‘Internationaal omdenken!’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 02 juli, 2018

Onze internationale agri & food positie die we de afgelopen decennia hebben opgebouwd is er eentje om absoluut trots op te zijn. Nederland staat in het buitenland goed op de kaart, zeker ook met onze technologie voor o.a. tuinbouw, landbouw, voedselproductie en verpakking. De afgelopen tijd krijg ik steeds meer signalen dat er in internationaal opzicht iets aan het veranderen is.

Allereerst verandering door geopolitieke ontwikkelingen, waardoor het niet meer zo vanzelfsprekend is dat we overal welkom zijn. Maar ook verandering doordat andere landen zelf ook hard aan de weg timmeren om zelf te gaan voorzien in hun voedselbehoefte, en daarvoor ook bij voorkeur zelf de techniek ontwikkelen. En verandering doordat steeds meer ontwikkelende landen inzien dat het kopieëren van ons westerse voedselsysteem misschien niet zo verstandig is, gelet op gevolgen voor klimaat en gezondheid.

Ik denk dat het daarom verstandig is om in internationaal verband anders op te gaan treden. Allereerst door niet langer de wereld verkondigen dat ze het vooral zo moeten doen als wij het tot nu toe hebben gedaan. Volgens mij moeten we juist luisteren naar de signalen uit andere landen, daarvan leren en vervolgens in samenwerking met elkaar zoeken naar de volgende generatie voedselsysteem oplossingen.

In dat opzicht kunnen we wellicht leren van de jonge generatie Afrikaanse ondernemers die het liefst kleinschalige, hightech en duurzame oplossingen zien. En ik hoor je nu denken, “met kleinschalige oplossingen lossen we het voedselvraagstuk niet op”. Dat is oud Europees denken in mijn ogen. Heel veel efficiënte kleinschalige hightech oplossingen, mogelijk door laagdrempelig en betaalbaar geworden technologie, zouden bij elkaar wel eens de beste grootschalige oplossing voor onze aarde kunnen zijn.

Tot slot staat volgende week dinsdag ook nog de rondetafelbijeenkomst over de werving van technisch personeel op de agenda. Interesse?

Meld je dan nu nog snel aan

Fijne zomerperiode!

Met vriendelijke groet,
Marcel van Haren

Kijk deze zomer tijdens je vakantie maar eens goed rond, wellicht zie je ook de signalen van verandering? En als je vervolgens daarover wilt sparren, GMV organiseert na de zomer een rondetafel over internationale marktontwikkelingen op 14 september.

Ga naar agenda

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/12/2021

2 minuten lezen

Terugblik op 2021

Wat zullen we er eens van zeggen, 2021, wat voor een jaar is het geweest? Voor velen nog steeds niet het jaar waar we naar hadden uitgekeken na vaccinatie en zeker nog niet terug naar het ‘normale’ leven, zoals velen hadden gehoopt.

Lees verder
Blog

01/11/2021

1 minuut lezen

De tijd vliegt…

Vandaag precies twee maanden geleden ben ik begonnen in mijn nieuwe rol binnen de GMV. En wat is de tijd voorbijgevlogen. Ik heb de afgelopen weken al veel mooie initiatieven en bedrijven voorbij zien komen.

Lees verder
Blog

04/10/2021

4 minuten lezen

Even bijpraten ….

Na onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) kort voor de zomer, zullen zeker diegenen van u die bij deze ALV aanwezig waren, zich bij de recente sympathieke introductie van Eveliene Langedijk afgevraagd hebben: "Hoe zit dat dan met Maureen en Marcel?", vooral omdat we net de zwaardere rol van Maureen binnen de GMV aangekondigd hadden.

Lees verder