriet, WUR (Kasproducten) + discussie
14:30 uur Stand der techniek mechanisatie in de fruitteelt door Rien van der Westen (Westtec Innovations)
15:00 uur Pauze
15:15 uur Ronde tafel gesprekken over “platform”, “vision” en “mechanisatie” technologie in relatie tot het vergaren van bruikbare data voor de fruitteler om zijn processen te optimaliseren en opbrengsten te verhogen. Deze discussies worden ingeleid door een aantal stellingen en vraagstukken.
17:15 uur Conclusies en benoemen vervolg acties en actienemers
17:45 uur Afsluiting & diner buffet
Datum & Locatie
5 juni 2015, 13:00 – 17:45 uur
Restaurant De Koppelpaarden
Oude Kerkstraat 1
4271 BB DUSSEN
Kosten:
De bijeenkomst is gratis toegankelijk.
Hét evenement voor machinebouwers in de foodindustrie op het gebied van hygiëne, (voedsel-)veiligheid en regelgeving!
Lees verderBent u geïnteresseerd in handel, innovatie of kennisuitwisseling met Japan? Kom dan naar de informatieve bijeenkomst op donderdag 16 mei van 8.30 - 11.00 uur in Utrecht. De bijeenkomst vindt plaats bij Metro City Kitchen, Jaarbeursplein Utrecht. Tijdens de bijeenkomst worden onder andere de resultaten van de marktstudie in Japan op de thema’s alternatieve eiwitten en gezonde voeding gepresenteerd.
Lees verder