‘Aan de slag!’

Blogpost door: Marcel van Haren

op 01 november, 2018

Soms moet je even de tijd nemen om kritisch terug te kijken op hetgeen bereikt is in de afgelopen jaren, en welke rol je daarbij zelf hebt speelt. Terugkijkend op mijn rol in ruim 5 jaar GMV is de foodprocessing machinebouw sector goed op de kaart gezet. Denk aan topsector programma’s als High Tech to Feed the World, waar GMV en FME aan de basis stonden. Een spraakmakend cross-over programma wat zich grotendeels richt op het versterken van deze sector met nieuwe innovatie sporen. Het belang van deze sector voor de Nederlandse economie wordt alom erkend, niet in de laatste plaats door politiek Den Haag en vele provincie besturen.

Mijn reflectie geeft ook aanleiding tot zelfkritiek. We hebben veel gepraat met elkaar, enorm veel bijeenkomsten georganiseerd en veel nagedacht hoe het nog beter zou kunnen. Dit alles in acties en concrete projecten omzetten, is in mijn ogen voor verbetering vatbaar, minder praten en meer doen! Ook heb ik vaak sterk geleund om de geweldige agrifood exportpositie van Nederland, geweldig voor onze boeren, tuinders en levensmiddelenfabrikanten. Maar laten we eerlijk zijn, zonder de techniek uit de GMV achterban hadden die bedrijven nooit kunnen bereiken wat ze nu hebben bereikt. Dus niet alleen de export van de machines en apparaten geeft een hele hoge toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. De apparatuur maakt het bovendien ook mogelijk om dit geweldige agrifood export resultaat te behalen.

Kortom, mijn trots had zich nog veel sterker mogen richten op de GMV leden en het belang van dit soort bedrijven voor de totale Nederlandse economie. Dus alvast vooruitkijkend op 2019, dit wordt het jaar van (ertoe) DOEN! En om daar een goede start mee te maken nodig ik graag iedereen uit voor het AgriFoodTech Disruptie Diner op 12 december a.s. Dus nog één keer praten en eten, om vervolgens in 2019 aan de slag te gaan!

Met vriendelijke groet,
Marcel van Haren

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/06/2021

2 minuten lezen

Samenwerken voor snellere verduurzaming

'Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie' luidde de kop van een artikel in EVMI gepubliceerd op 25 mei. De foodsector moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken blijkt uit een onderzoek van consultancybureau P2. Wat is er nodig om de ambitie wel te kunnen waarmaken? Hoe zetten we samen de stap naar verduurzaming? 

Lees verder

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder

Nederland is nu wereldwijd bekend om zijn efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden van iets waarmee we groot en bekend waren, maar waar we die positie vandaag de dag allang verloren zijn. Denk aan wind- en zonne-energie. Technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt, hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China. Niemand denkt tegenwoordig nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.

Lees verder