‘Californië, het ijzer smeden als het heet is!’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 03 september, 2018

Mijn vorige blog ging over de eerste ervaringen in Californië, deze keer deel 2 als een vervolg daarop. Afgelopen weekend ben ik teruggekeerd van een verblijf van 7 weken in de VS, grotendeels voor het opbouwen van een agrifoodtech innovatie samenwerking met Californië. Nederland en Californië hebben vergelijkbare uitdagingen. In vrijwel alle gesprekken kwam naar voren dat we heel veel van elkaar te leren hebben, maar ook dat er over en weer heel veel business kansen liggen als het gaat om technologie voor een duurzamer, gezonder en veilig voedselsysteem.

In tegenstelling tot Nederland zijn Californische agrifoodtech ondernemers tot nu toe minder gericht op export, dit is vooral te verklaren door focus op de enorme interne markt in de VS. Bedrijven uit landen als Nieuw-Zeeland en Israël zijn veel meer gericht op export, en daarmee onze feitelijke concurrenten in het internationale speelveld. Je komt ze dan ook veel tegen in Californië, vooral omdat de markt daar enorm groot is en er ook een golf van verandering op gang is gekomen die kansen biedt voor nieuwe technologie. Oplossingen voor arbeid, zuinig omgaan met alle grond- en hulpstoffen, milieu en water dwingen Californische boeren, tuinders en levensmiddelenfabrikanten tot radicale verandering.

De overheid werkt in Californië (en VS) wat trager en behoudender dan wij gewend zijn, en laat zich tot nu toe vaak meer sturen door lobby vanuit het bedrijfsleven met gevestigde belangen. Echter de druk vanuit samenleving en NGO’s is zo groot geworden dat snel grote veranderingen op stapel staan. Ook dè kans voor Nederland om daarop in te spelen en niet alles aan onze concurrenten als Nieuw-Zeeland en Israël over te laten. De markt is enorm, alleen in Californië al, maar je moet er echt zijn om de kansen te verzilveren. Buitenlandse producten worden alleen gekocht als de lokale presentie ook geregeld is.

En waarom dan innovatie samenwerking? Heel simpel uitgelegd, met ruim 400 verschillende landbouwproducten is de variëteit in Californië groot. Ook zijn er verschillen in omstandigheden en werkwijzen. Door samen met Californische bedrijven, overheden en kennisinstellingen de Nederlandse oplossingen hierop aan te passen, bereiden we ons optimaal voor voor een succesvolle landing met Nederlandse technologie in Californië. De komende maanden worden verschillende coalities tussen beide landen opgezet, de basis hiervoor is het opgebouwde netwerk van ruim 100 Californische organisaties gedurende mijn verblijf. Heb je interesse om mee te doen? Bel of mail me dan even!

Met vriendelijke groet,
Marcel van Haren

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/12/2021

2 minuten lezen

Terugblik op 2021

Wat zullen we er eens van zeggen, 2021, wat voor een jaar is het geweest? Voor velen nog steeds niet het jaar waar we naar hadden uitgekeken na vaccinatie en zeker nog niet terug naar het ‘normale’ leven, zoals velen hadden gehoopt.

Lees verder
Blog

01/11/2021

1 minuut lezen

De tijd vliegt…

Vandaag precies twee maanden geleden ben ik begonnen in mijn nieuwe rol binnen de GMV. En wat is de tijd voorbijgevlogen. Ik heb de afgelopen weken al veel mooie initiatieven en bedrijven voorbij zien komen.

Lees verder
Blog

04/10/2021

4 minuten lezen

Even bijpraten ….

Na onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) kort voor de zomer, zullen zeker diegenen van u die bij deze ALV aanwezig waren, zich bij de recente sympathieke introductie van Eveliene Langedijk afgevraagd hebben: "Hoe zit dat dan met Maureen en Marcel?", vooral omdat we net de zwaardere rol van Maureen binnen de GMV aangekondigd hadden.

Lees verder