Medewerkers van de toekomst binnen handbereik

Blogpost door: Marcel van Haren

op 03 juni, 2019

Vorige week had ik het genoegen om in het kader van de Dutch Technology Week en de campagne ‘Make Tech Yours’ een dag op de Libelle Zomerweek te vertoeven. Ja je leest het goed! En ik kan je verzekeren, veel van mijn vooroordelen over dit event bleken waar te zijn. Maar toch, het was een leuke beleving om met de bezoekers (99% vrouwen) in gesprek te gaan over de rol van technologie bij een toekomstbestendige voedselvoorziening. We hadden hiervoor de eerder voor het AgriFoodTech Platform ontwikkelde stand ‘Hoog Technologisch Eten’ van stal gehaald. Met sla uit de voedselflat, invitro vlees en 3D geprinte toetjes schotelden we de bezoekers van de stand de maaltijd van de toekomst voor.

De reacties waren heel divers, variërend van “Oh wat goed dat jullie hier aandacht voor hebben!”, tot “Ik wil geen technologie in mijn eten!”. Het was best een uitdaging om mensen te verleiden een kleine maaltijd te nuttigen. Veel mensen bedankten vooral vanwege het stukje invitro vlees, ofwel kweekvlees, wat in werkelijkheid vegetarische filet americain was. In de gesprekken bleek ook duidelijk een scheidslijn te liggen over de rol van technologie, zolang technologie wordt ingezet om voedsel gemakkelijker, beter of veiliger te produceren, vonden mensen dit heel acceptabel. Zodra technologie wordt ingezet om ons voedsel te modificeren of manipuleren, lijkt een meerderheid hier afkeer tegen te hebben. Natuurlijk is de Libelle Zomerweek en onze stand geen referentie of wetenschappelijk onderzoek, maar een eerste gevoel na dit event geeft toch duidelijk aan waar een scheidslijn ligt op dit moment.

Mijn tip voor iedereen in onze sector, praat eens met de consument (dat zijn gewoon mensen uit jouw omgeving) over waar je dagelijks aan werkt, en je krijgt heel snel een goed beeld waar de grens ligt als het gaat om de inzet van technologie. En dan blijkt er bovendien verassend veel interesse te zijn om meer te weten over onze sector met andere woorden, onze medewerkers van de toekomst zijn binnen handbereik. Vooral met al die 82.000 vrouwen die ook hun kinderen weer beïnvloeden.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/01/2020

2 minuten lezen

Op naar een impactvol 2020!

De beste wensen voor het nieuwe jaar! 2020, een magisch jaar met een mooi rond getal waar veel vergezichten, stippen op de horizon en ambitieuze plannen op gericht zijn. Wat is er van die futuristische voorspellingen voor 2020 terechtgekomen en hoe nu verder in deze (roaring) twenties?

Lees verder
Blog

02/12/2019

2 minuten lezen

Ruimte voor de toekomst!

Afgelopen vrijdag was ik bij de lancering van het boek: 'Toekomstbeelden van de maatschappij. De Civil Society als voorhoede van de samenleving in 2035'. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Stichting Toekomstbeeld der Techniek, waar ik onderdeel ben van het Young Professional netwerk. Opvallend vond ik dat er over de toekomst gesproken werd en er bijna alleen maar grijze koppen in de zaal zaten…

Lees verder
Blog

04/11/2019

2 minuten lezen

Stikstof als innovatie rem

Nederland wordt in vele landen gezien als een autoriteit op Agrifood gebied. Kennis en ervaring op het gebied van glastuinbouw, zaadveredeling, diervoeder, de veehouderij, maar zeker ook machinebouw, staan hoog aangeschreven. Door de beperkingen, zoals beperkte ruimte en gebrek aan grondstoffen, is creativiteit en innovatie altijd enorm belangrijk geweest

Lees verder