De kracht van het collectief

Blogpost door: Maureen de Haan

op 02 november, 2020

COVID-19 houdt ons nog steeds in zijn greep. We zitten midden in de 2e golf en het einde van deze pandemie is nog niet in zicht. Tegelijkertijd houden andere maatschappelijke en economische  ontwikkelingen ons ook nog dagelijks bezig; geopolitieke verschuivingen, klimaatverandering en wereldwijd groeiende obesitas cijfers. Dit zijn uitdagingen die wij niet alleen kunnen tackelen.

Anno 2020 is het voedselsysteem een complex internationaal systeem waarin effecten soms lastig te doorgronden zijn. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een recent publicatie van CLM over de duurzaamheidseffecten van stikstof- en klimaatmaatregelen voor de landbouw dat stikstof- en klimaatmaatregelen voor de landbouw meestal goed samen gaan maar vaak ook effecten hebben op andere duurzaamheidsthema’s, zoals dierenwelzijn, landschap en verdroging.

Bij de pakken neerzitten is sowieso niet te oplossing. Iedereen kan zijn steentje bijdragen in het creëren van een beter voedselsysteem. Vanuit de GMV dragen wij ook graag bij aan gezond, lekker en duurzaam geproduceerd voedsel voor alle mensen en dieren. Wij geloven dat we met de koploperspositie die we hebben als Agri & Food machinebouwers de toekomst kunnen veranderen. Dit kunnen wij niet alleen. Daar hebben we iedereen bij nodig!

De aankomende tijd zullen we – in het kader van het GMV-strategietraject – samen met GMV-leden concretiseren hoe wij hier in toekomst als vereniging verder invulling aan willen gaan geven.

Laten we de kracht van het collectief verder benutten!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2021

2 minuten lezen

Verduurzaming: greenwashing of game changing?

Is het nieuwe EU akkoord om de landbouw te vergroenen greenwashing of game changing? Afgelopen week sloten EU-lidstaten een akkoord over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid met kritische reacties tot gevolg. 7 juli staat er weer een boerenprotest gepland en tegelijkertijd neemt de maatschappelijke druk om onze agri & food sector snel te verduurzamen alleen maar toe. Daarmee lijken de contrasten alleen maar groter te worden.

Lees verder
Blog

01/06/2021

2 minuten lezen

Samenwerken voor snellere verduurzaming

'Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie' luidde de kop van een artikel in EVMI gepubliceerd op 25 mei. De foodsector moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken blijkt uit een onderzoek van consultancybureau P2. Wat is er nodig om de ambitie wel te kunnen waarmaken? Hoe zetten we samen de stap naar verduurzaming? 

Lees verder

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder