Ruimte voor de toekomst!

Blogpost door: Maureen de Haan

op 02 december, 2019

Afgelopen vrijdag was ik bij de lancering van het boek: ‘Toekomstbeelden van de maatschappij. De Civil Society als voorhoede van de samenleving in 2035’. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Stichting Toekomstbeeld der Techniek, waar ik onderdeel ben van het Young Professional netwerk. Opvallend vond ik dat er over de toekomst gesproken werd en er bijna alleen maar grijze koppen in de zaal zaten…

Als samenleving zitten wij in een transitiefase waar grote vraagstukken als klimaatverandering en een steeds verdere individualisering (netwerk society) de dienst uit maken. Het maatschappelijk middenveld is aan het veranderen met allerlei spanningen als gevolg. ‘Elk land heeft zijn eigen Brexit’. De protesten van de Nederlandse boeren zijn daar een recent voorbeeld van. Wij zijn als mens en als samenleving opzoek naar nieuwe ankers en houvast in deze veranderende wereld. Hoe de toekomst er precies uit komt te zien weet eigenlijk niemand. Dat is spannend en levert zorgpunten op maar creëert ook kansen.

Ik ben optimistisch gesteld want verandering schept juist ook ruimte die vanuit eigentijdse behoeftes ingevuld kan worden. Als twintiger heb ik er vertrouwen in dat de jonge generatie en de creatieve geesten van deze wereld deze ruimtes zullen benutten om de toekomst verder vorm te geven. Wij als jongeren moeten wel want het betreft onze toekomst! Dit vraagt echter wel om experiment en wendbaarheid en een andere mindset dan louter efficiëntie.

Vraag eens aan jouw jonge of creatieve geest in de organisatie waar hij/zij enthousiast van wordt en geef hen de ruimte om nieuwe ideeën aan te dragen voor nieuwe producten en processen. Ik ben ervan overtuigd dat jong en oud, vanuit gelijkwaardigheid, samen de toekomst verder kunnen inkleuren.

Met deze optimistische woorden wil ik jullie namens het GMV team fijne feestdagen toewensen met ruimte voor bezinning en inspiratie voor een creatief en wendbaar 2020!

Een inspiratie tip voor onder de kerstboom: ’50 trends influencing Europe’s food sector by 2035′

Ps. Heb jij een Young Professional in jouw organisatie die wij vanuit GMV kunnen kietelen met nieuwe kennis en kunde? Laat het mij dan weten via gmv@fme.nl

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/12/2021

2 minuten lezen

Terugblik op 2021

Wat zullen we er eens van zeggen, 2021, wat voor een jaar is het geweest? Voor velen nog steeds niet het jaar waar we naar hadden uitgekeken na vaccinatie en zeker nog niet terug naar het ‘normale’ leven, zoals velen hadden gehoopt.

Lees verder
Blog

01/11/2021

1 minuut lezen

De tijd vliegt…

Vandaag precies twee maanden geleden ben ik begonnen in mijn nieuwe rol binnen de GMV. En wat is de tijd voorbijgevlogen. Ik heb de afgelopen weken al veel mooie initiatieven en bedrijven voorbij zien komen.

Lees verder
Blog

04/10/2021

4 minuten lezen

Even bijpraten ….

Na onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) kort voor de zomer, zullen zeker diegenen van u die bij deze ALV aanwezig waren, zich bij de recente sympathieke introductie van Eveliene Langedijk afgevraagd hebben: "Hoe zit dat dan met Maureen en Marcel?", vooral omdat we net de zwaardere rol van Maureen binnen de GMV aangekondigd hadden.

Lees verder