‘Zonder personeel geen productie, en dus geen omzet!’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 mei, 2018

Bij investeringen in het automatiseren of robotiseren van productieprocessen was recent de terugverdientijd bepalend voor het doen van een investering. In de praktijk lijkt dat nu heel snel te veranderen. Niet de terugverdientijd maar de vraag of er überhaupt voldoende mensen zijn die het werk kunnen en willen uitvoeren is bepalend geworden om te investeren.

Zowel bij gesprekken in Nederland als tijdens mijn recente reis naar Californië was het tekort aan personeel in de agrifood sector de meest gehoorde zorg bij ondernemers. De uitdaging ligt bij onze technologiesector om dit op te lossen met slimme productieoplossingen met robots en automatisering. Maar ook wij als machinebouwers hebben een groot tekort aan technisch opgeleide mensen, dus hoe gaan we dit oplossen? Wordt het tekort aan personeel een grotere bedreiging voor de wereldvoedselproductie dan de beschikbaarheid van het voedsel zelf?

Op korte termijn kunnen we in ieder geval winst boeken door slimmer samen te werken en de oplossingen van innovatieve startups in onze sector te omarmen. Het opzetten van een slimme samenwerking kost maanden, het opleiden van nieuwe mensen kost jaren. Tijdens het GMV Jaarevent op 7 juni a.s. in Wageningen komen leden, innovatieve startups en relevante stakeholders bijeen. Investeer een middag om de samenwerkingsopties te verkennen, het kon je wel eens een grote voorsprong opleveren!

Met vriendelijke groet,

Marcel van Haren
Directeur GMV

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2021

2 minuten lezen

Verduurzaming: greenwashing of game changing?

Is het nieuwe EU akkoord om de landbouw te vergroenen greenwashing of game changing? Afgelopen week sloten EU-lidstaten een akkoord over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid met kritische reacties tot gevolg. 7 juli staat er weer een boerenprotest gepland en tegelijkertijd neemt de maatschappelijke druk om onze agri & food sector snel te verduurzamen alleen maar toe. Daarmee lijken de contrasten alleen maar groter te worden.

Lees verder
Blog

01/06/2021

2 minuten lezen

Samenwerken voor snellere verduurzaming

'Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie' luidde de kop van een artikel in EVMI gepubliceerd op 25 mei. De foodsector moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken blijkt uit een onderzoek van consultancybureau P2. Wat is er nodig om de ambitie wel te kunnen waarmaken? Hoe zetten we samen de stap naar verduurzaming? 

Lees verder

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder