Stikstof als innovatie rem

Blogpost door: Secretariaat

op 04 november, 2019

Nederland wordt in vele landen gezien als een autoriteit op Agrifood gebied. Kennis en ervaring op het gebied van glastuinbouw, zaadveredeling, diervoeder, de veehouderij, maar zeker ook machinebouw, staan hoog aangeschreven. Door de beperkingen, zoals beperkte ruimte en gebrek aan grondstoffen, is creativiteit en innovatie altijd enorm belangrijk geweest.

Helaas is ons land de laatste jaren hard gezakt op de innovatie ladder ondanks alle aandacht die het onderwerp krijgt vanuit bedrijven en politiek. Dat is jammer want Nederland verdient beter gezien de ervaringen en prestaties uit het verleden. Natuurlijk is het belangrijk om een balans tussen innovatie en effect op de natuur te vinden.

Het stikstof beleid lijkt een ultieme rem te worden. Iedereen weet dat het natuur- en stikstofbeleid aandacht behoeft. Zo zijn de diervoederproducenten al jaren bezig met verbetering van stikstof efficiëntie. Niet gedwongen door beleid vanuit de overheid, maar uit de wens om duurzamer te worden.

Door de recente stikstof uitspraak loopt Nederland het risico minder toonaangevend te worden op het gebied van Agrifood. De innovaties die door vele landen gerespecteerd en overgenomen worden, zouden een positief effect kunnen hebben op de wereldwijde problematiek. Een bijdrage van formaat met aandacht voor de natuur ondersteund door innovaties. Dat alles gestimuleerd door een overheidsbeleid met balans tussen innovatie en natuurbehoud.

Stikstof als innovatie versneller!

 

Rene Smulders is CCO van KSE Process Technology en onderdeel van het GMV-bestuur.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/12/2021

2 minuten lezen

Terugblik op 2021

Wat zullen we er eens van zeggen, 2021, wat voor een jaar is het geweest? Voor velen nog steeds niet het jaar waar we naar hadden uitgekeken na vaccinatie en zeker nog niet terug naar het ‘normale’ leven, zoals velen hadden gehoopt.

Lees verder
Blog

01/11/2021

1 minuut lezen

De tijd vliegt…

Vandaag precies twee maanden geleden ben ik begonnen in mijn nieuwe rol binnen de GMV. En wat is de tijd voorbijgevlogen. Ik heb de afgelopen weken al veel mooie initiatieven en bedrijven voorbij zien komen.

Lees verder
Blog

04/10/2021

4 minuten lezen

Even bijpraten ….

Na onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) kort voor de zomer, zullen zeker diegenen van u die bij deze ALV aanwezig waren, zich bij de recente sympathieke introductie van Eveliene Langedijk afgevraagd hebben: "Hoe zit dat dan met Maureen en Marcel?", vooral omdat we net de zwaardere rol van Maureen binnen de GMV aangekondigd hadden.

Lees verder