‘Groeien, subsidie of Venture Capital?’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 april, 2019

Recent was ik ergens in het land deelnemer in een discussie over foodtech startups en waarom juist Nederlandse startups internationaal zo moeilijk aan de bak komen bij investeerders. Een van de conclusies uit de sessie was dat Nederlandse startups en scale-ups erg terughoudend zijn in het uitgeven van aandelen in hun bedrijf aan investeerders. Liever zoeken ze iedere keer een klein subsidie-infuus om zo alle touwtjes zoveel mogelijk in eigen handen te houden. Ik begrijp deze houding, zo houd je als innovatieve startup of kansrijke scale-up controle over het bedrijf en je eigen vinding. Stap voor stap kun je je groei bewerkstelligen en zo uiteindelijk een mooie en bescheiden business hebben, of niet……als je blijkt te worden ingehaald door anderen.

Startups en Scale-ups in het buitenland denken vaak anders, en denken vooral ook groter. Zij staan veel meer open voor vreemd kapitaal, en dus het uitgeven van aandelen aan investeerders. Daarmee krijgen ze toegang tot veel meer kapitaal, wat ze vaak in staat stelt sneller te ontwikkelen, betere marketing te bedrijven en daarmee sneller te groeien. Ondanks dat de bedenker geen 100% van de aandelen meer heeft, blijken zijn of haar verdiensten vaak sneller tot stand te komen en bovendien ook meer te zijn bij een geslaagde missie. En als het mislukt is het verlies vaak ook kleiner, omdat dit gedeeld wordt met de investeerder.

Kortom, ik vraag me af of onze Nederlandse zuinigheid en subsidie afhankelijke houding uiteindelijk wel helpt bij de zo gewenste aanwas van toekomstig agrifoodtech sterren. Ik heb daar wel mijn gedachten bij…….

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2021

2 minuten lezen

Verduurzaming: greenwashing of game changing?

Is het nieuwe EU akkoord om de landbouw te vergroenen greenwashing of game changing? Afgelopen week sloten EU-lidstaten een akkoord over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid met kritische reacties tot gevolg. 7 juli staat er weer een boerenprotest gepland en tegelijkertijd neemt de maatschappelijke druk om onze agri & food sector snel te verduurzamen alleen maar toe. Daarmee lijken de contrasten alleen maar groter te worden.

Lees verder
Blog

01/06/2021

2 minuten lezen

Samenwerken voor snellere verduurzaming

'Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie' luidde de kop van een artikel in EVMI gepubliceerd op 25 mei. De foodsector moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken blijkt uit een onderzoek van consultancybureau P2. Wat is er nodig om de ambitie wel te kunnen waarmaken? Hoe zetten we samen de stap naar verduurzaming? 

Lees verder

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder