2021: van missie naar actie!

Blogpost door: Maureen de Haan

op 06 januari, 2021

2021, ‘het jaar van…chaos, dé waarheid of van de vrijheid?’ De huidige lockdown en de Brexit maken van 2021 geen knallend begin. Echter met het vaccin in aantocht zet ik in op een hoopvol 2021 en bouw ik graag met jullie verder aan een gezond en duurzaam voedselsysteem.

Vandaag de dag wordt veel gesproken en geschreven over de toekomst van ons voedselsysteem en welke waardes daarin belangrijk zijn. Duurzaamheid en gezondheid komen daarin steeds vaker naar voren. Leiden naar een nieuwe toekomst begint met dromen over een nieuw systeem, maar vereist uiteindelijk ook actie. Waar begin je?

Geïnspireerd door het werk van Lucas Simons – auteur van ‘Changing the (food) game’ ben ik ervan overtuigd dat verandering begint met kleine concrete stapjes, waarin iedereen vanuit zijn eigen rol en drive een belangrijke bijdrage aan kan leveren. ‘Het volgen van de juiste strategie is daarbij belangrijk. Markten en systemen veranderen niet in een keer dus we moeten accepteren dat het in stappen en fases gaat en elke fase een andere aanpak vergt’ aldus Lucas Simons. In het artikel: ‘Systeemverandering is wel mogelijk’ geven Lucas Simons & André Nijhof (de auteurs) een interessant overzicht van mogelijke type acties per fase en type organisatie (bedrijfsleven, overheid etc.).

Het aankomende jaar ga ik graag met GMV-leden en andere relevante stakeholders opzoek naar de passende en de juiste acties die we vanuit het collectief kunnen gaan vormgeven, gedreven door de nieuwe GMV-missie: ‘gezond, lekker en duurzaam geproduceerd voedsel voor alle mensen en dieren’. Op die manier hoop ik dat we de sector verder vooruit kunnen helpen en waarde kunnen blijven creëren voor onze leden. Dit zal zeker een ontdekkingstocht gaan worden en het werken op afstand is daarbij niet altijd ideaal. Ik hoop dat we elkaar over een tijdje weer fysiek kunnen ontmoeten. Tot die tijd blijven we experimenteren met de online mogelijkheden en sta ik altijd open voor nieuwe manieren van interactie.

De allerbeste wensen voor 2021!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/12/2020

3 minuten lezen

Een terugblik op 2020

Een jaar geleden hadden wij niet kunnen bedenken dat een virus als COVID-19 zo'n invloed zou hebben op ons (werkende) leven in 2020. Thuiswerken, gesloten grenzen, hamsterende consumenten in de supermarkt. Nu het einde van het jaar nadert is het tijd om eens terug te blikken: wat had 2020 voor ons in petto en wat heeft het ons vooral ook gebracht?

Lees verder
Blog

02/11/2020

2 minuten lezen

De kracht van het collectief

COVID-19 houdt ons nog steeds in zijn greep. We zitten midden in de 2e golf en het einde van deze pandemie is nog niet in zicht. Tegelijkertijd houden andere maatschappelijke en economische  ontwikkelingen ons ook nog dagelijks bezig; geopolitieke verschuivingen, klimaatverandering en wereldwijd groeiende obesitas cijfers. Dit zijn uitdagingen die wij niet alleen kunnen tackelen.

Lees verder
Blog

01/10/2020

3 minuten lezen

De factor mens in een veranderende digitale wereld

Na de persconferentie van afgelopen maandag werd duidelijk dat zoveel mogelijk thuiswerken opnieuw de norm wordt om de tweede golf aan coronabesmettingen af te remmen. Organisaties als Google nemen het zeker voor het onzekere en houdt zijn mensen tot maar liefst juli 2021 thuis. (Nieuwe) slimme tools en technieken als een digital twin zijn volop in ontwikkeling en toepassing om zo efficiënt mogelijk op afstand te kunnen blijven werken. Technologische ontwikkeling is belangrijk maar er is meer nodig om als organisatie succesvol te kunnen blijven inspelen op veranderingen.

Lees verder