‘Groeien, subsidie of Venture Capital?’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 april, 2019

Recent was ik ergens in het land deelnemer in een discussie over foodtech startups en waarom juist Nederlandse startups internationaal zo moeilijk aan de bak komen bij investeerders. Een van de conclusies uit de sessie was dat Nederlandse startups en scale-ups erg terughoudend zijn in het uitgeven van aandelen in hun bedrijf aan investeerders. Liever zoeken ze iedere keer een klein subsidie-infuus om zo alle touwtjes zoveel mogelijk in eigen handen te houden. Ik begrijp deze houding, zo houd je als innovatieve startup of kansrijke scale-up controle over het bedrijf en je eigen vinding. Stap voor stap kun je je groei bewerkstelligen en zo uiteindelijk een mooie en bescheiden business hebben, of niet……als je blijkt te worden ingehaald door anderen.

Startups en Scale-ups in het buitenland denken vaak anders, en denken vooral ook groter. Zij staan veel meer open voor vreemd kapitaal, en dus het uitgeven van aandelen aan investeerders. Daarmee krijgen ze toegang tot veel meer kapitaal, wat ze vaak in staat stelt sneller te ontwikkelen, betere marketing te bedrijven en daarmee sneller te groeien. Ondanks dat de bedenker geen 100% van de aandelen meer heeft, blijken zijn of haar verdiensten vaak sneller tot stand te komen en bovendien ook meer te zijn bij een geslaagde missie. En als het mislukt is het verlies vaak ook kleiner, omdat dit gedeeld wordt met de investeerder.

Kortom, ik vraag me af of onze Nederlandse zuinigheid en subsidie afhankelijke houding uiteindelijk wel helpt bij de zo gewenste aanwas van toekomstig agrifoodtech sterren. Ik heb daar wel mijn gedachten bij…….

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

04/11/2019

2 minuten lezen

Stikstof als innovatie rem

Nederland wordt in vele landen gezien als een autoriteit op Agrifood gebied. Kennis en ervaring op het gebied van glastuinbouw, zaadveredeling, diervoeder, de veehouderij, maar zeker ook machinebouw, staan hoog aangeschreven. Door de beperkingen, zoals beperkte ruimte en gebrek aan grondstoffen, is creativiteit en innovatie altijd enorm belangrijk geweest

Lees verder
Blog

01/10/2019

3 minuten lezen

De Agri & Food wereld vanuit een andere bril

Tijdens het 50 jarig jubileum event van GMV afgelopen 12 september overhandigde Marcel van Haren mij symbolisch de pen voor de GMV blog van november. Voor wie mij nog niet kennen: ik ben Maureen de Haan, inmiddels al weer 3 jaar actief binnen de GMV. Ik ben op ontdekkingsreis, wie doet er mee?

Lees verder
Blog

02/09/2019

2 minuten lezen

Voorbijganger in 50 jaar GMV 

Op 12 september vieren we het 50 jarig jubileum van GMV. Een terugblik op de afgelopen 50 jaar is de eerste reflex op een moment als dit. En natuurlijk doen we dat ook, toch hebben vooral aandacht voor de toekomst en wellicht nog wel meer voor dit moment. De positie en rol van GMV als verbindende en vooral vernieuwende club voor haar leden, in toenemend onzekere tijden en in een steeds complexer wordend internationaal speelveld. 

Lees verder