‘Zonder personeel geen productie, en dus geen omzet!’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 mei, 2018

Bij investeringen in het automatiseren of robotiseren van productieprocessen was recent de terugverdientijd bepalend voor het doen van een investering. In de praktijk lijkt dat nu heel snel te veranderen. Niet de terugverdientijd maar de vraag of er überhaupt voldoende mensen zijn die het werk kunnen en willen uitvoeren is bepalend geworden om te investeren.

Zowel bij gesprekken in Nederland als tijdens mijn recente reis naar Californië was het tekort aan personeel in de agrifood sector de meest gehoorde zorg bij ondernemers. De uitdaging ligt bij onze technologiesector om dit op te lossen met slimme productieoplossingen met robots en automatisering. Maar ook wij als machinebouwers hebben een groot tekort aan technisch opgeleide mensen, dus hoe gaan we dit oplossen? Wordt het tekort aan personeel een grotere bedreiging voor de wereldvoedselproductie dan de beschikbaarheid van het voedsel zelf?

Op korte termijn kunnen we in ieder geval winst boeken door slimmer samen te werken en de oplossingen van innovatieve startups in onze sector te omarmen. Het opzetten van een slimme samenwerking kost maanden, het opleiden van nieuwe mensen kost jaren. Tijdens het GMV Jaarevent op 7 juni a.s. in Wageningen komen leden, innovatieve startups en relevante stakeholders bijeen. Investeer een middag om de samenwerkingsopties te verkennen, het kon je wel eens een grote voorsprong opleveren!

Met vriendelijke groet,

Marcel van Haren
Directeur GMV

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/12/2021

2 minuten lezen

Terugblik op 2021

Wat zullen we er eens van zeggen, 2021, wat voor een jaar is het geweest? Voor velen nog steeds niet het jaar waar we naar hadden uitgekeken na vaccinatie en zeker nog niet terug naar het ‘normale’ leven, zoals velen hadden gehoopt.

Lees verder
Blog

01/11/2021

1 minuut lezen

De tijd vliegt…

Vandaag precies twee maanden geleden ben ik begonnen in mijn nieuwe rol binnen de GMV. En wat is de tijd voorbijgevlogen. Ik heb de afgelopen weken al veel mooie initiatieven en bedrijven voorbij zien komen.

Lees verder
Blog

04/10/2021

4 minuten lezen

Even bijpraten ….

Na onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) kort voor de zomer, zullen zeker diegenen van u die bij deze ALV aanwezig waren, zich bij de recente sympathieke introductie van Eveliene Langedijk afgevraagd hebben: "Hoe zit dat dan met Maureen en Marcel?", vooral omdat we net de zwaardere rol van Maureen binnen de GMV aangekondigd hadden.

Lees verder