Stikstof als innovatie rem

Blogpost door: Rene Smulders

op 04 november, 2019

Nederland wordt in vele landen gezien als een autoriteit op Agrifood gebied. Kennis en ervaring op het gebied van glastuinbouw, zaadveredeling, diervoeder, de veehouderij, maar zeker ook machinebouw, staan hoog aangeschreven. Door de beperkingen, zoals beperkte ruimte en gebrek aan grondstoffen, is creativiteit en innovatie altijd enorm belangrijk geweest.

Helaas is ons land de laatste jaren hard gezakt op de innovatie ladder ondanks alle aandacht die het onderwerp krijgt vanuit bedrijven en politiek. Dat is jammer want Nederland verdient beter gezien de ervaringen en prestaties uit het verleden. Natuurlijk is het belangrijk om een balans tussen innovatie en effect op de natuur te vinden.

Het stikstof beleid lijkt een ultieme rem te worden. Iedereen weet dat het natuur- en stikstofbeleid aandacht behoeft. Zo zijn de diervoederproducenten al jaren bezig met verbetering van stikstof efficiëntie. Niet gedwongen door beleid vanuit de overheid, maar uit de wens om duurzamer te worden.

Door de recente stikstof uitspraak loopt Nederland het risico minder toonaangevend te worden op het gebied van Agrifood. De innovaties die door vele landen gerespecteerd en overgenomen worden, zouden een positief effect kunnen hebben op de wereldwijde problematiek. Een bijdrage van formaat met aandacht voor de natuur ondersteund door innovaties. Dat alles gestimuleerd door een overheidsbeleid met balans tussen innovatie en natuurbehoud.

Stikstof als innovatie versneller!

 

Rene Smulders is CCO van KSE Process Technology en onderdeel van het GMV-bestuur.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/06/2021

2 minuten lezen

Samenwerken voor snellere verduurzaming

'Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie' luidde de kop van een artikel in EVMI gepubliceerd op 25 mei. De foodsector moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken blijkt uit een onderzoek van consultancybureau P2. Wat is er nodig om de ambitie wel te kunnen waarmaken? Hoe zetten we samen de stap naar verduurzaming? 

Lees verder

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder

Nederland is nu wereldwijd bekend om zijn efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden van iets waarmee we groot en bekend waren, maar waar we die positie vandaag de dag allang verloren zijn. Denk aan wind- en zonne-energie. Technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt, hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China. Niemand denkt tegenwoordig nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.

Lees verder