Medewerkers van de toekomst binnen handbereik

Blogpost door: Marcel van Haren

op 03 juni, 2019

Vorige week had ik het genoegen om in het kader van de Dutch Technology Week en de campagne ‘Make Tech Yours’ een dag op de Libelle Zomerweek te vertoeven. Ja je leest het goed! En ik kan je verzekeren, veel van mijn vooroordelen over dit event bleken waar te zijn. Maar toch, het was een leuke beleving om met de bezoekers (99% vrouwen) in gesprek te gaan over de rol van technologie bij een toekomstbestendige voedselvoorziening. We hadden hiervoor de eerder voor het AgriFoodTech Platform ontwikkelde stand ‘Hoog Technologisch Eten’ van stal gehaald. Met sla uit de voedselflat, invitro vlees en 3D geprinte toetjes schotelden we de bezoekers van de stand de maaltijd van de toekomst voor.

De reacties waren heel divers, variërend van “Oh wat goed dat jullie hier aandacht voor hebben!”, tot “Ik wil geen technologie in mijn eten!”. Het was best een uitdaging om mensen te verleiden een kleine maaltijd te nuttigen. Veel mensen bedankten vooral vanwege het stukje invitro vlees, ofwel kweekvlees, wat in werkelijkheid vegetarische filet americain was. In de gesprekken bleek ook duidelijk een scheidslijn te liggen over de rol van technologie, zolang technologie wordt ingezet om voedsel gemakkelijker, beter of veiliger te produceren, vonden mensen dit heel acceptabel. Zodra technologie wordt ingezet om ons voedsel te modificeren of manipuleren, lijkt een meerderheid hier afkeer tegen te hebben. Natuurlijk is de Libelle Zomerweek en onze stand geen referentie of wetenschappelijk onderzoek, maar een eerste gevoel na dit event geeft toch duidelijk aan waar een scheidslijn ligt op dit moment.

Mijn tip voor iedereen in onze sector, praat eens met de consument (dat zijn gewoon mensen uit jouw omgeving) over waar je dagelijks aan werkt, en je krijgt heel snel een goed beeld waar de grens ligt als het gaat om de inzet van technologie. En dan blijkt er bovendien verassend veel interesse te zijn om meer te weten over onze sector met andere woorden, onze medewerkers van de toekomst zijn binnen handbereik. Vooral met al die 82.000 vrouwen die ook hun kinderen weer beïnvloeden.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/01/2021

2 minuten lezen

2021: van missie naar actie!

2021, 'het jaar van...chaos, dé waarheid of van de vrijheid?' De huidige lockdown en de Brexit maken van 2021 geen knallend begin. Echter met het vaccin in aantocht, zet ik in op een 'hoopvol 2021 'en bouw ik graag met jullie verder aan een gezond en duurzaam voedselsysteem.

Lees verder
Blog

01/12/2020

3 minuten lezen

Een terugblik op 2020

Een jaar geleden hadden wij niet kunnen bedenken dat een virus als COVID-19 zo'n invloed zou hebben op ons (werkende) leven in 2020. Thuiswerken, gesloten grenzen, hamsterende consumenten in de supermarkt. Nu het einde van het jaar nadert is het tijd om eens terug te blikken: wat had 2020 voor ons in petto en wat heeft het ons vooral ook gebracht?

Lees verder
Blog

02/11/2020

2 minuten lezen

De kracht van het collectief

COVID-19 houdt ons nog steeds in zijn greep. We zitten midden in de 2e golf en het einde van deze pandemie is nog niet in zicht. Tegelijkertijd houden andere maatschappelijke en economische  ontwikkelingen ons ook nog dagelijks bezig; geopolitieke verschuivingen, klimaatverandering en wereldwijd groeiende obesitas cijfers. Dit zijn uitdagingen die wij niet alleen kunnen tackelen.

Lees verder