Bloeiend creatief ondernemerschap in crisistijden

Blogpost door: Maureen de Haan

op 06 april, 2020

In mijn vorige blog begon ik met de stelling: ‘Coronavirus reden tot paniek?’ Wie had gedacht dat wij een maand later in een ‘intelligente lockdown’ zouden zitten? Het virus heeft Nederland en de wereld in zijn greep. De groeiende ziekte- en overlijdensgevallen en de negatieve economische vooruitzichten maken het toekomstbeeld niet rooskleurig. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes van saamhorigheid en creativiteit die in deze crisistijd opbloeien.

Sinds de aankondiging van de coronamaatregelingen op 12 maart zijn wij vanuit de GMV gestart met een onderzoek naar de effecten van deze coronacrisis op de machinebouwers voor de voedselproducerende sector. Twee weken geleden is een eerste brief opgesteld vanuit het GMV-bestuur met daarin de verwachte effecten en verstuurd naar het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Tweede Kamerleden. Ook andere brancheverenigingen in de Agri en Food sector, zoals LTO Nederland en FNLI, hebben deze brief in goede orde ontvangen. GMV steunt het kabinet en blijft de komende tijd de ontwikkelingen in de sector op de voet volgen en via de daarvoor relevante kanalen communiceren. Via onze website blijven wij actualiteiten en handige informatie delen.

Ik heb er bewondering voor hoe Nederland en specifiek ook onze leden positief blijven en hun best doen om er samen het beste van te maken. Corona treft iedereen en brengt saamhorigheid in onze samenleving. Bloemen worden massaal besteld om bekenden en de Nederlandse bloemensector te ondersteunen. Nieuwe (digitale) dienstverlening wordt opgezet om het onderhoud van machines op afstand mogelijk te maken. Cross- sectorale samenwerking komt tot leven om de zorg te hulp te schieten. GMV-lid Meyn heeft bijvoorbeeld witte overalls aan de regionale ambulancedienst geschonken. En zo zijn er nog een tal van prachtige initiatieven te benoemen.

Tijdens crisistijden als deze wordt het onmogelijke opeens mogelijk! Laten we de aankomende tijd zoveel mogelijk benutten om met al onze creativiteit en samenwerking nieuwe toegevoegde waarde en positieve maatschappelijke impact te creëren. Hopelijk levert dit een hoop ‘lessons learned’ op die wij na deze crisistijd verder kunnen inzetten om onze toekomst beter in te richten. Zoals Winston Churchill zei: Never let a good crisis go to waste.

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2021

2 minuten lezen

Verduurzaming: greenwashing of game changing?

Is het nieuwe EU akkoord om de landbouw te vergroenen greenwashing of game changing? Afgelopen week sloten EU-lidstaten een akkoord over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid met kritische reacties tot gevolg. 7 juli staat er weer een boerenprotest gepland en tegelijkertijd neemt de maatschappelijke druk om onze agri & food sector snel te verduurzamen alleen maar toe. Daarmee lijken de contrasten alleen maar groter te worden.

Lees verder
Blog

01/06/2021

2 minuten lezen

Samenwerken voor snellere verduurzaming

'Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie' luidde de kop van een artikel in EVMI gepubliceerd op 25 mei. De foodsector moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken blijkt uit een onderzoek van consultancybureau P2. Wat is er nodig om de ambitie wel te kunnen waarmaken? Hoe zetten we samen de stap naar verduurzaming? 

Lees verder

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder