‘De subsidie (on)balans’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 september, 2017

Waar ligt de balans als het gaat om subsidies op innovatie en export projecten? In toenemende mate krijg ik signalen dat de administratieve lasten rondom subsidieprojecten dusdanige proporties beginnen aan te nemen, dat de vraag gesteld kan worden of het überhaupt nog wel loont om een aanvraag in te dienen. Ik begrijp heel goed dat er regels zijn en dat er controle nodig is, maar de balans lijkt zoek te zijn. Wat is het doel van subsidies, en helpt de huidige administratieve last bij het realiseren van dit doel?

De laatste tijd spreek ik steeds meer ondernemers die uit principe niet meer meedoen met gesubsidieerde collectieve innovatieprojecten. Jammer, dat is in mijn ogen echt een gemiste kans. En wat geldt voor innovatiesubsidies, zie ik ook steeds vaker gelden voor subsidies of programma’s t.b.v. exportbevordering. Als het een vooropgezet plan van onze overheid is om subsidies onaantrekkelijk te maken, dan lijkt dit dus te lukken. Volgens mij is dat niet het geval, dus een mooie taak voor een nieuw kabinet om het een stuk eenvoudiger te maken om mee te doen!

De huidige innovatiesubsidies lijken bovendien vooral tot doel te hebben om de kennisinstellingen in de benen te houden, niet om het bedrijfsleven een stap vooruit te helpen. Het uitgangspunt moet zijn, bedrijfsleven stelt de vraag en kennisinstellingen helpen bij het oplossen van deze vraag.

Hartelijke groet,

Marcel van Haren
Directeur GMV

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder

Nederland is nu wereldwijd bekend om zijn efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden van iets waarmee we groot en bekend waren, maar waar we die positie vandaag de dag allang verloren zijn. Denk aan wind- en zonne-energie. Technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt, hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China. Niemand denkt tegenwoordig nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.

Lees verder

'For agrifoodtech, 2020 has been a blow-out year!' luidt de introductie van het AgFunder rapport 2021. De COVID-19-pandemie heeft het belang onderstreept van efficiënte toeleveringsketens en alternatieve manieren om voedsel te telen, verwerken, vervoeren en verkopen aan consumenten. De veranderende consumentbehoeftes en de ambities van politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen laten ook zien dat onze sector volop in beweging is.

Lees verder