Een smaakvolle internationale keuken in 2019

Blogpost door: Marcel van Haren

op 07 januari, 2019

Traditionele nieuwjaarswensen zijn natuurlijk aan de orde van de dag in deze periode. En uiteraard wens ik iedereen van harte een geweldig 2019 toe. Volgens mij gaat het een spannend jaar worden, internationale spanningen en handelsconflicten zullen steeds meer gaan bepalen hoe succesvol Nederlandse machinebouwers wereldwijd kunnen opereren.

Hoewel China nog nauwelijks een opkomende markt genoemd kan worden, liggen hier nog steeds kansen, al nemen ze volgens mij wel snel af door toenemende concurrentie van lokale Chinese spelers. Er liggen overigens nog een enorme hoeveelheid kansen in de wereld, zowel in het Azië, Afrika en Zuid-Amerika, maar juist ook in de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan. Deze landen zijn historisch ook sterk in de agrifoodtech sector, maar vaak veel minder concurrent als je in eerste instantie vermoedt. Door strategische samenwerkingen met hen op te zoeken, kunnen we samen onze innovatie snelheid opvoeren en zo de voedsel-, water- en duurzaamheidsuitdagingen in opkomende markten samen aanpakken.

De maatschappelijke uitdagingen en de wereldwijde koek zijn de komende decennia nog groot genoeg, dus laten we niet vrezen maar samenwerken en samen innoveren. De eerste ervaring met de samenwerking in Californië laat zien dat er veel te winnen valt, dat geldt zeker ook voor de andere genoemde sterke landen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/06/2021

2 minuten lezen

Samenwerken voor snellere verduurzaming

'Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie' luidde de kop van een artikel in EVMI gepubliceerd op 25 mei. De foodsector moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken blijkt uit een onderzoek van consultancybureau P2. Wat is er nodig om de ambitie wel te kunnen waarmaken? Hoe zetten we samen de stap naar verduurzaming? 

Lees verder

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder

Nederland is nu wereldwijd bekend om zijn efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden van iets waarmee we groot en bekend waren, maar waar we die positie vandaag de dag allang verloren zijn. Denk aan wind- en zonne-energie. Technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt, hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China. Niemand denkt tegenwoordig nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.

Lees verder