‘Eindelijk?! Een minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 november, 2017

Landbouw en voedsel staan bij elkaar in de titel van een minister, jawel een heuse minister! Moesten we het een aantal jaar zonder specifieke minister doen en was landbouw ondergeschoven bij economische zaken, het krijgt nu weer de aandacht die het verdiend. Met een exportwaarde van ruim € 90 miljard was het natuurlijk te gek voor woorden dat deze sector ergens was ondergeschoven.

Ik ben dus blij met dit signaal, een goede stap vooruit. De GMV leden dragen met de ontwikkeling en bouw van geavanceerde technologie zorg voor de voedselkwaliteit. Technologie die boeren en levensmiddelenfabrikanten in staat stelt om aan de hoogste eisen te voldoen. Kortom, GMV heeft ook haar eigen minister gekregen! De FME analyse van het regeerakkoord stemt ook hoopvol, aandacht voor onderwijs, versterking van de innovatiekracht en topsectorenaanpak. Maar zeker ook de aandacht voor cybersecurity, met een snel digitaliserende voedselketen zeker een onderwerp waar vol op ingezet moet worden. Het zal je maar gebeuren dat een machine gehackt wordt en daarmee onze voedselveiligheid in gevaar komt.

Beste minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, beste Carola Schouten, van harte welkom, wij kijken uit naar een hele constructieve en prettige samenwerking!

 

Met vriendelijke groet,

Marcel van Haren
Directeur GMV

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder
Blog

04/05/2020

4 minuten lezen

Hygienic Design in het post-corona tijdperk

Elk virus - zoals corona - heeft het in zich om exponentieel te groeien. Het fenomeen van exponentiële groei kent onze sector ook bijzonder goed. Net als virus pandemieën in een samenleving kunnen bacteriën ook exponentieel groeien. Hoe garandeert een voedselproducent dat de risico’s extreem laag zijn in moderne ketens? En welke kansen liggen daar voor andere ketens in het post-corona tijdperk?

Lees verder