Stikstof als innovatie rem

Blogpost door: Rene Smulders

op 04 november, 2019

Nederland wordt in vele landen gezien als een autoriteit op Agrifood gebied. Kennis en ervaring op het gebied van glastuinbouw, zaadveredeling, diervoeder, de veehouderij, maar zeker ook machinebouw, staan hoog aangeschreven. Door de beperkingen, zoals beperkte ruimte en gebrek aan grondstoffen, is creativiteit en innovatie altijd enorm belangrijk geweest.

Helaas is ons land de laatste jaren hard gezakt op de innovatie ladder ondanks alle aandacht die het onderwerp krijgt vanuit bedrijven en politiek. Dat is jammer want Nederland verdient beter gezien de ervaringen en prestaties uit het verleden. Natuurlijk is het belangrijk om een balans tussen innovatie en effect op de natuur te vinden.

Het stikstof beleid lijkt een ultieme rem te worden. Iedereen weet dat het natuur- en stikstofbeleid aandacht behoeft. Zo zijn de diervoederproducenten al jaren bezig met verbetering van stikstof efficiëntie. Niet gedwongen door beleid vanuit de overheid, maar uit de wens om duurzamer te worden.

Door de recente stikstof uitspraak loopt Nederland het risico minder toonaangevend te worden op het gebied van Agrifood. De innovaties die door vele landen gerespecteerd en overgenomen worden, zouden een positief effect kunnen hebben op de wereldwijde problematiek. Een bijdrage van formaat met aandacht voor de natuur ondersteund door innovaties. Dat alles gestimuleerd door een overheidsbeleid met balans tussen innovatie en natuurbehoud.

Stikstof als innovatie versneller!

 

Rene Smulders is CCO van KSE Process Technology en onderdeel van het GMV-bestuur.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder
Blog

04/05/2020

4 minuten lezen

Hygienic Design in het post-corona tijdperk

Elk virus - zoals corona - heeft het in zich om exponentieel te groeien. Het fenomeen van exponentiële groei kent onze sector ook bijzonder goed. Net als virus pandemieën in een samenleving kunnen bacteriën ook exponentieel groeien. Hoe garandeert een voedselproducent dat de risico’s extreem laag zijn in moderne ketens? En welke kansen liggen daar voor andere ketens in het post-corona tijdperk?

Lees verder