Een terugblik op 2020

Blogpost door: Maureen de Haan

op 01 december, 2020

Een jaar geleden hadden wij niet kunnen bedenken dat een virus als COVID-19 zo’n invloed zou hebben op ons (werkende) leven in 2020. Thuiswerken, gesloten grenzen, hamsterende consumenten in de supermarkt. Nu het einde van het jaar nadert is het tijd om eens terug te blikken: wat had 2020 voor ons in petto en wat heeft het ons vooral ook gebracht?

Ik herinner mij nog als de dag van vandaag dat de eerste dagen van de ‘intelligente lock-down’ in maart een kort moment van stilstand bracht. Wat gaan we doen nu de wereld opeens massaal thuiszit en we weer niet meer fysiek bij elkaar kunnen komen? De beweging kwam echter snel weer op gang. De voedselproductie moet door en daarvoor zijn de machines van onze GMV-leden essentieel. In nauw digitaal contact met onze leden brachten we de effecten voor onze sector in kaart en faciliteerden we door middel van webinars ook digitale kennisuitwisseling. Al gauw bleek dat de gesloten grenzen voor logistieke problemen zorgden en kwamen wij in actie om te pleiten voor vrij internationaal verkeer van service monteurs (binnen Europa) actief in de Agri & Food sector. En met succes!

Ondertussen zag ik ook bedrijven aan de slag gaan met de nieuwe werkelijkheid. Veilige 1.5 meter afstand werkplekken werden geïnstalleerd, meetings werden digitaal georganiseerd en met man en macht werd er gewerkt om de business en uiteindelijk ook de voedselproductie draaiende te houden. Ook de toepassing van digitalisering nam een vlucht. Doordat grenzen op slot kwamen te zitten wereldwijd werd op afstand machines bedienen en installeren noodzakelijker dan ooit. Door de inzet van een Digital Twin bijvoorbeeld zijn activiteiten op afstand nu wel mogelijk. Al met al mooie voorbeelden van echt ondernemerschap in crisistijden!

Dat neemt niet weg dat het licht aan het einde van de tunnel nog niet helemaal zichtbaar is. Wereldwijd zitten we nog midden in de pandemie en lopen de economische prognoses uiteen. Uit onze laatste GMV-enquête van oktober blijkt dat de respondenten (GMV-leden) allemaal een omzetdaling verwachten door een lagere vraag en voorziet 58% ook in 2021 last te hebben van het maximale aantal medewerkers in een bedrijfsruimte.

Graag zou ik deze blog en dit veelbewogen jaar toch met een positieve note willen afsluiten…Ik denk dat dit jaar ook heeft laten zien dat we wendbaar kunnen zijn en meer kunnen aanpassen dan we misschien van te voren hadden gedacht. Dat biedt wat mij betreft een mooi perspectief voor de onzekere toekomst.

Voor nu wens ik je alvast hele fijne feestdagen en vooral ook een gezonde en goede afsluiting van 2020 toe!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Nederland is nu wereldwijd bekend om zijn efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden van iets waarmee we groot en bekend waren, maar waar we die positie vandaag de dag allang verloren zijn. Denk aan wind- en zonne-energie. Technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt, hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China. Niemand denkt tegenwoordig nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.

Lees verder

'For agrifoodtech, 2020 has been a blow-out year!' luidt de introductie van het AgFunder rapport 2021. De COVID-19-pandemie heeft het belang onderstreept van efficiënte toeleveringsketens en alternatieve manieren om voedsel te telen, verwerken, vervoeren en verkopen aan consumenten. De veranderende consumentbehoeftes en de ambities van politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen laten ook zien dat onze sector volop in beweging is.

Lees verder
Blog

06/01/2021

2 minuten lezen

2021: van missie naar actie!

2021, 'het jaar van...chaos, dé waarheid of van de vrijheid?' De huidige lockdown en de Brexit maken van 2021 geen knallend begin. Echter met het vaccin in aantocht, zet ik in op een 'hoopvol 2021 'en bouw ik graag met jullie verder aan een gezond en duurzaam voedselsysteem.

Lees verder