Op naar een impactvol 2020!

Blogpost door: Maureen de Haan

op 06 januari, 2020

De beste wensen voor het nieuwe jaar! 2020, een magisch jaar met een mooi rond getal waar veel vergezichten, stippen op de horizon en ambitieuze plannen op gericht zijn. Wat is er van die futuristische voorspellingen voor 2020 terechtgekomen en hoe nu verder in deze (roaring) twenties?

In 2020 dan rijden de eerste zelfrijdende taxi’s volgens Tesla-topman Elon Musk, loopt iedereen rond met een ‘slimme bril’ en is alles verbonden met het internet. Terugkijkend blijkt dat deze  voorspellingen niet allemaal zo’n hoge vlucht hebben genomen. En ook zeker niet alles ging goed. Het tijdschrift MIT Technology Review publiceerde recent een artikel met de grootste technologie mislukkingen van 2019. De wereld is complex en de toekomst is maar deels voorspelbaar. Maar zonder ambities en vooral ook actie geen toekomst.

Actie in het begin van een nieuw jaar begint vaak met goede voornemens. Deze zijn meestal gericht op wat wij allemaal willen gaan doen dit jaar. Meer sporten, ‘dry January’ en een gezonde levensstijl zijn vaak genoemde voorbeelden. Geïnspireerd door ‘de theorie van een dood paard’ wil ik iedereen uitdagen om vooral ook na te denken over wat je NIET meer gaat doen in 2020. Welke doden paarden ontdek jij? En hoeverre pas jij nu 1 van de 14 strategieën (onbewust) toe?

Wij hebben een aantal grote en vooral ook complexe maatschappelijke opgaven in 2020 op ons bordje liggen. Het verduurzamen van onze voedselproductie, de uitvoering van het Klimaatakkoord en het oplossen van de huidige stikstofproblematiek. Laten wij ons vooral daar op richten en de paarden in het zadel hijsen die nodig zijn om de benodigde impact te realiseren.

Een eerste stap in de goede richting wordt wat mij betreft mooi verwoord in een van de winnende quotes van Omdenken van 2019:

Dus wat mij betreft op naar een mooi nieuw jaar met focus, avontuur & impact!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder
Blog

04/05/2020

4 minuten lezen

Hygienic Design in het post-corona tijdperk

Elk virus - zoals corona - heeft het in zich om exponentieel te groeien. Het fenomeen van exponentiële groei kent onze sector ook bijzonder goed. Net als virus pandemieën in een samenleving kunnen bacteriën ook exponentieel groeien. Hoe garandeert een voedselproducent dat de risico’s extreem laag zijn in moderne ketens? En welke kansen liggen daar voor andere ketens in het post-corona tijdperk?

Lees verder