‘Zonder personeel geen productie, en dus geen omzet!’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 mei, 2018

Bij investeringen in het automatiseren of robotiseren van productieprocessen was recent de terugverdientijd bepalend voor het doen van een investering. In de praktijk lijkt dat nu heel snel te veranderen. Niet de terugverdientijd maar de vraag of er überhaupt voldoende mensen zijn die het werk kunnen en willen uitvoeren is bepalend geworden om te investeren.

Zowel bij gesprekken in Nederland als tijdens mijn recente reis naar Californië was het tekort aan personeel in de agrifood sector de meest gehoorde zorg bij ondernemers. De uitdaging ligt bij onze technologiesector om dit op te lossen met slimme productieoplossingen met robots en automatisering. Maar ook wij als machinebouwers hebben een groot tekort aan technisch opgeleide mensen, dus hoe gaan we dit oplossen? Wordt het tekort aan personeel een grotere bedreiging voor de wereldvoedselproductie dan de beschikbaarheid van het voedsel zelf?

Op korte termijn kunnen we in ieder geval winst boeken door slimmer samen te werken en de oplossingen van innovatieve startups in onze sector te omarmen. Het opzetten van een slimme samenwerking kost maanden, het opleiden van nieuwe mensen kost jaren. Tijdens het GMV Jaarevent op 7 juni a.s. in Wageningen komen leden, innovatieve startups en relevante stakeholders bijeen. Investeer een middag om de samenwerkingsopties te verkennen, het kon je wel eens een grote voorsprong opleveren!

Met vriendelijke groet,

Marcel van Haren
Directeur GMV

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder
Blog

04/05/2020

4 minuten lezen

Hygienic Design in het post-corona tijdperk

Elk virus - zoals corona - heeft het in zich om exponentieel te groeien. Het fenomeen van exponentiële groei kent onze sector ook bijzonder goed. Net als virus pandemieën in een samenleving kunnen bacteriën ook exponentieel groeien. Hoe garandeert een voedselproducent dat de risico’s extreem laag zijn in moderne ketens? En welke kansen liggen daar voor andere ketens in het post-corona tijdperk?

Lees verder