Coronavirus: reden tot paniek?

Blogpost door: Maureen de Haan

op 02 maart, 2020

Waar eind 2019 nog bijna niemand van het coronavirus had gehoord houdt dit virus op dit moment de wereld in zijn greep. Afgelopen week kwam het bericht dat het coronavirus via Duitsland en Italië ook ons land heeft bereikt. Wat is het effect op Nederland en op de Nederlandse AgriFood machinebouwers die zo internationaal opereren?

Op dit moment is het vooral nog speculeren over de mogelijke (economische) gevolgen van dit virus. De kranten staan er vol mee: ‘Beleggers en economen zijn bezorgd’ en ‘Impact coronavirus op wereldeconomie groter dan SARS virus’. Ook voorbeelden van ondernemers die de effecten nu al merken komen voorbij en verwachte omzetcijfers van bedrijven worden aangepast.

FME verwacht dat de economische impact van het coronavirus op de technologische industrie groter zal zijn dan op de gehele economie, omdat de waardeketens van deze goederen sterk internationaal vervlochten zijn. En volgens een impact analyse geldt dit zeker ook voor de (AgriFood) machinebouw. Een afnemende vraag naar producten vanuit China en/of de onzekere (toe)levering maken onze sector kwetsbaar. Dit weekend stond een artikel over GMV-lid Kiremko in het FD over het niet kunnen leveren van frietmachines aan China.

FME heeft een meldpunt opgericht waar ook GMV-leden zich kunnen melden wanneer zij nadelige effecten ervaren door het coronavirus. De website pagina biedt ook handige tips met betrekking tot personeel en organisatie, wanneer het virus zich ook in Nederland verder verspreidt.

De vraag is of het coronavirus niet de trigger is van een veel fundamenteler probleem binnen de ‘global village’. Eric Mecking – economisch historisch, bestsellerauteur en financieel analist van Epoque Magazine en Geotrendlines, benoemt bijvoorbeeld in een interview dat dit virus het kantelpunt kan zijn voor een grote recessie waar de huidige schuldenberg aan ten grond slag ligt.

De tijd zal het leren! Laten we hopen en waar kan er samen voor zorgen dat de verspreiding van het virus en de schade zo beperkt mogelijk blijven. Op dit moment zijn er genoeg andere (maatschappelijke) uitdagingen die onze aandacht vragen. Een dergelijke crisis zou de innovatie ontwikkeling binnen onze sector en de investering in technieken voor een duurzamer voedselsysteem onder druk kunnen zetten. Voor nu is het een kwestie van de ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen, een goede voorbereiding en vooral ook niet in paniek raken!

Ben je lid van de GMV lid en spar je graag met andere leden over de impact van dit virus op de sector en mogelijke maatregelen? Laat mij dan weten via gmv@fme.nl

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder
Blog

04/05/2020

4 minuten lezen

Hygienic Design in het post-corona tijdperk

Elk virus - zoals corona - heeft het in zich om exponentieel te groeien. Het fenomeen van exponentiële groei kent onze sector ook bijzonder goed. Net als virus pandemieën in een samenleving kunnen bacteriën ook exponentieel groeien. Hoe garandeert een voedselproducent dat de risico’s extreem laag zijn in moderne ketens? En welke kansen liggen daar voor andere ketens in het post-corona tijdperk?

Lees verder