‘De subsidie (on)balans’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 september, 2017

Waar ligt de balans als het gaat om subsidies op innovatie en export projecten? In toenemende mate krijg ik signalen dat de administratieve lasten rondom subsidieprojecten dusdanige proporties beginnen aan te nemen, dat de vraag gesteld kan worden of het überhaupt nog wel loont om een aanvraag in te dienen. Ik begrijp heel goed dat er regels zijn en dat er controle nodig is, maar de balans lijkt zoek te zijn. Wat is het doel van subsidies, en helpt de huidige administratieve last bij het realiseren van dit doel?

De laatste tijd spreek ik steeds meer ondernemers die uit principe niet meer meedoen met gesubsidieerde collectieve innovatieprojecten. Jammer, dat is in mijn ogen echt een gemiste kans. En wat geldt voor innovatiesubsidies, zie ik ook steeds vaker gelden voor subsidies of programma’s t.b.v. exportbevordering. Als het een vooropgezet plan van onze overheid is om subsidies onaantrekkelijk te maken, dan lijkt dit dus te lukken. Volgens mij is dat niet het geval, dus een mooie taak voor een nieuw kabinet om het een stuk eenvoudiger te maken om mee te doen!

De huidige innovatiesubsidies lijken bovendien vooral tot doel te hebben om de kennisinstellingen in de benen te houden, niet om het bedrijfsleven een stap vooruit te helpen. Het uitgangspunt moet zijn, bedrijfsleven stelt de vraag en kennisinstellingen helpen bij het oplossen van deze vraag.

Hartelijke groet,

Marcel van Haren
Directeur GMV

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/12/2021

2 minuten lezen

Terugblik op 2021

Wat zullen we er eens van zeggen, 2021, wat voor een jaar is het geweest? Voor velen nog steeds niet het jaar waar we naar hadden uitgekeken na vaccinatie en zeker nog niet terug naar het ‘normale’ leven, zoals velen hadden gehoopt.

Lees verder
Blog

01/11/2021

1 minuut lezen

De tijd vliegt…

Vandaag precies twee maanden geleden ben ik begonnen in mijn nieuwe rol binnen de GMV. En wat is de tijd voorbijgevlogen. Ik heb de afgelopen weken al veel mooie initiatieven en bedrijven voorbij zien komen.

Lees verder
Blog

04/10/2021

4 minuten lezen

Even bijpraten ….

Na onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) kort voor de zomer, zullen zeker diegenen van u die bij deze ALV aanwezig waren, zich bij de recente sympathieke introductie van Eveliene Langedijk afgevraagd hebben: "Hoe zit dat dan met Maureen en Marcel?", vooral omdat we net de zwaardere rol van Maureen binnen de GMV aangekondigd hadden.

Lees verder