‘Groeien, subsidie of Venture Capital?’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 april, 2019

Recent was ik ergens in het land deelnemer in een discussie over foodtech startups en waarom juist Nederlandse startups internationaal zo moeilijk aan de bak komen bij investeerders. Een van de conclusies uit de sessie was dat Nederlandse startups en scale-ups erg terughoudend zijn in het uitgeven van aandelen in hun bedrijf aan investeerders. Liever zoeken ze iedere keer een klein subsidie-infuus om zo alle touwtjes zoveel mogelijk in eigen handen te houden. Ik begrijp deze houding, zo houd je als innovatieve startup of kansrijke scale-up controle over het bedrijf en je eigen vinding. Stap voor stap kun je je groei bewerkstelligen en zo uiteindelijk een mooie en bescheiden business hebben, of niet……als je blijkt te worden ingehaald door anderen.

Startups en Scale-ups in het buitenland denken vaak anders, en denken vooral ook groter. Zij staan veel meer open voor vreemd kapitaal, en dus het uitgeven van aandelen aan investeerders. Daarmee krijgen ze toegang tot veel meer kapitaal, wat ze vaak in staat stelt sneller te ontwikkelen, betere marketing te bedrijven en daarmee sneller te groeien. Ondanks dat de bedenker geen 100% van de aandelen meer heeft, blijken zijn of haar verdiensten vaak sneller tot stand te komen en bovendien ook meer te zijn bij een geslaagde missie. En als het mislukt is het verlies vaak ook kleiner, omdat dit gedeeld wordt met de investeerder.

Kortom, ik vraag me af of onze Nederlandse zuinigheid en subsidie afhankelijke houding uiteindelijk wel helpt bij de zo gewenste aanwas van toekomstig agrifoodtech sterren. Ik heb daar wel mijn gedachten bij…….

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/01/2021

2 minuten lezen

2021: van missie naar actie!

2021, 'het jaar van...chaos, dé waarheid of van de vrijheid?' De huidige lockdown en de Brexit maken van 2021 geen knallend begin. Echter met het vaccin in aantocht, zet ik in op een 'hoopvol 2021 'en bouw ik graag met jullie verder aan een gezond en duurzaam voedselsysteem.

Lees verder
Blog

01/12/2020

3 minuten lezen

Een terugblik op 2020

Een jaar geleden hadden wij niet kunnen bedenken dat een virus als COVID-19 zo'n invloed zou hebben op ons (werkende) leven in 2020. Thuiswerken, gesloten grenzen, hamsterende consumenten in de supermarkt. Nu het einde van het jaar nadert is het tijd om eens terug te blikken: wat had 2020 voor ons in petto en wat heeft het ons vooral ook gebracht?

Lees verder
Blog

02/11/2020

2 minuten lezen

De kracht van het collectief

COVID-19 houdt ons nog steeds in zijn greep. We zitten midden in de 2e golf en het einde van deze pandemie is nog niet in zicht. Tegelijkertijd houden andere maatschappelijke en economische  ontwikkelingen ons ook nog dagelijks bezig; geopolitieke verschuivingen, klimaatverandering en wereldwijd groeiende obesitas cijfers. Dit zijn uitdagingen die wij niet alleen kunnen tackelen.

Lees verder