Hoe overleef ik…?

Blogpost door: Maureen de Haan

op 03 februari, 2020

‘Naast landbouwproducten exporteert Nederland steeds meer landbouwmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie’. Het vorige maand gepubliceerde onderzoek van Wageningen Economic Research en het CBS laat mooie cijfers zien over de internationale ontwikkeling van onze sector, een prestatie om trots op te zijn! Een Brexit en een snelle verspreiding van het coronavirus laten echter ook zien dat er een andere kant van deze internationale medaille is.

Als Nederland zijn wij een open economie die de vruchten plukt van een globaliserende wereld. Zo spelen onze eigen GMV-leden volop in op internationale kansen en wordt het grootste deel van hun omzet, gemiddeld ruim 80%, door export gerealiseerd. Door globalisering zijn landen en regio’s steeds meer met elkaar verweven geraakt en is de wereld ook steeds complexer geworden. En dat raakt het Nederlandse bedrijfsleven ook. De Brexit is sinds afgelopen vrijdag een feit. Wat gaat dit bijvoorbeeld betekenen op langer termijn? Wordt Nederland de nieuwe toegangspoort tot Europa of juist niet?

De tijd zal het leren, als GMV hebben wij helaas ook geen glazenbol…Wel kunnen wij vanuit het collectief de lijntjes leggen met andere lotgenoten, experts of initiatieven om de complexiteit wat meer behapbaar te maken en eventuele verandering of actie in gang te zetten.

Bijvoorbeeld wat kan je als bedrijf (in de technologische sector) doen om Brexit proof te zijn? Deze tips kunnen je helpen! Ook heeft FME recent een meldpunt opgericht voor bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de uitbraak van het coronavirus. Met behulp van dit punt wordt in kaart gebracht welke problemen bedrijven in de technologische industrie precies hebben. Daarna kan gekeken worden naar oplossingen en hoe ondernemers elkaar misschien wel kunnen helpen.

Een ander mooi voorbeeld is de recente oprichting van de ‘ISO TC/ 326: Machinery intended for use with foodstufs’ waar wij onze Nederlandse bijdrage en belangen kunnen gaan verdedigen in de Europese en internationale normvorming. Dankzij de vrijwillige inzet- en financiële bijdrage van GMV leden en andere collega branche organisaties en onderlinge samenwerking kunnen wij ons gaan inzetten op hoge kwaliteit veiligheid- en hygiëne standaarden binnen het internationale speelveld.

Waar loop jij als ondernemer of manager nu vooral tegen aan en spar je graag over met andere lotgenoten of experts? Laat het mij weten! Ik kom graag bij je langs om jouw uitdaging beter in beeld te krijgen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/12/2021

2 minuten lezen

Terugblik op 2021

Wat zullen we er eens van zeggen, 2021, wat voor een jaar is het geweest? Voor velen nog steeds niet het jaar waar we naar hadden uitgekeken na vaccinatie en zeker nog niet terug naar het ‘normale’ leven, zoals velen hadden gehoopt.

Lees verder
Blog

01/11/2021

1 minuut lezen

De tijd vliegt…

Vandaag precies twee maanden geleden ben ik begonnen in mijn nieuwe rol binnen de GMV. En wat is de tijd voorbijgevlogen. Ik heb de afgelopen weken al veel mooie initiatieven en bedrijven voorbij zien komen.

Lees verder
Blog

04/10/2021

4 minuten lezen

Even bijpraten ….

Na onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) kort voor de zomer, zullen zeker diegenen van u die bij deze ALV aanwezig waren, zich bij de recente sympathieke introductie van Eveliene Langedijk afgevraagd hebben: "Hoe zit dat dan met Maureen en Marcel?", vooral omdat we net de zwaardere rol van Maureen binnen de GMV aangekondigd hadden.

Lees verder