‘Kwaliteit door …’

Blogpost door: Ludo Poot

op 01 juli, 2016

Mooie en gezonde Nederlandse producten vind je volop in de betere supermarkten en AGF-winkels. Een enorm proces ligt hiervoor aan ten grondslag. Beginnend bij de telers van deze producten. Familiebedrijven waar kennis wordt overgedragen van generatie op generatie. Geen land ter wereld waar de voedingsbodem voor kennisintensieve landbouw zo aanwezig is. Innovaties in mechanisatie, automatisering, robots, drones en big data. Fabrikanten, telers, universiteiten en productgroepen werken nauw met elkaar samen om zo tot de beste resultaten te komen voor deze voor Nederland zo enorm belangrijke bedrijfstak, voor nu en in de toekomst.

Het kleine NL is wel de tweede exporteur ter wereld van agrarische producten met een omzet van € 81,3 miljard en een exportwaarde aan landbouwmachines, machines voor de voedingsindustrie en kasmaterialen € 1,68 miljard in 2015.

Door brede samenwerking kunnen wij ons met elkaar verder ontwikkelen naar een steeds hoger niveau. Dat hier de hoogste opbrengsten gehaald worden met als doel niet de kwantiteit maar de kwaliteit te waarborgen is in het buitenland ook bekend. De Nederlandse universiteiten zijn erg gewild bij buitenlandse studenten. Vele telers uit Nederland hebben buitenlandse stages gedaan waardoor veel ervaringen en ook relaties tot stand zijn gekomen. Ook internationale sector-gerelateerde bedrijven bezoeken Nederland en vinden een open deur en informatie bij de telers. Kennis wordt zo vanuit de sector ook weer internationaal gedeeld.

De manier van voedselproductie staat behoorlijk in de schijnwerpers. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is van groot belang. Door open dagen te organiseren en contacten met diverse maatschappelijke groeperingen weet de sector het imago hoog te houden. Zodat iedereen ondanks de bevolkingstoename gevoed mag blijven worden met hoogwaardig voedsel.

GMV is ook een breed gedragen brancheorganisatie. De leden hebben allen baat bij een goede samenwerking en elkaar ontmoeten op door GMV georganiseerde bijeenkomsten.

Storage & Handling is ook echt een voorbeeld waarvan de meeste familiebedrijven zijn met enorme kennis en innovatiekracht die wereldwijd ‘oplossingen’ verkopen.

Storage, automatiseringssystem ventilatietechnieken en koel-/vriestechnieken houdt in het langdurig kunnen bewaren van producten los gestort in bulk of in kisten. Systemen waarmee Nederland wereldwijd toonaangevend is. Handling betekent machines en automatiseringssystemen/oplossingen voor het behandelen van de diverse producten zoals granen, aardappelen, uien wortelen, bloembollen, veevoeders en andere gewassen voor na de oogst. Voor de AGF-sector wereldwijd komt deze specifieke kennis van handling, machines voor het in- en uitschuren, wegen, sorteren, verpakken, palletiseren hoofdzakelijk uit NL. Op buitenlandse beurzen waar ook ter wereld vind je de producenten uit NL van deze producten.

Een hele innoverende en zeer interessante bedrijfstak. Laten wij hier met elkaar aan blijven werken net als de generaties voor ons hebben gedaan om onze sterke positie te behouden. Wij hebben elkaar op al deze gebieden dan ook hard nodig en ik ben ervan overtuigd dat GMV hiervoor de juiste branchevereniging is. In ledenaantal moeten we wel blijven groeien want door nog meer kennisuitwisseling kunnen we de toekomst aan.

Lammert Prinsen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

02/11/2020

2 minuten lezen

De kracht van het collectief

COVID-19 houdt ons nog steeds in zijn greep. We zitten midden in de 2e golf en het einde van deze pandemie is nog niet in zicht. Tegelijkertijd houden andere maatschappelijke en economische  ontwikkelingen ons ook nog dagelijks bezig; geopolitieke verschuivingen, klimaatverandering en wereldwijd groeiende obesitas cijfers. Dit zijn uitdagingen die wij niet alleen kunnen tackelen.

Lees verder
Blog

01/10/2020

3 minuten lezen

De factor mens in een veranderende digitale wereld

Na de persconferentie van afgelopen maandag werd duidelijk dat zoveel mogelijk thuiswerken opnieuw de norm wordt om de tweede golf aan coronabesmettingen af te remmen. Organisaties als Google nemen het zeker voor het onzekere en houdt zijn mensen tot maar liefst juli 2021 thuis. (Nieuwe) slimme tools en technieken als een digital twin zijn volop in ontwikkeling en toepassing om zo efficiënt mogelijk op afstand te kunnen blijven werken. Technologische ontwikkeling is belangrijk maar er is meer nodig om als organisatie succesvol te kunnen blijven inspelen op veranderingen.

Lees verder
Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder