Medewerkers van de toekomst binnen handbereik

Blogpost door: Marcel van Haren

op 03 juni, 2019

Vorige week had ik het genoegen om in het kader van de Dutch Technology Week en de campagne ‘Make Tech Yours’ een dag op de Libelle Zomerweek te vertoeven. Ja je leest het goed! En ik kan je verzekeren, veel van mijn vooroordelen over dit event bleken waar te zijn. Maar toch, het was een leuke beleving om met de bezoekers (99% vrouwen) in gesprek te gaan over de rol van technologie bij een toekomstbestendige voedselvoorziening. We hadden hiervoor de eerder voor het AgriFoodTech Platform ontwikkelde stand ‘Hoog Technologisch Eten’ van stal gehaald. Met sla uit de voedselflat, invitro vlees en 3D geprinte toetjes schotelden we de bezoekers van de stand de maaltijd van de toekomst voor.

De reacties waren heel divers, variërend van “Oh wat goed dat jullie hier aandacht voor hebben!”, tot “Ik wil geen technologie in mijn eten!”. Het was best een uitdaging om mensen te verleiden een kleine maaltijd te nuttigen. Veel mensen bedankten vooral vanwege het stukje invitro vlees, ofwel kweekvlees, wat in werkelijkheid vegetarische filet americain was. In de gesprekken bleek ook duidelijk een scheidslijn te liggen over de rol van technologie, zolang technologie wordt ingezet om voedsel gemakkelijker, beter of veiliger te produceren, vonden mensen dit heel acceptabel. Zodra technologie wordt ingezet om ons voedsel te modificeren of manipuleren, lijkt een meerderheid hier afkeer tegen te hebben. Natuurlijk is de Libelle Zomerweek en onze stand geen referentie of wetenschappelijk onderzoek, maar een eerste gevoel na dit event geeft toch duidelijk aan waar een scheidslijn ligt op dit moment.

Mijn tip voor iedereen in onze sector, praat eens met de consument (dat zijn gewoon mensen uit jouw omgeving) over waar je dagelijks aan werkt, en je krijgt heel snel een goed beeld waar de grens ligt als het gaat om de inzet van technologie. En dan blijkt er bovendien verassend veel interesse te zijn om meer te weten over onze sector met andere woorden, onze medewerkers van de toekomst zijn binnen handbereik. Vooral met al die 82.000 vrouwen die ook hun kinderen weer beïnvloeden.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

De afgelopen dagen is er veel gesproken over het door het kabinet gepresenteerde klimaatakkoord. Laten we voor ogen houden dat het een akkoord is, met andere woorden een compromis richting vele stakeholders. Bij een dergelijk akkoord is het dus per definitie zo dat niemand volledig krijgt waar ze vooraf op gehoopt hadden

Lees verder
Blog

01/05/2019

2 minuten lezen

Zie je de bomen nog in het bos van fieldlabs?

Steeds vaker hoor ik ondernemers klagen over de onoverzichtelijke brei van initiatieven zoals fieldlabs, proeftuinen, innovatieclusters en publiek private samenwerkingsverbanden. Een steeds beperkter wordende groep van enigszins zichtbare bedrijven en startups wordt hiervoor voortdurend benaderd, door een snel toenemend aantal initiatiefnemers.

Lees verder
Blog

01/04/2019

2 minuten lezen

‘Groeien, subsidie of Venture Capital?’

Recent was ik ergens in het land deelnemer in een discussie over foodtech startups en waarom juist Nederlandse startups internationaal zo moeilijk aan de bak komen bij investeerders. Een van de conclusies uit de sessie was dat Nederlandse startups en scale-ups erg terughoudend zijn in het uitgeven van aandelen in hun bedrijf aan investeerders.

Lees verder