Samen leren en innoveren met het buitenland

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 maart, 2019

Als ik ergens allergisch voor ben is wanneer we onze tijd verdoen met opnieuw het wiel uitvinden. Dus als iets al bedacht is, laten we het dan gewoon toepassen en mogelijk verbeteren. Ik heb het al eerder geschreven, we mogen best trots zijn op onze innovatiekracht in Nederland!

Op veel terreinen in de agri & food zijn we een sterke speler op het wereldtoneel. Maar lang niet op alle terreinen, we zijn nu eenmaal niet de slimste of beste op alle gebieden. En dat is geen schande! Laten we ons daarvan bewust zijn, want als we dat inzicht goed inzetten kunnen we wel de slimste verbinder ter wereld zijn. De plek waar iedereen in de wereld naartoe wil komen of mee wil samenwerken. Stel je eens voor wat voor geweldig inzicht en economisch gewin ons dat kan geven.

In februari mocht ik 2 weken in Californië zijn en gesprekken voeren met bedrijven, kennisinstellingen, brancheorganisaties en zelfs CDFA Secretary Karen Ross. Ze waren het over één ding eens, Nederland is één van de agri & food leiders waar ze graag mee samenwerken. We bevinden ons als Nederland in een select gezelschap tussen andere sterke AgriFood landen als Nieuw-Zeeland, Japan, Australië, Israël, Duitsland en Denemarken. Laten we deze handreiking voor samenwerking met Californië daarom met gepaste trots en bescheidenheid aannemen!

In gesprek met CDFA Secretary Karen Ross

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/06/2021

2 minuten lezen

Samenwerken voor snellere verduurzaming

'Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie' luidde de kop van een artikel in EVMI gepubliceerd op 25 mei. De foodsector moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken blijkt uit een onderzoek van consultancybureau P2. Wat is er nodig om de ambitie wel te kunnen waarmaken? Hoe zetten we samen de stap naar verduurzaming? 

Lees verder

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder

Nederland is nu wereldwijd bekend om zijn efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden van iets waarmee we groot en bekend waren, maar waar we die positie vandaag de dag allang verloren zijn. Denk aan wind- en zonne-energie. Technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt, hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China. Niemand denkt tegenwoordig nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.

Lees verder