‘De subsidie (on)balans’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 september, 2017

Waar ligt de balans als het gaat om subsidies op innovatie en export projecten? In toenemende mate krijg ik signalen dat de administratieve lasten rondom subsidieprojecten dusdanige proporties beginnen aan te nemen, dat de vraag gesteld kan worden of het überhaupt nog wel loont om een aanvraag in te dienen. Ik begrijp heel goed dat er regels zijn en dat er controle nodig is, maar de balans lijkt zoek te zijn. Wat is het doel van subsidies, en helpt de huidige administratieve last bij het realiseren van dit doel?

De laatste tijd spreek ik steeds meer ondernemers die uit principe niet meer meedoen met gesubsidieerde collectieve innovatieprojecten. Jammer, dat is in mijn ogen echt een gemiste kans. En wat geldt voor innovatiesubsidies, zie ik ook steeds vaker gelden voor subsidies of programma’s t.b.v. exportbevordering. Als het een vooropgezet plan van onze overheid is om subsidies onaantrekkelijk te maken, dan lijkt dit dus te lukken. Volgens mij is dat niet het geval, dus een mooie taak voor een nieuw kabinet om het een stuk eenvoudiger te maken om mee te doen!

De huidige innovatiesubsidies lijken bovendien vooral tot doel te hebben om de kennisinstellingen in de benen te houden, niet om het bedrijfsleven een stap vooruit te helpen. Het uitgangspunt moet zijn, bedrijfsleven stelt de vraag en kennisinstellingen helpen bij het oplossen van deze vraag.

Hartelijke groet,

Marcel van Haren
Directeur GMV

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2021

2 minuten lezen

Verduurzaming: greenwashing of game changing?

Is het nieuwe EU akkoord om de landbouw te vergroenen greenwashing of game changing? Afgelopen week sloten EU-lidstaten een akkoord over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid met kritische reacties tot gevolg. 7 juli staat er weer een boerenprotest gepland en tegelijkertijd neemt de maatschappelijke druk om onze agri & food sector snel te verduurzamen alleen maar toe. Daarmee lijken de contrasten alleen maar groter te worden.

Lees verder
Blog

01/06/2021

2 minuten lezen

Samenwerken voor snellere verduurzaming

'Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie' luidde de kop van een artikel in EVMI gepubliceerd op 25 mei. De foodsector moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken blijkt uit een onderzoek van consultancybureau P2. Wat is er nodig om de ambitie wel te kunnen waarmaken? Hoe zetten we samen de stap naar verduurzaming? 

Lees verder

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder