Een smaakvolle internationale keuken in 2019

Blogpost door: Marcel van Haren

op 07 januari, 2019

Traditionele nieuwjaarswensen zijn natuurlijk aan de orde van de dag in deze periode. En uiteraard wens ik iedereen van harte een geweldig 2019 toe. Volgens mij gaat het een spannend jaar worden, internationale spanningen en handelsconflicten zullen steeds meer gaan bepalen hoe succesvol Nederlandse machinebouwers wereldwijd kunnen opereren.

Hoewel China nog nauwelijks een opkomende markt genoemd kan worden, liggen hier nog steeds kansen, al nemen ze volgens mij wel snel af door toenemende concurrentie van lokale Chinese spelers. Er liggen overigens nog een enorme hoeveelheid kansen in de wereld, zowel in het Azië, Afrika en Zuid-Amerika, maar juist ook in de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan. Deze landen zijn historisch ook sterk in de agrifoodtech sector, maar vaak veel minder concurrent als je in eerste instantie vermoedt. Door strategische samenwerkingen met hen op te zoeken, kunnen we samen onze innovatie snelheid opvoeren en zo de voedsel-, water- en duurzaamheidsuitdagingen in opkomende markten samen aanpakken.

De maatschappelijke uitdagingen en de wereldwijde koek zijn de komende decennia nog groot genoeg, dus laten we niet vrezen maar samenwerken en samen innoveren. De eerste ervaring met de samenwerking in Californië laat zien dat er veel te winnen valt, dat geldt zeker ook voor de andere genoemde sterke landen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

03/06/2019

2 minuten lezen

Medewerkers van de toekomst binnen handbereik

Vorige week had ik het genoegen om in het kader van de Dutch Technology Week en de campagne ‘Make Tech Yours’ een dag op de Libelle Zomerweek te vertoeven. Ja je leest het goed! En ik kan je verzekeren, veel van mijn vooroordelen over dit event bleken waar te zijn. Maar toch, het was een leuke beleving om met de bezoekers (99% vrouwen) in gesprek te gaan over de rol van technologie bij een toekomstbestendige voedselvoorziening.

Lees verder
Blog

01/05/2019

2 minuten lezen

Zie je de bomen nog in het bos van fieldlabs?

Steeds vaker hoor ik ondernemers klagen over de onoverzichtelijke brei van initiatieven zoals fieldlabs, proeftuinen, innovatieclusters en publiek private samenwerkingsverbanden. Een steeds beperkter wordende groep van enigszins zichtbare bedrijven en startups wordt hiervoor voortdurend benaderd, door een snel toenemend aantal initiatiefnemers.

Lees verder
Blog

01/04/2019

2 minuten lezen

‘Groeien, subsidie of Venture Capital?’

Recent was ik ergens in het land deelnemer in een discussie over foodtech startups en waarom juist Nederlandse startups internationaal zo moeilijk aan de bak komen bij investeerders. Een van de conclusies uit de sessie was dat Nederlandse startups en scale-ups erg terughoudend zijn in het uitgeven van aandelen in hun bedrijf aan investeerders.

Lees verder