Agrifood volop in beweging

Blogpost door: Marcel van Haren

op 30 september, 2016

Een machinebouwer in de Agrifood sector is altijd in beweging. Een sterke groei van de wereldbevolking zorgt voor verschuivingen in de vraag naar voedingsmiddelen en de bijbehorende productiemiddelen. De leden van de GMV zijn steeds vaker wereldwijd actief om invulling te geven aan de behoefte van de klanten. Belangrijke klanten die vaak vanuit de thuismarkt de wereld overgaan om aan de groeiende behoefte te voldoen.

Nederland is geen onbekende in de Agrifood en geniet een welverdiend aanzien. Een grote speler wat betreft kennis en innovatie die reeds lange tijd de nog altijd belangrijke, richting gevende thuismarkt ontgroeid is. De behoefte in nieuwe markten is afhankelijk van vele factoren zoals de beschikbaarheid van grondstoffen, de cultuur en het welvaartsniveau. Uitdagend voor zowel machinebouwer als de klant.

Om de grote verschuivingen in de wereld bij te houden is een scherpe kijk vanuit het gezamenlijk belang nodig. Inspirerende sessies en netwerkbijeenkomsten om van elkaar te leren zijn een goed startpunt om de volgende stap te kunnen realiseren. Naast het delen van oplossingen voor alledaagse vraagstukken, kunnen hieruit creatieve ideeën en samenwerkingen ontstaan die de wereld doen verbazen.

Een goede naam en een berg ervaring geeft de mogelijkheid om gezamenlijk de wereld te bedienen. Nu is het tijd voor de volgende innovatieve stap op het gebied van samenwerking en strategie, de vereniging van ondernemers op het gebied van kansen en creativiteit.

René Smulders

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder
Blog

04/05/2020

4 minuten lezen

Hygienic Design in het post-corona tijdperk

Elk virus - zoals corona - heeft het in zich om exponentieel te groeien. Het fenomeen van exponentiële groei kent onze sector ook bijzonder goed. Net als virus pandemieën in een samenleving kunnen bacteriën ook exponentieel groeien. Hoe garandeert een voedselproducent dat de risico’s extreem laag zijn in moderne ketens? En welke kansen liggen daar voor andere ketens in het post-corona tijdperk?

Lees verder