‘Californië, het ijzer smeden als het heet is!’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 03 september, 2018

Mijn vorige blog ging over de eerste ervaringen in Californië, deze keer deel 2 als een vervolg daarop. Afgelopen weekend ben ik teruggekeerd van een verblijf van 7 weken in de VS, grotendeels voor het opbouwen van een agrifoodtech innovatie samenwerking met Californië. Nederland en Californië hebben vergelijkbare uitdagingen. In vrijwel alle gesprekken kwam naar voren dat we heel veel van elkaar te leren hebben, maar ook dat er over en weer heel veel business kansen liggen als het gaat om technologie voor een duurzamer, gezonder en veilig voedselsysteem.

In tegenstelling tot Nederland zijn Californische agrifoodtech ondernemers tot nu toe minder gericht op export, dit is vooral te verklaren door focus op de enorme interne markt in de VS. Bedrijven uit landen als Nieuw-Zeeland en Israël zijn veel meer gericht op export, en daarmee onze feitelijke concurrenten in het internationale speelveld. Je komt ze dan ook veel tegen in Californië, vooral omdat de markt daar enorm groot is en er ook een golf van verandering op gang is gekomen die kansen biedt voor nieuwe technologie. Oplossingen voor arbeid, zuinig omgaan met alle grond- en hulpstoffen, milieu en water dwingen Californische boeren, tuinders en levensmiddelenfabrikanten tot radicale verandering.

De overheid werkt in Californië (en VS) wat trager en behoudender dan wij gewend zijn, en laat zich tot nu toe vaak meer sturen door lobby vanuit het bedrijfsleven met gevestigde belangen. Echter de druk vanuit samenleving en NGO’s is zo groot geworden dat snel grote veranderingen op stapel staan. Ook dè kans voor Nederland om daarop in te spelen en niet alles aan onze concurrenten als Nieuw-Zeeland en Israël over te laten. De markt is enorm, alleen in Californië al, maar je moet er echt zijn om de kansen te verzilveren. Buitenlandse producten worden alleen gekocht als de lokale presentie ook geregeld is.

En waarom dan innovatie samenwerking? Heel simpel uitgelegd, met ruim 400 verschillende landbouwproducten is de variëteit in Californië groot. Ook zijn er verschillen in omstandigheden en werkwijzen. Door samen met Californische bedrijven, overheden en kennisinstellingen de Nederlandse oplossingen hierop aan te passen, bereiden we ons optimaal voor voor een succesvolle landing met Nederlandse technologie in Californië. De komende maanden worden verschillende coalities tussen beide landen opgezet, de basis hiervoor is het opgebouwde netwerk van ruim 100 Californische organisaties gedurende mijn verblijf. Heb je interesse om mee te doen? Bel of mail me dan even!

Met vriendelijke groet,
Marcel van Haren

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

02/11/2020

2 minuten lezen

De kracht van het collectief

COVID-19 houdt ons nog steeds in zijn greep. We zitten midden in de 2e golf en het einde van deze pandemie is nog niet in zicht. Tegelijkertijd houden andere maatschappelijke en economische  ontwikkelingen ons ook nog dagelijks bezig; geopolitieke verschuivingen, klimaatverandering en wereldwijd groeiende obesitas cijfers. Dit zijn uitdagingen die wij niet alleen kunnen tackelen.

Lees verder
Blog

01/10/2020

3 minuten lezen

De factor mens in een veranderende digitale wereld

Na de persconferentie van afgelopen maandag werd duidelijk dat zoveel mogelijk thuiswerken opnieuw de norm wordt om de tweede golf aan coronabesmettingen af te remmen. Organisaties als Google nemen het zeker voor het onzekere en houdt zijn mensen tot maar liefst juli 2021 thuis. (Nieuwe) slimme tools en technieken als een digital twin zijn volop in ontwikkeling en toepassing om zo efficiënt mogelijk op afstand te kunnen blijven werken. Technologische ontwikkeling is belangrijk maar er is meer nodig om als organisatie succesvol te kunnen blijven inspelen op veranderingen.

Lees verder
Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder