De Agri & Food wereld vanuit een andere bril

Blogpost door: Maureen de Haan

op 01 oktober, 2019

Geïnspireerd door de keynote presentatie van Kevin Weijers op 12 september jl. tijdens het 50e jarig jubileumevent van GMV breng ik zijn ervaring: ‘De Wereld Rond in 80 Experimenten’ graag op mijn eigen manier verder:

Als verwende millennial reis ik ook de hele wereld over om van andere culturen te proeven, prachtige landschappen te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. Planet Earth fascineert mij, wat voor mij ook de aanleiding is geweest bijna 10 jaar geleden om (sociale) geografie te gaan studeren.

Tijdens mijn studie heb ik geleerd om lokale, regionale maar ook mondiale vraagstukken vanuit meerdere brillen (economisch, politiek, technologisch, sociaal etc.) te bekijken en te analyseren. Vele bestemmingen, zowel in het mooie Nederland als verder weg van huis, heb ik de afgelopen jaren al mogen ontdekken. Ruim 3 jaar geleden ben ik begonnen aan mijn reis door de AgriFoodTech sector. Ik was geïnteresseerd in waar het voedsel op mijn bord vandaan kwam en wilde het proces ‘van koetje tot toetje’ graag beter begrijpen.

Ik verwonder mij nog steeds dagelijks over ons huidige voedselsysteem. Elke dag kan ik weer een ander gerecht consumeren op basis van duizenden verschillende producten en ingrediënten die overal ter wereld vandaan komen. Als ik zie hoe bedrijven, zoals onze eigen GMV-leden, en mensen zich dagelijks inzetten om gezond, lekker en goedkoop voedsel beschikbaar te maken wereldwijd ben ik daar diep van onder de indruk!

Aan de andere kant zie ik ook spanningen en uitdagingen die het huidige systeem onder druk zetten. Actuele maatschappelijke discussies zoals over de stikstofuitstoot in Nederland en de grote uitdaging om de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier te voeden hebben invloed op de sector. En dan hebben we het nog niet gehad over de effecten van de toenemende digitalisering en een medium als social media. Ons voedselsysteem is complex en kan volgens mijn overtuiging alleen maar vanuit meerdere perspectieven begrepen, besproken en verder ontwikkeld worden.

Ik zou daarom iedereen willen uitdagen om je kijk op de wereld te verruimen en een vraagstuk niet alleen vanuit je eigen bril te bekijken. Laat je informeren en inspireren door andere experts en bronnen en werk samen. Blijf tegelijkertijd ook kritisch denken en handelen, wat mij betreft het liefst in termen van mogelijkheden. De eenvoudige quotes van Omdenken bijvoorbeeld kunnen mij persoonlijk soms al een nieuw perspectief op iets bieden.

Sinds kort ben ik als één van de sectorleads Landbouw actief binnen de klimaat & energiekoepel  (KEK). Dit is een netwerk van jong professionals die zich gezamenlijk en vanuit verschillende organisaties en disciplines inzetten voor energie- en klimaatvraagstukken. Dit vraagt om over eigen grenzen en belangen heen te kijken om tot een gezamenlijk resultaat te kunnen komen. Ik ben ervan overtuigd dat deze aanpak in een steeds complexere wereld een must is!

Ik blijf ook graag mijn blik verruimen en constant verder ontdekken… vanuit mijn huidige werkzaamheden voor GMV en het FME Cluster Agri & Food ben ik daarom ook altijd op zoek naar nieuwe brillen. Met gezamenlijke kennis, kunde en inzet hoop ik de hedendaagse complexiteit steeds beter te doorgronden en mij in te zetten voor een duurzaam voedselsysteem. Dit doe ik graag samen op een hedendaagse manier door te experimenteren, fouten te maken en deze vooral ook te benoemen en te delen om daar gezamenlijk van te leren. Wie doet er mee?

Ik kom graag in contact met enthousiastelingen om samen een bijdrage te leveren aan de toekomst van onze sector. Om in een positieve vibe en geografische beeldspraak te blijven: ‘the world is in our hands!’

Maureen de Haan
maureen.de.haan@fme.nl
+31 6 27 33 16 52

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder
Blog

04/05/2020

4 minuten lezen

Hygienic Design in het post-corona tijdperk

Elk virus - zoals corona - heeft het in zich om exponentieel te groeien. Het fenomeen van exponentiële groei kent onze sector ook bijzonder goed. Net als virus pandemieën in een samenleving kunnen bacteriën ook exponentieel groeien. Hoe garandeert een voedselproducent dat de risico’s extreem laag zijn in moderne ketens? En welke kansen liggen daar voor andere ketens in het post-corona tijdperk?

Lees verder