‘Veel AgriFood initiatieven versus versnippering’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 03 december, 2018

Het is geweldig dat agri, food en tech zo in de belangstelling staan, met als gevolg dat er heel veel initiatieven zijn voor innovatie. Met een voor Nederland belangrijk en internationaal onderscheidend thema als High Tech to Feed the World (HT2FtW) is het goed dat er zoveel beweging is. Dat is een belangrijk deel van onze nationale export boterham van de toekomst.

Het is een illusie om te denken dat al deze initiatieven ergens centraal geregisseerd kunnen worden. Als dat al zou kunnen, belemmert dat de zo gewenste innovatie en snelheid. De andere kant van de medaille of neveneffect is dat er ook steeds vaker initiatieven en projecten zijn die elkaar bestrijden, naar mijn mening met gesubsidieerde projecten een ongewenste bijwerking. Het is een begrijpelijke bijwerking, ook omdat er in de meeste gevallen begeleidende partijen zijn die belang hebben bij het verkrijgen van financiering.

Dit ‘businessmodel’ denken zou eigenlijk anders moeten. De subsidieverstrekkers kunnen hierop proberen te sturen, met als doel meer samenwerking, maar ik zie ook dat dit lastig is. Je komt al snel aan het ‘businessmodel’ van een organisatie waarvan verwacht wordt dat die de eigen broek op moet houden.

Gevolg is een onoverzichtelijke hoeveelheid initiatieven en projecten, waar veel dezelfde dingen worden gedaan. Het zou mooi zijn als er meer overzicht komt en actief verbinding wordt gezocht. Als projecten ook beoordeeld en afgerekend worden op het maatschappelijk effect en de maatschappelijke kosten, zal dat zeker helpen.

Wellicht een vroege kerstboodschap, maar laten we vaker de samenwerking opzoeken en verbinden!

Alvast fijne feestdagen!

Met vriendelijke groet,
Marcel van Haren

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/12/2021

2 minuten lezen

Terugblik op 2021

Wat zullen we er eens van zeggen, 2021, wat voor een jaar is het geweest? Voor velen nog steeds niet het jaar waar we naar hadden uitgekeken na vaccinatie en zeker nog niet terug naar het ‘normale’ leven, zoals velen hadden gehoopt.

Lees verder
Blog

01/11/2021

1 minuut lezen

De tijd vliegt…

Vandaag precies twee maanden geleden ben ik begonnen in mijn nieuwe rol binnen de GMV. En wat is de tijd voorbijgevlogen. Ik heb de afgelopen weken al veel mooie initiatieven en bedrijven voorbij zien komen.

Lees verder
Blog

04/10/2021

4 minuten lezen

Even bijpraten ….

Na onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) kort voor de zomer, zullen zeker diegenen van u die bij deze ALV aanwezig waren, zich bij de recente sympathieke introductie van Eveliene Langedijk afgevraagd hebben: "Hoe zit dat dan met Maureen en Marcel?", vooral omdat we net de zwaardere rol van Maureen binnen de GMV aangekondigd hadden.

Lees verder