De factor mens in een veranderende digitale wereld

Blogpost door: Maureen de Haan

op 01 oktober, 2020

Na de persconferentie van afgelopen maandag werd duidelijk dat zoveel mogelijk thuiswerken opnieuw de norm wordt om de tweede golf aan coronabesmettingen af te remmen. Organisaties als Google nemen het zeker voor het onzekere en houdt zijn mensen tot maar liefst juli 2021 thuis. (Nieuwe) slimme tools en technieken als een digital twin zijn volop in ontwikkeling en toepassing om zo efficiënt mogelijk op afstand te kunnen blijven werken. Technologische ontwikkeling is belangrijk maar er is meer nodig om als organisatie succesvol te kunnen blijven inspelen op veranderingen.

Vorige week was ik samen met Marcel van Haren te gast bij het SOL event ‘Innoveren & Slim Produceren’. Na een periode van vooral digitale meetings was dit weer een van de eerste – en hopelijk niet de laatste- fysieke bijeenkomst sinds de uitbraak van COVID-19. Naast de presentatie van Marcel over de technologische ontwikkelingen in de food- en feedsector gaf ook hoogleraar Henk Volberda een inspirerend verhaal over sociale innovatie.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 75% van het innovatiesucces van een organisatie bepaald wordt door niet-technologische factoren. ‘Als je technologie en innovatie echt wilt laten werken, moet je de organisatie aanpassen, investeren in sociaal kapitaal en dat koppelen aan techniek, aldus Henk’. Zijn zogenoemde schijf van 5, die in dit geval niks zegt over een gezond eetpatroon, geeft aan dat dienend leiderschap, zelforganisatie, slimmer werken en co-creatie minstens zo belangrijk zijn voor innovatie. De factor mens, als vermogen van organisaties om technologische kennis toe te passen, is essentieel om innovatie te laten slagen.

In een tijd van veel thuiswerken en een veranderde digitale wereld vraagt dat om andere manieren van contact en interactie waarin we de aandacht voor de mens (van vlees en bloed) niet moeten vergeten. Mensen maken uiteindelijk de organisatie tot een succes!  Heldere team normen kunnen bijvoorbeeld helpen om duidelijke verwachtingen te scheppen over hoe je digitaal interacteert als team. Maar ook het belang van de virtuele ‘koffie” momenten met collega’s en persoonlijk interesse zouden we wat mij betreft niet uit het oog moeten verliezen.

Ook ik blijf graag van mens tot mens in contact met jullie over de ontwikkelingen in de sector en de vereniging. Wij zijn volop bezig met een future-proof GMV (zie o.a. GMV-strategie: Ledensessie Acties & Routekaart) en wij blijven jullie als GMV in de tussentijd ook graag inspireren door middel van inhoudelijke webinars met nieuwe onderwerpen als ‘Pay-per-use’ en ‘(Food safe) 3D printing’ op de agenda.

 

Bron: Henk W. Volberda Boek: Innovatie jij.nu (2018)

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2021

2 minuten lezen

Verduurzaming: greenwashing of game changing?

Is het nieuwe EU akkoord om de landbouw te vergroenen greenwashing of game changing? Afgelopen week sloten EU-lidstaten een akkoord over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid met kritische reacties tot gevolg. 7 juli staat er weer een boerenprotest gepland en tegelijkertijd neemt de maatschappelijke druk om onze agri & food sector snel te verduurzamen alleen maar toe. Daarmee lijken de contrasten alleen maar groter te worden.

Lees verder
Blog

01/06/2021

2 minuten lezen

Samenwerken voor snellere verduurzaming

'Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie' luidde de kop van een artikel in EVMI gepubliceerd op 25 mei. De foodsector moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken blijkt uit een onderzoek van consultancybureau P2. Wat is er nodig om de ambitie wel te kunnen waarmaken? Hoe zetten we samen de stap naar verduurzaming? 

Lees verder

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder