2021: van missie naar actie!

Blogpost door: Maureen de Haan

op 06 januari, 2021

2021, ‘het jaar van…chaos, dé waarheid of van de vrijheid?’ De huidige lockdown en de Brexit maken van 2021 geen knallend begin. Echter met het vaccin in aantocht zet ik in op een hoopvol 2021 en bouw ik graag met jullie verder aan een gezond en duurzaam voedselsysteem.

Vandaag de dag wordt veel gesproken en geschreven over de toekomst van ons voedselsysteem en welke waardes daarin belangrijk zijn. Duurzaamheid en gezondheid komen daarin steeds vaker naar voren. Leiden naar een nieuwe toekomst begint met dromen over een nieuw systeem, maar vereist uiteindelijk ook actie. Waar begin je?

Geïnspireerd door het werk van Lucas Simons – auteur van ‘Changing the (food) game’ ben ik ervan overtuigd dat verandering begint met kleine concrete stapjes, waarin iedereen vanuit zijn eigen rol en drive een belangrijke bijdrage aan kan leveren. ‘Het volgen van de juiste strategie is daarbij belangrijk. Markten en systemen veranderen niet in een keer dus we moeten accepteren dat het in stappen en fases gaat en elke fase een andere aanpak vergt’ aldus Lucas Simons. In het artikel: ‘Systeemverandering is wel mogelijk’ geven Lucas Simons & André Nijhof (de auteurs) een interessant overzicht van mogelijke type acties per fase en type organisatie (bedrijfsleven, overheid etc.).

Het aankomende jaar ga ik graag met GMV-leden en andere relevante stakeholders opzoek naar de passende en de juiste acties die we vanuit het collectief kunnen gaan vormgeven, gedreven door de nieuwe GMV-missie: ‘gezond, lekker en duurzaam geproduceerd voedsel voor alle mensen en dieren’. Op die manier hoop ik dat we de sector verder vooruit kunnen helpen en waarde kunnen blijven creëren voor onze leden. Dit zal zeker een ontdekkingstocht gaan worden en het werken op afstand is daarbij niet altijd ideaal. Ik hoop dat we elkaar over een tijdje weer fysiek kunnen ontmoeten. Tot die tijd blijven we experimenteren met de online mogelijkheden en sta ik altijd open voor nieuwe manieren van interactie.

De allerbeste wensen voor 2021!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Nederland is nu wereldwijd bekend om zijn efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden van iets waarmee we groot en bekend waren, maar waar we die positie vandaag de dag allang verloren zijn. Denk aan wind- en zonne-energie. Technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt, hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China. Niemand denkt tegenwoordig nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.

Lees verder

'For agrifoodtech, 2020 has been a blow-out year!' luidt de introductie van het AgFunder rapport 2021. De COVID-19-pandemie heeft het belang onderstreept van efficiënte toeleveringsketens en alternatieve manieren om voedsel te telen, verwerken, vervoeren en verkopen aan consumenten. De veranderende consumentbehoeftes en de ambities van politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen laten ook zien dat onze sector volop in beweging is.

Lees verder
Blog

01/12/2020

3 minuten lezen

Een terugblik op 2020

Een jaar geleden hadden wij niet kunnen bedenken dat een virus als COVID-19 zo'n invloed zou hebben op ons (werkende) leven in 2020. Thuiswerken, gesloten grenzen, hamsterende consumenten in de supermarkt. Nu het einde van het jaar nadert is het tijd om eens terug te blikken: wat had 2020 voor ons in petto en wat heeft het ons vooral ook gebracht?

Lees verder