De kracht van het collectief

Blogpost door: Maureen de Haan

op 02 november, 2020

COVID-19 houdt ons nog steeds in zijn greep. We zitten midden in de 2e golf en het einde van deze pandemie is nog niet in zicht. Tegelijkertijd houden andere maatschappelijke en economische  ontwikkelingen ons ook nog dagelijks bezig; geopolitieke verschuivingen, klimaatverandering en wereldwijd groeiende obesitas cijfers. Dit zijn uitdagingen die wij niet alleen kunnen tackelen.

Anno 2020 is het voedselsysteem een complex internationaal systeem waarin effecten soms lastig te doorgronden zijn. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een recent publicatie van CLM over de duurzaamheidseffecten van stikstof- en klimaatmaatregelen voor de landbouw dat stikstof- en klimaatmaatregelen voor de landbouw meestal goed samen gaan maar vaak ook effecten hebben op andere duurzaamheidsthema’s, zoals dierenwelzijn, landschap en verdroging.

Bij de pakken neerzitten is sowieso niet te oplossing. Iedereen kan zijn steentje bijdragen in het creëren van een beter voedselsysteem. Vanuit de GMV dragen wij ook graag bij aan gezond, lekker en duurzaam geproduceerd voedsel voor alle mensen en dieren. Wij geloven dat we met de koploperspositie die we hebben als Agri & Food machinebouwers de toekomst kunnen veranderen. Dit kunnen wij niet alleen. Daar hebben we iedereen bij nodig!

De aankomende tijd zullen we – in het kader van het GMV-strategietraject – samen met GMV-leden concretiseren hoe wij hier in toekomst als vereniging verder invulling aan willen gaan geven.

Laten we de kracht van het collectief verder benutten!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder

Nederland is nu wereldwijd bekend om zijn efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden van iets waarmee we groot en bekend waren, maar waar we die positie vandaag de dag allang verloren zijn. Denk aan wind- en zonne-energie. Technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt, hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China. Niemand denkt tegenwoordig nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.

Lees verder

'For agrifoodtech, 2020 has been a blow-out year!' luidt de introductie van het AgFunder rapport 2021. De COVID-19-pandemie heeft het belang onderstreept van efficiënte toeleveringsketens en alternatieve manieren om voedsel te telen, verwerken, vervoeren en verkopen aan consumenten. De veranderende consumentbehoeftes en de ambities van politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen laten ook zien dat onze sector volop in beweging is.

Lees verder