Ben je producent, importeur of verkoper van machines en apparatuur die werken op elektriciteit? Dan ben je mogelijk wettelijk verplicht om je aan te sluiten bij Stichting OPEN voor de inzameling en recycling van afgedankte producten. Voorkom waarschuwingen of boetes en voldoe aan je Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV). Let op: deze richtlijn is ook relevant voor kantoorelektronica.
Voor wie geldt deze verplichting?
Ben je producent, importeur of verkoper van machines en apparatuur die werken op elektriciteit? Dan ben je mogelijk wettelijk verplicht om je aan te sluiten bij Stichting OPEN voor de inzameling en recycling van afgedankte producten. Voorkom waarschuwingen of boetes en voldoe aan je Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV). Dan ben je verantwoordelijk voor de verwerking en recycling van die producten wanneer ze worden afgedankt.
De UPV geldt voor:
• Machines en apparatuur die werken op elektriciteit, batterijen of accu’s.
• Ook ondersteunende apparaten met een elektrische functie kunnen hieronder vallen.
Ook relevant voor kantoorelektronica
Naast machines op de markt, heb je als organisatie mogelijk ook afgedankte elektrische apparaten op kantoor, zoals computers of printers. Hiervoor kun je gebruikmaken van het platform Wecycle voor bedrijven, met meer dan 200 inleverpunten. Er is zelfs een stimuleringsvergoeding tot €200 per ton bij correcte afgifte, en voor grotere volumes kun je gebruikmaken van de gratis ophaalservice.
Wat moet je doen?
1. Registreer je bij Stichting OPEN – Dit is een wettelijke verplichting voor bedrijven die elektrische apparatuur op de markt brengen.
2. Draag bij via de afvalbeheerbijdrage – Hiermee worden de kosten voor inzameling, recycling en verwerking gedekt.
Stichting OPEN beheert een landelijk netwerk van 30.000 inleverpunten en zorgt ervoor dat afgedankte apparaten op een verantwoorde manier worden ingezameld, verwerkt en gerecycled. Waardevolle grondstoffen worden herwonnen en schadelijke stoffen veilig verwijderd.
Niet geregistreerd?
Dan loop je het risico op een waarschuwing of boete van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
📄 Download hier de volledige richtlijn (PDF) voor alle details.
Twijfel je of de verplichting op jouw apparatuur van toepassing is?
Neem contact op voor advies op locatie: Peter de Haan – Accountmanager Producenten Services 📧 peter.dehaan@stichting-open.org
Op woensdag 4 juni 2025 kwamen de leden van de GMV samen voor een inspirerende middag tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV), die dit keer plaatsvond bij Rademaker BV in Culemborg.
Lees verderOp woensdag 4 juni ben je als GMV-lid van harte welkom bij onze Algemene Leden Vergadering op een wel heel interessante plek: Rademaker in Culemborg. We combineren het nuttige met het aangename – een korte ALV, een inspirerende keynote over AI in de praktijk, een exclusieve rondleiding én natuurlijk tijd om bij te praten tijdens de borrel. Mis het niet!
Lees verderVanaf deze maand verwelkomen wij ZTI Smart Machines als nieuw lid van GMV. Als brancheorganisatie zetten we ons in voor een toekomstbestendige, slimme en duurzame agrofoodketen – en daar past ZTI perfect bij. Hun innovatieve oplossingen op het snijvlak van techniek en voedselverwerking dragen bij aan efficiëntere en mensvriendelijkere processen in de keten.
Lees verder