Klimaatakkoord in de op één na warmste juni maand ooit

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 juli, 2019

De afgelopen dagen is er veel gesproken over het door het kabinet gepresenteerde klimaatakkoord. Laten we voor ogen houden dat het een akkoord is, met andere woorden een compromis richting vele stakeholders. Bij een dergelijk akkoord is het dus per definitie zo dat niemand volledig krijgt waar ze vooraf op gehoopt hadden. Diverse belangenbehartigers proberen via hun reacties alsnog aandacht te vragen voor de eigen belangen en het kabinet nog te bewegen iets aan te passen. Dat is hoe het spel altijd gaat in dit soort gevallen.

Zowel zakelijk als privé heb ik er wel mijn gedachten over, vanuit eigen belang beredeneerd kan het altijd beter. Maar ik heb besloten om dat eens te laten varen en gewoon te accepteren dat dit een akkoord is na lang beraad en zorgvuldig wegen. Dat maakt het leven een stuk eenvoudiger, toch? Natuurlijk ben ik erg benieuwd wat je er zelf van vindt, misschien ben ik wel te meegaand in mijn acceptatie van het akkoord? Moeten we ergens voor ten strijde trekken als het aan jou ligt? Laat het dan even weten in een berichtje aan gmv@fme.nl. Sowieso een zomer lang de tijd om het eens allemaal te laten bezinken, want Den Haag gaat bijna in reces.

Over de zomer gesproken, zelf kijk ik erg uit naar even wat rust en afstand nemen en nadenken over strategie en koers voor de komende maanden. En natuurlijk sowieso de voorpret van het 50-jarig GMV jubileum op 12 september a.s., waar ik hoop veel van jullie te ontmoeten.

Een fijne zomer, namens het hele GMV team! Om alvast een voorproefje te geven hebben we van deze nieuwsbrief een extra korte zomereditie gemaakt, kun je alvast beginnen met het hoofd leegmaken.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder
Blog

04/05/2020

4 minuten lezen

Hygienic Design in het post-corona tijdperk

Elk virus - zoals corona - heeft het in zich om exponentieel te groeien. Het fenomeen van exponentiële groei kent onze sector ook bijzonder goed. Net als virus pandemieën in een samenleving kunnen bacteriën ook exponentieel groeien. Hoe garandeert een voedselproducent dat de risico’s extreem laag zijn in moderne ketens? En welke kansen liggen daar voor andere ketens in het post-corona tijdperk?

Lees verder