Bloeiend creatief ondernemerschap in crisistijden

Blogpost door: Maureen de Haan

op 06 april, 2020

In mijn vorige blog begon ik met de stelling: ‘Coronavirus reden tot paniek?’ Wie had gedacht dat wij een maand later in een ‘intelligente lockdown’ zouden zitten? Het virus heeft Nederland en de wereld in zijn greep. De groeiende ziekte- en overlijdensgevallen en de negatieve economische vooruitzichten maken het toekomstbeeld niet rooskleurig. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes van saamhorigheid en creativiteit die in deze crisistijd opbloeien.

Sinds de aankondiging van de coronamaatregelingen op 12 maart zijn wij vanuit de GMV gestart met een onderzoek naar de effecten van deze coronacrisis op de machinebouwers voor de voedselproducerende sector. Twee weken geleden is een eerste brief opgesteld vanuit het GMV-bestuur met daarin de verwachte effecten en verstuurd naar het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Tweede Kamerleden. Ook andere brancheverenigingen in de Agri en Food sector, zoals LTO Nederland en FNLI, hebben deze brief in goede orde ontvangen. GMV steunt het kabinet en blijft de komende tijd de ontwikkelingen in de sector op de voet volgen en via de daarvoor relevante kanalen communiceren. Via onze website blijven wij actualiteiten en handige informatie delen.

Ik heb er bewondering voor hoe Nederland en specifiek ook onze leden positief blijven en hun best doen om er samen het beste van te maken. Corona treft iedereen en brengt saamhorigheid in onze samenleving. Bloemen worden massaal besteld om bekenden en de Nederlandse bloemensector te ondersteunen. Nieuwe (digitale) dienstverlening wordt opgezet om het onderhoud van machines op afstand mogelijk te maken. Cross- sectorale samenwerking komt tot leven om de zorg te hulp te schieten. GMV-lid Meyn heeft bijvoorbeeld witte overalls aan de regionale ambulancedienst geschonken. En zo zijn er nog een tal van prachtige initiatieven te benoemen.

Tijdens crisistijden als deze wordt het onmogelijke opeens mogelijk! Laten we de aankomende tijd zoveel mogelijk benutten om met al onze creativiteit en samenwerking nieuwe toegevoegde waarde en positieve maatschappelijke impact te creëren. Hopelijk levert dit een hoop ‘lessons learned’ op die wij na deze crisistijd verder kunnen inzetten om onze toekomst beter in te richten. Zoals Winston Churchill zei: Never let a good crisis go to waste.

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder
Blog

04/05/2020

4 minuten lezen

Hygienic Design in het post-corona tijdperk

Elk virus - zoals corona - heeft het in zich om exponentieel te groeien. Het fenomeen van exponentiële groei kent onze sector ook bijzonder goed. Net als virus pandemieën in een samenleving kunnen bacteriën ook exponentieel groeien. Hoe garandeert een voedselproducent dat de risico’s extreem laag zijn in moderne ketens? En welke kansen liggen daar voor andere ketens in het post-corona tijdperk?

Lees verder