Door de bomen het bos niet meer zien

Blogpost door: Marcel van Haren

op 31 oktober, 2016

“Moeten boeren nu wijken voor de nieuwe bossen”? Dat was de openingszin op nos.nl. naar aanleiding van de klimaattop van 26 oktober 2016. Plannen van Staatsbosbeheer in samenwerking met de bos en houtsector.

Tienduizenden hectares landbouwgrond worden opgeofferd voor bos. Omwille van het halen van de klimaat doelen in 2050. Opzichzelfstaand een goed streven en belangrijke verantwoordelijkheid die wij dragen voor onze aarde, kinderen en kleinkinderen.

Echter deze doelstelling is tweeledig. We benoemen het te weinig. Onze agrarische sector is springlevend en draagt bij aan ruim 130.000 banen. In 2015 was onze export van agrarische producten: bloemen, planten, vlees, zaden, zuivel, eieren, aardappelen, groente, fruit, bewaarsystemen, machines, meststoffen melkrobots etc. goed voor ruim € 82,4 miljard ruim 20{79a1d8301988f39a8c3c8f67223bbd83ba5671ad737bd97a5fd6a78f8aad5391} van de totale Nederlandse export. Deze positie hebben we verworven door een lange historie in landbouwontwikkeling. Kennis en innovatie. Onze bedrijven zijn hier dagelijks mee bezig. De wereld blijven verassen met innovaties, bijdragen aan economische groei in opkomende economieën en een wezenlijke bijdrage leveren aan de beschikbaarheid van voedsel.

Want daar draait onze sector om. Een wezenlijke bijdrage leveren aan de beschikbaarheid van voedsel. Nog nooit zijn er afgelopen jaren zoveel nieuwe markten bijgekomen. De Nederlandse agrarische sector groeit! Een paar voorbeelden hiervan; Nederland exporteert sinds vorig jaar voor ongeveer 9 miljoen euro aan uien naar Indonesië en Panama. Eind vorig jaar is de markt naar Vietnam geopend voor de Nederlandse appels en peren. De verwachting is dat de export binnen vijf jaar zal groeien naar zo’n 7,5 miljoen euro per jaar. De Zuid-Afrikaanse markt is voor pluimveevlees heropend. Tot nu toe is er voor 1 miljoen euro per week geëxporteerd.

De innovaties worden in Nederland ontwikkeld. Nederland heeft een unieke liggingspositie en de beste landbouwgrond van de wereld. Deze landbouwgronden in de wereld zijn schaars. De positie die we hebben veroverd mogen we nooit ter discussie stellen. Deze sector is van grote waarde voor het veilig stellen van voedsel, zelfvoorziening en economische groei. Daarbij komt dat de Nederlandse teler zeer bewust teelt en gedwongen wordt om zeer effectief landbouw te bedrijven.

Onze zee,-luchthavens, wegen, spoorverbindingen, stroomvoorziening en communicatienetwerken zijn uniek! Wij hebben in Nederland de beste infrastructuur van de westerse wereld. Dat maakt ons samen met de kennis die wij hebben geschikt als tweede exporteur ter wereld.

GMV is ook een breed gedragen brancheorganisatie. De leden hebben allen baat bij een goede samenwerking en het is teleurstellend dat de plannen van Staatsbosbeheer niet in goede samenwerking met ons en bijvoorbeeld LTO worden besproken.

Lammert Prinsen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder
Blog

04/05/2020

4 minuten lezen

Hygienic Design in het post-corona tijdperk

Elk virus - zoals corona - heeft het in zich om exponentieel te groeien. Het fenomeen van exponentiële groei kent onze sector ook bijzonder goed. Net als virus pandemieën in een samenleving kunnen bacteriën ook exponentieel groeien. Hoe garandeert een voedselproducent dat de risico’s extreem laag zijn in moderne ketens? En welke kansen liggen daar voor andere ketens in het post-corona tijdperk?

Lees verder