Klimaatakkoord in de op één na warmste juni maand ooit

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 juli, 2019

De afgelopen dagen is er veel gesproken over het door het kabinet gepresenteerde klimaatakkoord. Laten we voor ogen houden dat het een akkoord is, met andere woorden een compromis richting vele stakeholders. Bij een dergelijk akkoord is het dus per definitie zo dat niemand volledig krijgt waar ze vooraf op gehoopt hadden. Diverse belangenbehartigers proberen via hun reacties alsnog aandacht te vragen voor de eigen belangen en het kabinet nog te bewegen iets aan te passen. Dat is hoe het spel altijd gaat in dit soort gevallen.

Zowel zakelijk als privé heb ik er wel mijn gedachten over, vanuit eigen belang beredeneerd kan het altijd beter. Maar ik heb besloten om dat eens te laten varen en gewoon te accepteren dat dit een akkoord is na lang beraad en zorgvuldig wegen. Dat maakt het leven een stuk eenvoudiger, toch? Natuurlijk ben ik erg benieuwd wat je er zelf van vindt, misschien ben ik wel te meegaand in mijn acceptatie van het akkoord? Moeten we ergens voor ten strijde trekken als het aan jou ligt? Laat het dan even weten in een berichtje aan gmv@fme.nl. Sowieso een zomer lang de tijd om het eens allemaal te laten bezinken, want Den Haag gaat bijna in reces.

Over de zomer gesproken, zelf kijk ik erg uit naar even wat rust en afstand nemen en nadenken over strategie en koers voor de komende maanden. En natuurlijk sowieso de voorpret van het 50-jarig GMV jubileum op 12 september a.s., waar ik hoop veel van jullie te ontmoeten.

Een fijne zomer, namens het hele GMV team! Om alvast een voorproefje te geven hebben we van deze nieuwsbrief een extra korte zomereditie gemaakt, kun je alvast beginnen met het hoofd leegmaken.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/06/2021

2 minuten lezen

Samenwerken voor snellere verduurzaming

'Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie' luidde de kop van een artikel in EVMI gepubliceerd op 25 mei. De foodsector moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken blijkt uit een onderzoek van consultancybureau P2. Wat is er nodig om de ambitie wel te kunnen waarmaken? Hoe zetten we samen de stap naar verduurzaming? 

Lees verder

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder

Nederland is nu wereldwijd bekend om zijn efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden van iets waarmee we groot en bekend waren, maar waar we die positie vandaag de dag allang verloren zijn. Denk aan wind- en zonne-energie. Technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt, hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China. Niemand denkt tegenwoordig nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.

Lees verder