Medewerkers van de toekomst binnen handbereik

Blogpost door: Marcel van Haren

op 03 juni, 2019

Vorige week had ik het genoegen om in het kader van de Dutch Technology Week en de campagne ‘Make Tech Yours’ een dag op de Libelle Zomerweek te vertoeven. Ja je leest het goed! En ik kan je verzekeren, veel van mijn vooroordelen over dit event bleken waar te zijn. Maar toch, het was een leuke beleving om met de bezoekers (99% vrouwen) in gesprek te gaan over de rol van technologie bij een toekomstbestendige voedselvoorziening. We hadden hiervoor de eerder voor het AgriFoodTech Platform ontwikkelde stand ‘Hoog Technologisch Eten’ van stal gehaald. Met sla uit de voedselflat, invitro vlees en 3D geprinte toetjes schotelden we de bezoekers van de stand de maaltijd van de toekomst voor.

De reacties waren heel divers, variërend van “Oh wat goed dat jullie hier aandacht voor hebben!”, tot “Ik wil geen technologie in mijn eten!”. Het was best een uitdaging om mensen te verleiden een kleine maaltijd te nuttigen. Veel mensen bedankten vooral vanwege het stukje invitro vlees, ofwel kweekvlees, wat in werkelijkheid vegetarische filet americain was. In de gesprekken bleek ook duidelijk een scheidslijn te liggen over de rol van technologie, zolang technologie wordt ingezet om voedsel gemakkelijker, beter of veiliger te produceren, vonden mensen dit heel acceptabel. Zodra technologie wordt ingezet om ons voedsel te modificeren of manipuleren, lijkt een meerderheid hier afkeer tegen te hebben. Natuurlijk is de Libelle Zomerweek en onze stand geen referentie of wetenschappelijk onderzoek, maar een eerste gevoel na dit event geeft toch duidelijk aan waar een scheidslijn ligt op dit moment.

Mijn tip voor iedereen in onze sector, praat eens met de consument (dat zijn gewoon mensen uit jouw omgeving) over waar je dagelijks aan werkt, en je krijgt heel snel een goed beeld waar de grens ligt als het gaat om de inzet van technologie. En dan blijkt er bovendien verassend veel interesse te zijn om meer te weten over onze sector met andere woorden, onze medewerkers van de toekomst zijn binnen handbereik. Vooral met al die 82.000 vrouwen die ook hun kinderen weer beïnvloeden.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder

Nederland is nu wereldwijd bekend om zijn efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden van iets waarmee we groot en bekend waren, maar waar we die positie vandaag de dag allang verloren zijn. Denk aan wind- en zonne-energie. Technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt, hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China. Niemand denkt tegenwoordig nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.

Lees verder

'For agrifoodtech, 2020 has been a blow-out year!' luidt de introductie van het AgFunder rapport 2021. De COVID-19-pandemie heeft het belang onderstreept van efficiënte toeleveringsketens en alternatieve manieren om voedsel te telen, verwerken, vervoeren en verkopen aan consumenten. De veranderende consumentbehoeftes en de ambities van politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen laten ook zien dat onze sector volop in beweging is.

Lees verder