De factor mens in een veranderende digitale wereld

Blogpost door: Maureen de Haan

op 01 oktober, 2020

Na de persconferentie van afgelopen maandag werd duidelijk dat zoveel mogelijk thuiswerken opnieuw de norm wordt om de tweede golf aan coronabesmettingen af te remmen. Organisaties als Google nemen het zeker voor het onzekere en houdt zijn mensen tot maar liefst juli 2021 thuis. (Nieuwe) slimme tools en technieken als een digital twin zijn volop in ontwikkeling en toepassing om zo efficiënt mogelijk op afstand te kunnen blijven werken. Technologische ontwikkeling is belangrijk maar er is meer nodig om als organisatie succesvol te kunnen blijven inspelen op veranderingen.

Vorige week was ik samen met Marcel van Haren te gast bij het SOL event ‘Innoveren & Slim Produceren’. Na een periode van vooral digitale meetings was dit weer een van de eerste – en hopelijk niet de laatste- fysieke bijeenkomst sinds de uitbraak van COVID-19. Naast de presentatie van Marcel over de technologische ontwikkelingen in de food- en feedsector gaf ook hoogleraar Henk Volberda een inspirerend verhaal over sociale innovatie.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 75% van het innovatiesucces van een organisatie bepaald wordt door niet-technologische factoren. ‘Als je technologie en innovatie echt wilt laten werken, moet je de organisatie aanpassen, investeren in sociaal kapitaal en dat koppelen aan techniek, aldus Henk’. Zijn zogenoemde schijf van 5, die in dit geval niks zegt over een gezond eetpatroon, geeft aan dat dienend leiderschap, zelforganisatie, slimmer werken en co-creatie minstens zo belangrijk zijn voor innovatie. De factor mens, als vermogen van organisaties om technologische kennis toe te passen, is essentieel om innovatie te laten slagen.

In een tijd van veel thuiswerken en een veranderde digitale wereld vraagt dat om andere manieren van contact en interactie waarin we de aandacht voor de mens (van vlees en bloed) niet moeten vergeten. Mensen maken uiteindelijk de organisatie tot een succes!  Heldere team normen kunnen bijvoorbeeld helpen om duidelijke verwachtingen te scheppen over hoe je digitaal interacteert als team. Maar ook het belang van de virtuele ‘koffie” momenten met collega’s en persoonlijk interesse zouden we wat mij betreft niet uit het oog moeten verliezen.

Ook ik blijf graag van mens tot mens in contact met jullie over de ontwikkelingen in de sector en de vereniging. Wij zijn volop bezig met een future-proof GMV (zie o.a. GMV-strategie: Ledensessie Acties & Routekaart) en wij blijven jullie als GMV in de tussentijd ook graag inspireren door middel van inhoudelijke webinars met nieuwe onderwerpen als ‘Pay-per-use’ en ‘(Food safe) 3D printing’ op de agenda.

 

Bron: Henk W. Volberda Boek: Innovatie jij.nu (2018)

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

02/11/2020

2 minuten lezen

De kracht van het collectief

COVID-19 houdt ons nog steeds in zijn greep. We zitten midden in de 2e golf en het einde van deze pandemie is nog niet in zicht. Tegelijkertijd houden andere maatschappelijke en economische  ontwikkelingen ons ook nog dagelijks bezig; geopolitieke verschuivingen, klimaatverandering en wereldwijd groeiende obesitas cijfers. Dit zijn uitdagingen die wij niet alleen kunnen tackelen.

Lees verder
Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder