‘De subsidie (on)balans’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 september, 2017

Waar ligt de balans als het gaat om subsidies op innovatie en export projecten? In toenemende mate krijg ik signalen dat de administratieve lasten rondom subsidieprojecten dusdanige proporties beginnen aan te nemen, dat de vraag gesteld kan worden of het überhaupt nog wel loont om een aanvraag in te dienen. Ik begrijp heel goed dat er regels zijn en dat er controle nodig is, maar de balans lijkt zoek te zijn. Wat is het doel van subsidies, en helpt de huidige administratieve last bij het realiseren van dit doel?

De laatste tijd spreek ik steeds meer ondernemers die uit principe niet meer meedoen met gesubsidieerde collectieve innovatieprojecten. Jammer, dat is in mijn ogen echt een gemiste kans. En wat geldt voor innovatiesubsidies, zie ik ook steeds vaker gelden voor subsidies of programma’s t.b.v. exportbevordering. Als het een vooropgezet plan van onze overheid is om subsidies onaantrekkelijk te maken, dan lijkt dit dus te lukken. Volgens mij is dat niet het geval, dus een mooie taak voor een nieuw kabinet om het een stuk eenvoudiger te maken om mee te doen!

De huidige innovatiesubsidies lijken bovendien vooral tot doel te hebben om de kennisinstellingen in de benen te houden, niet om het bedrijfsleven een stap vooruit te helpen. Het uitgangspunt moet zijn, bedrijfsleven stelt de vraag en kennisinstellingen helpen bij het oplossen van deze vraag.

Hartelijke groet,

Marcel van Haren
Directeur GMV

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder
Blog

04/05/2020

4 minuten lezen

Hygienic Design in het post-corona tijdperk

Elk virus - zoals corona - heeft het in zich om exponentieel te groeien. Het fenomeen van exponentiële groei kent onze sector ook bijzonder goed. Net als virus pandemieën in een samenleving kunnen bacteriën ook exponentieel groeien. Hoe garandeert een voedselproducent dat de risico’s extreem laag zijn in moderne ketens? En welke kansen liggen daar voor andere ketens in het post-corona tijdperk?

Lees verder