‘Veel AgriFood initiatieven versus versnippering’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 03 december, 2018

Het is geweldig dat agri, food en tech zo in de belangstelling staan, met als gevolg dat er heel veel initiatieven zijn voor innovatie. Met een voor Nederland belangrijk en internationaal onderscheidend thema als High Tech to Feed the World (HT2FtW) is het goed dat er zoveel beweging is. Dat is een belangrijk deel van onze nationale export boterham van de toekomst.

Het is een illusie om te denken dat al deze initiatieven ergens centraal geregisseerd kunnen worden. Als dat al zou kunnen, belemmert dat de zo gewenste innovatie en snelheid. De andere kant van de medaille of neveneffect is dat er ook steeds vaker initiatieven en projecten zijn die elkaar bestrijden, naar mijn mening met gesubsidieerde projecten een ongewenste bijwerking. Het is een begrijpelijke bijwerking, ook omdat er in de meeste gevallen begeleidende partijen zijn die belang hebben bij het verkrijgen van financiering.

Dit ‘businessmodel’ denken zou eigenlijk anders moeten. De subsidieverstrekkers kunnen hierop proberen te sturen, met als doel meer samenwerking, maar ik zie ook dat dit lastig is. Je komt al snel aan het ‘businessmodel’ van een organisatie waarvan verwacht wordt dat die de eigen broek op moet houden.

Gevolg is een onoverzichtelijke hoeveelheid initiatieven en projecten, waar veel dezelfde dingen worden gedaan. Het zou mooi zijn als er meer overzicht komt en actief verbinding wordt gezocht. Als projecten ook beoordeeld en afgerekend worden op het maatschappelijk effect en de maatschappelijke kosten, zal dat zeker helpen.

Wellicht een vroege kerstboodschap, maar laten we vaker de samenwerking opzoeken en verbinden!

Alvast fijne feestdagen!

Met vriendelijke groet,
Marcel van Haren

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/06/2021

2 minuten lezen

Samenwerken voor snellere verduurzaming

'Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie' luidde de kop van een artikel in EVMI gepubliceerd op 25 mei. De foodsector moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken blijkt uit een onderzoek van consultancybureau P2. Wat is er nodig om de ambitie wel te kunnen waarmaken? Hoe zetten we samen de stap naar verduurzaming? 

Lees verder

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder

Nederland is nu wereldwijd bekend om zijn efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden van iets waarmee we groot en bekend waren, maar waar we die positie vandaag de dag allang verloren zijn. Denk aan wind- en zonne-energie. Technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt, hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China. Niemand denkt tegenwoordig nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.

Lees verder