‘Zonder personeel geen productie, en dus geen omzet!’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 mei, 2018

Bij investeringen in het automatiseren of robotiseren van productieprocessen was recent de terugverdientijd bepalend voor het doen van een investering. In de praktijk lijkt dat nu heel snel te veranderen. Niet de terugverdientijd maar de vraag of er überhaupt voldoende mensen zijn die het werk kunnen en willen uitvoeren is bepalend geworden om te investeren.

Zowel bij gesprekken in Nederland als tijdens mijn recente reis naar Californië was het tekort aan personeel in de agrifood sector de meest gehoorde zorg bij ondernemers. De uitdaging ligt bij onze technologiesector om dit op te lossen met slimme productieoplossingen met robots en automatisering. Maar ook wij als machinebouwers hebben een groot tekort aan technisch opgeleide mensen, dus hoe gaan we dit oplossen? Wordt het tekort aan personeel een grotere bedreiging voor de wereldvoedselproductie dan de beschikbaarheid van het voedsel zelf?

Op korte termijn kunnen we in ieder geval winst boeken door slimmer samen te werken en de oplossingen van innovatieve startups in onze sector te omarmen. Het opzetten van een slimme samenwerking kost maanden, het opleiden van nieuwe mensen kost jaren. Tijdens het GMV Jaarevent op 7 juni a.s. in Wageningen komen leden, innovatieve startups en relevante stakeholders bijeen. Investeer een middag om de samenwerkingsopties te verkennen, het kon je wel eens een grote voorsprong opleveren!

Met vriendelijke groet,

Marcel van Haren
Directeur GMV

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder

Nederland is nu wereldwijd bekend om zijn efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden van iets waarmee we groot en bekend waren, maar waar we die positie vandaag de dag allang verloren zijn. Denk aan wind- en zonne-energie. Technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt, hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China. Niemand denkt tegenwoordig nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.

Lees verder

'For agrifoodtech, 2020 has been a blow-out year!' luidt de introductie van het AgFunder rapport 2021. De COVID-19-pandemie heeft het belang onderstreept van efficiënte toeleveringsketens en alternatieve manieren om voedsel te telen, verwerken, vervoeren en verkopen aan consumenten. De veranderende consumentbehoeftes en de ambities van politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen laten ook zien dat onze sector volop in beweging is.

Lees verder