Medewerkers van de toekomst binnen handbereik

Blogpost door: Marcel van Haren

op 03 juni, 2019

Vorige week had ik het genoegen om in het kader van de Dutch Technology Week en de campagne ‘Make Tech Yours’ een dag op de Libelle Zomerweek te vertoeven. Ja je leest het goed! En ik kan je verzekeren, veel van mijn vooroordelen over dit event bleken waar te zijn. Maar toch, het was een leuke beleving om met de bezoekers (99% vrouwen) in gesprek te gaan over de rol van technologie bij een toekomstbestendige voedselvoorziening. We hadden hiervoor de eerder voor het AgriFoodTech Platform ontwikkelde stand ‘Hoog Technologisch Eten’ van stal gehaald. Met sla uit de voedselflat, invitro vlees en 3D geprinte toetjes schotelden we de bezoekers van de stand de maaltijd van de toekomst voor.

De reacties waren heel divers, variërend van “Oh wat goed dat jullie hier aandacht voor hebben!”, tot “Ik wil geen technologie in mijn eten!”. Het was best een uitdaging om mensen te verleiden een kleine maaltijd te nuttigen. Veel mensen bedankten vooral vanwege het stukje invitro vlees, ofwel kweekvlees, wat in werkelijkheid vegetarische filet americain was. In de gesprekken bleek ook duidelijk een scheidslijn te liggen over de rol van technologie, zolang technologie wordt ingezet om voedsel gemakkelijker, beter of veiliger te produceren, vonden mensen dit heel acceptabel. Zodra technologie wordt ingezet om ons voedsel te modificeren of manipuleren, lijkt een meerderheid hier afkeer tegen te hebben. Natuurlijk is de Libelle Zomerweek en onze stand geen referentie of wetenschappelijk onderzoek, maar een eerste gevoel na dit event geeft toch duidelijk aan waar een scheidslijn ligt op dit moment.

Mijn tip voor iedereen in onze sector, praat eens met de consument (dat zijn gewoon mensen uit jouw omgeving) over waar je dagelijks aan werkt, en je krijgt heel snel een goed beeld waar de grens ligt als het gaat om de inzet van technologie. En dan blijkt er bovendien verassend veel interesse te zijn om meer te weten over onze sector met andere woorden, onze medewerkers van de toekomst zijn binnen handbereik. Vooral met al die 82.000 vrouwen die ook hun kinderen weer beïnvloeden.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2021

2 minuten lezen

Verduurzaming: greenwashing of game changing?

Is het nieuwe EU akkoord om de landbouw te vergroenen greenwashing of game changing? Afgelopen week sloten EU-lidstaten een akkoord over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid met kritische reacties tot gevolg. 7 juli staat er weer een boerenprotest gepland en tegelijkertijd neemt de maatschappelijke druk om onze agri & food sector snel te verduurzamen alleen maar toe. Daarmee lijken de contrasten alleen maar groter te worden.

Lees verder
Blog

01/06/2021

2 minuten lezen

Samenwerken voor snellere verduurzaming

'Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie' luidde de kop van een artikel in EVMI gepubliceerd op 25 mei. De foodsector moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken blijkt uit een onderzoek van consultancybureau P2. Wat is er nodig om de ambitie wel te kunnen waarmaken? Hoe zetten we samen de stap naar verduurzaming? 

Lees verder

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder