‘Groeien, subsidie of Venture Capital?’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 april, 2019

Recent was ik ergens in het land deelnemer in een discussie over foodtech startups en waarom juist Nederlandse startups internationaal zo moeilijk aan de bak komen bij investeerders. Een van de conclusies uit de sessie was dat Nederlandse startups en scale-ups erg terughoudend zijn in het uitgeven van aandelen in hun bedrijf aan investeerders. Liever zoeken ze iedere keer een klein subsidie-infuus om zo alle touwtjes zoveel mogelijk in eigen handen te houden. Ik begrijp deze houding, zo houd je als innovatieve startup of kansrijke scale-up controle over het bedrijf en je eigen vinding. Stap voor stap kun je je groei bewerkstelligen en zo uiteindelijk een mooie en bescheiden business hebben, of niet……als je blijkt te worden ingehaald door anderen.

Startups en Scale-ups in het buitenland denken vaak anders, en denken vooral ook groter. Zij staan veel meer open voor vreemd kapitaal, en dus het uitgeven van aandelen aan investeerders. Daarmee krijgen ze toegang tot veel meer kapitaal, wat ze vaak in staat stelt sneller te ontwikkelen, betere marketing te bedrijven en daarmee sneller te groeien. Ondanks dat de bedenker geen 100% van de aandelen meer heeft, blijken zijn of haar verdiensten vaak sneller tot stand te komen en bovendien ook meer te zijn bij een geslaagde missie. En als het mislukt is het verlies vaak ook kleiner, omdat dit gedeeld wordt met de investeerder.

Kortom, ik vraag me af of onze Nederlandse zuinigheid en subsidie afhankelijke houding uiteindelijk wel helpt bij de zo gewenste aanwas van toekomstig agrifoodtech sterren. Ik heb daar wel mijn gedachten bij…….

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/10/2020

3 minuten lezen

De factor mens in een veranderende digitale wereld

Na de persconferentie van afgelopen maandag werd duidelijk dat zoveel mogelijk thuiswerken opnieuw de norm wordt om de tweede golf aan coronabesmettingen af te remmen. Organisaties als Google nemen het zeker voor het onzekere en houdt zijn mensen tot maar liefst juli 2021 thuis. (Nieuwe) slimme tools en technieken als een digital twin zijn volop in ontwikkeling en toepassing om zo efficiënt mogelijk op afstand te kunnen blijven werken. Technologische ontwikkeling is belangrijk maar er is meer nodig om als organisatie succesvol te kunnen blijven inspelen op veranderingen.

Lees verder
Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder