‘Kwaliteit door …’

Blogpost door: Ludo Poot

op 01 juli, 2016

Mooie en gezonde Nederlandse producten vind je volop in de betere supermarkten en AGF-winkels. Een enorm proces ligt hiervoor aan ten grondslag. Beginnend bij de telers van deze producten. Familiebedrijven waar kennis wordt overgedragen van generatie op generatie. Geen land ter wereld waar de voedingsbodem voor kennisintensieve landbouw zo aanwezig is. Innovaties in mechanisatie, automatisering, robots, drones en big data. Fabrikanten, telers, universiteiten en productgroepen werken nauw met elkaar samen om zo tot de beste resultaten te komen voor deze voor Nederland zo enorm belangrijke bedrijfstak, voor nu en in de toekomst.

Het kleine NL is wel de tweede exporteur ter wereld van agrarische producten met een omzet van € 81,3 miljard en een exportwaarde aan landbouwmachines, machines voor de voedingsindustrie en kasmaterialen € 1,68 miljard in 2015.

Door brede samenwerking kunnen wij ons met elkaar verder ontwikkelen naar een steeds hoger niveau. Dat hier de hoogste opbrengsten gehaald worden met als doel niet de kwantiteit maar de kwaliteit te waarborgen is in het buitenland ook bekend. De Nederlandse universiteiten zijn erg gewild bij buitenlandse studenten. Vele telers uit Nederland hebben buitenlandse stages gedaan waardoor veel ervaringen en ook relaties tot stand zijn gekomen. Ook internationale sector-gerelateerde bedrijven bezoeken Nederland en vinden een open deur en informatie bij de telers. Kennis wordt zo vanuit de sector ook weer internationaal gedeeld.

De manier van voedselproductie staat behoorlijk in de schijnwerpers. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is van groot belang. Door open dagen te organiseren en contacten met diverse maatschappelijke groeperingen weet de sector het imago hoog te houden. Zodat iedereen ondanks de bevolkingstoename gevoed mag blijven worden met hoogwaardig voedsel.

GMV is ook een breed gedragen brancheorganisatie. De leden hebben allen baat bij een goede samenwerking en elkaar ontmoeten op door GMV georganiseerde bijeenkomsten.

Storage & Handling is ook echt een voorbeeld waarvan de meeste familiebedrijven zijn met enorme kennis en innovatiekracht die wereldwijd ‘oplossingen’ verkopen.

Storage, automatiseringssystem ventilatietechnieken en koel-/vriestechnieken houdt in het langdurig kunnen bewaren van producten los gestort in bulk of in kisten. Systemen waarmee Nederland wereldwijd toonaangevend is. Handling betekent machines en automatiseringssystemen/oplossingen voor het behandelen van de diverse producten zoals granen, aardappelen, uien wortelen, bloembollen, veevoeders en andere gewassen voor na de oogst. Voor de AGF-sector wereldwijd komt deze specifieke kennis van handling, machines voor het in- en uitschuren, wegen, sorteren, verpakken, palletiseren hoofdzakelijk uit NL. Op buitenlandse beurzen waar ook ter wereld vind je de producenten uit NL van deze producten.

Een hele innoverende en zeer interessante bedrijfstak. Laten wij hier met elkaar aan blijven werken net als de generaties voor ons hebben gedaan om onze sterke positie te behouden. Wij hebben elkaar op al deze gebieden dan ook hard nodig en ik ben ervan overtuigd dat GMV hiervoor de juiste branchevereniging is. In ledenaantal moeten we wel blijven groeien want door nog meer kennisuitwisseling kunnen we de toekomst aan.

Lammert Prinsen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

03/02/2020

2 minuten lezen

Hoe overleef ik…?

'Naast landbouwproducten exporteert Nederland steeds meer landbouwmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie'. Het vorige maand gepubliceerde onderzoek van Wageningen Economic Research en het CBS laat mooie cijfers zien over de internationale ontwikkeling van onze sector, een prestatie om trots op te zijn! Een Brexit en een snelle verspreiding van het coronavirus laten echter ook zien dat er een andere kant van deze internationale medaille is. 

Lees verder
Blog

06/01/2020

2 minuten lezen

Op naar een impactvol 2020!

De beste wensen voor het nieuwe jaar! 2020, een magisch jaar met een mooi rond getal waar veel vergezichten, stippen op de horizon en ambitieuze plannen op gericht zijn. Wat is er van die futuristische voorspellingen voor 2020 terechtgekomen en hoe nu verder in deze (roaring) twenties?

Lees verder
Blog

02/12/2019

2 minuten lezen

Ruimte voor de toekomst!

Afgelopen vrijdag was ik bij de lancering van het boek: 'Toekomstbeelden van de maatschappij. De Civil Society als voorhoede van de samenleving in 2035'. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Stichting Toekomstbeeld der Techniek, waar ik onderdeel ben van het Young Professional netwerk. Opvallend vond ik dat er over de toekomst gesproken werd en er bijna alleen maar grijze koppen in de zaal zaten…

Lees verder