Coronavirus: reden tot paniek?

Blogpost door: Maureen de Haan

op 02 maart, 2020

Waar eind 2019 nog bijna niemand van het coronavirus had gehoord houdt dit virus op dit moment de wereld in zijn greep. Afgelopen week kwam het bericht dat het coronavirus via Duitsland en Italië ook ons land heeft bereikt. Wat is het effect op Nederland en op de Nederlandse AgriFood machinebouwers die zo internationaal opereren?

Op dit moment is het vooral nog speculeren over de mogelijke (economische) gevolgen van dit virus. De kranten staan er vol mee: ‘Beleggers en economen zijn bezorgd’ en ‘Impact coronavirus op wereldeconomie groter dan SARS virus’. Ook voorbeelden van ondernemers die de effecten nu al merken komen voorbij en verwachte omzetcijfers van bedrijven worden aangepast.

FME verwacht dat de economische impact van het coronavirus op de technologische industrie groter zal zijn dan op de gehele economie, omdat de waardeketens van deze goederen sterk internationaal vervlochten zijn. En volgens een impact analyse geldt dit zeker ook voor de (AgriFood) machinebouw. Een afnemende vraag naar producten vanuit China en/of de onzekere (toe)levering maken onze sector kwetsbaar. Dit weekend stond een artikel over GMV-lid Kiremko in het FD over het niet kunnen leveren van frietmachines aan China.

FME heeft een meldpunt opgericht waar ook GMV-leden zich kunnen melden wanneer zij nadelige effecten ervaren door het coronavirus. De website pagina biedt ook handige tips met betrekking tot personeel en organisatie, wanneer het virus zich ook in Nederland verder verspreidt.

De vraag is of het coronavirus niet de trigger is van een veel fundamenteler probleem binnen de ‘global village’. Eric Mecking – economisch historisch, bestsellerauteur en financieel analist van Epoque Magazine en Geotrendlines, benoemt bijvoorbeeld in een interview dat dit virus het kantelpunt kan zijn voor een grote recessie waar de huidige schuldenberg aan ten grond slag ligt.

De tijd zal het leren! Laten we hopen en waar kan er samen voor zorgen dat de verspreiding van het virus en de schade zo beperkt mogelijk blijven. Op dit moment zijn er genoeg andere (maatschappelijke) uitdagingen die onze aandacht vragen. Een dergelijke crisis zou de innovatie ontwikkeling binnen onze sector en de investering in technieken voor een duurzamer voedselsysteem onder druk kunnen zetten. Voor nu is het een kwestie van de ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen, een goede voorbereiding en vooral ook niet in paniek raken!

Ben je lid van de GMV lid en spar je graag met andere leden over de impact van dit virus op de sector en mogelijke maatregelen? Laat mij dan weten via gmv@fme.nl

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/12/2021

2 minuten lezen

Terugblik op 2021

Wat zullen we er eens van zeggen, 2021, wat voor een jaar is het geweest? Voor velen nog steeds niet het jaar waar we naar hadden uitgekeken na vaccinatie en zeker nog niet terug naar het ‘normale’ leven, zoals velen hadden gehoopt.

Lees verder
Blog

01/11/2021

1 minuut lezen

De tijd vliegt…

Vandaag precies twee maanden geleden ben ik begonnen in mijn nieuwe rol binnen de GMV. En wat is de tijd voorbijgevlogen. Ik heb de afgelopen weken al veel mooie initiatieven en bedrijven voorbij zien komen.

Lees verder
Blog

04/10/2021

4 minuten lezen

Even bijpraten ….

Na onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) kort voor de zomer, zullen zeker diegenen van u die bij deze ALV aanwezig waren, zich bij de recente sympathieke introductie van Eveliene Langedijk afgevraagd hebben: "Hoe zit dat dan met Maureen en Marcel?", vooral omdat we net de zwaardere rol van Maureen binnen de GMV aangekondigd hadden.

Lees verder