Producent of importeur van elektrische apparaten? Check je verantwoordelijkheid!

Overige

2025, 18 februari

2 minuten lezen

Ben je producent, importeur of verkoper van machines en apparatuur die werken op elektriciteit? Dan ben je mogelijk wettelijk verplicht om je aan te sluiten bij Stichting OPEN voor de inzameling en recycling van afgedankte producten. Voorkom waarschuwingen of boetes en voldoe aan je Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV). Let op: deze richtlijn is ook relevant voor kantoorelektronica.

Voor wie geldt deze verplichting?
Ben je producent, importeur of verkoper van machines en apparatuur die werken op elektriciteit? Dan ben je mogelijk wettelijk verplicht om je aan te sluiten bij Stichting OPEN voor de inzameling en recycling van afgedankte producten. Voorkom waarschuwingen of boetes en voldoe aan je Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV). Dan ben je verantwoordelijk voor de verwerking en recycling van die producten wanneer ze worden afgedankt.

De UPV geldt voor:
• Machines en apparatuur die werken op elektriciteit, batterijen of accu’s.
• Ook ondersteunende apparaten met een elektrische functie kunnen hieronder vallen.

Ook relevant voor kantoorelektronica
Naast machines op de markt, heb je als organisatie mogelijk ook afgedankte elektrische apparaten op kantoor, zoals computers of printers. Hiervoor kun je gebruikmaken van het platform Wecycle voor bedrijven, met meer dan 200 inleverpunten. Er is zelfs een stimuleringsvergoeding tot €200 per ton bij correcte afgifte, en voor grotere volumes kun je gebruikmaken van de gratis ophaalservice.

Wat moet je doen?
1. Registreer je bij Stichting OPEN – Dit is een wettelijke verplichting voor bedrijven die elektrische apparatuur op de markt brengen.

2. Draag bij via de afvalbeheerbijdrage – Hiermee worden de kosten voor inzameling, recycling en verwerking gedekt.

Stichting OPEN beheert een landelijk netwerk van 30.000 inleverpunten en zorgt ervoor dat afgedankte apparaten op een verantwoorde manier worden ingezameld, verwerkt en gerecycled. Waardevolle grondstoffen worden herwonnen en schadelijke stoffen veilig verwijderd.

Niet geregistreerd?
Dan loop je het risico op een waarschuwing of boete van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

📄 Download hier de volledige richtlijn (PDF) voor alle details.

Twijfel je of de verplichting op jouw apparatuur van toepassing is?
Neem contact op voor advies op locatie: Peter de Haan – Accountmanager Producenten Services 📧 peter.dehaan@stichting-open.org

 

Meer nieuws

Wil je als mkb’er profiteren van de nieuwste inzichten en technologieën in food processing? En ben je benieuwd hoe jouw bedrijf kan meedoen aan een project binnen Kennis op Maat (KoM)? Meld je dan aan voor dit gratis webinar!

Lees verder
GMV
Nieuws

25/02/2025

1 minuut lezen

GMV en cybersecurity: Samen Digitaal Veilig

GMV heeft veel aandacht voor (digitale) veiligheid. Samen met publieke en private experts en samenwerkingspartners helpen we bij bewustwording, kennisdeling, het in kaart brengen van kwetsbaarheden, aan de slag te gaan met verbeteringen en het oefenen van beveiligingsincidenten.

Lees verder

Wil jij leren hoe je apparatuur en processen kwalificeert en valideert volgens GMP-normen? Of werk je al met commissioning-, kwalificatie- en validatieprotocollen en wil je je kennis verdiepen? Dan is deze praktijkgerichte training precies wat je zoekt!

Lees verder