Een terugblik op 2020

Blogpost door: Maureen de Haan

op 01 december, 2020

Een jaar geleden hadden wij niet kunnen bedenken dat een virus als COVID-19 zo’n invloed zou hebben op ons (werkende) leven in 2020. Thuiswerken, gesloten grenzen, hamsterende consumenten in de supermarkt. Nu het einde van het jaar nadert is het tijd om eens terug te blikken: wat had 2020 voor ons in petto en wat heeft het ons vooral ook gebracht?

Ik herinner mij nog als de dag van vandaag dat de eerste dagen van de ‘intelligente lock-down’ in maart een kort moment van stilstand bracht. Wat gaan we doen nu de wereld opeens massaal thuiszit en we weer niet meer fysiek bij elkaar kunnen komen? De beweging kwam echter snel weer op gang. De voedselproductie moet door en daarvoor zijn de machines van onze GMV-leden essentieel. In nauw digitaal contact met onze leden brachten we de effecten voor onze sector in kaart en faciliteerden we door middel van webinars ook digitale kennisuitwisseling. Al gauw bleek dat de gesloten grenzen voor logistieke problemen zorgden en kwamen wij in actie om te pleiten voor vrij internationaal verkeer van service monteurs (binnen Europa) actief in de Agri & Food sector. En met succes!

Ondertussen zag ik ook bedrijven aan de slag gaan met de nieuwe werkelijkheid. Veilige 1.5 meter afstand werkplekken werden geïnstalleerd, meetings werden digitaal georganiseerd en met man en macht werd er gewerkt om de business en uiteindelijk ook de voedselproductie draaiende te houden. Ook de toepassing van digitalisering nam een vlucht. Doordat grenzen op slot kwamen te zitten wereldwijd werd op afstand machines bedienen en installeren noodzakelijker dan ooit. Door de inzet van een Digital Twin bijvoorbeeld zijn activiteiten op afstand nu wel mogelijk. Al met al mooie voorbeelden van echt ondernemerschap in crisistijden!

Dat neemt niet weg dat het licht aan het einde van de tunnel nog niet helemaal zichtbaar is. Wereldwijd zitten we nog midden in de pandemie en lopen de economische prognoses uiteen. Uit onze laatste GMV-enquête van oktober blijkt dat de respondenten (GMV-leden) allemaal een omzetdaling verwachten door een lagere vraag en voorziet 58% ook in 2021 last te hebben van het maximale aantal medewerkers in een bedrijfsruimte.

Graag zou ik deze blog en dit veelbewogen jaar toch met een positieve note willen afsluiten…Ik denk dat dit jaar ook heeft laten zien dat we wendbaar kunnen zijn en meer kunnen aanpassen dan we misschien van te voren hadden gedacht. Dat biedt wat mij betreft een mooi perspectief voor de onzekere toekomst.

Voor nu wens ik je alvast hele fijne feestdagen en vooral ook een gezonde en goede afsluiting van 2020 toe!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/12/2021

2 minuten lezen

Terugblik op 2021

Wat zullen we er eens van zeggen, 2021, wat voor een jaar is het geweest? Voor velen nog steeds niet het jaar waar we naar hadden uitgekeken na vaccinatie en zeker nog niet terug naar het ‘normale’ leven, zoals velen hadden gehoopt.

Lees verder
Blog

01/11/2021

1 minuut lezen

De tijd vliegt…

Vandaag precies twee maanden geleden ben ik begonnen in mijn nieuwe rol binnen de GMV. En wat is de tijd voorbijgevlogen. Ik heb de afgelopen weken al veel mooie initiatieven en bedrijven voorbij zien komen.

Lees verder
Blog

04/10/2021

4 minuten lezen

Even bijpraten ….

Na onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) kort voor de zomer, zullen zeker diegenen van u die bij deze ALV aanwezig waren, zich bij de recente sympathieke introductie van Eveliene Langedijk afgevraagd hebben: "Hoe zit dat dan met Maureen en Marcel?", vooral omdat we net de zwaardere rol van Maureen binnen de GMV aangekondigd hadden.

Lees verder