2021: van missie naar actie!

Blogpost door: Maureen de Haan

op 06 januari, 2021

2021, ‘het jaar van…chaos, dé waarheid of van de vrijheid?’ De huidige lockdown en de Brexit maken van 2021 geen knallend begin. Echter met het vaccin in aantocht zet ik in op een hoopvol 2021 en bouw ik graag met jullie verder aan een gezond en duurzaam voedselsysteem.

Vandaag de dag wordt veel gesproken en geschreven over de toekomst van ons voedselsysteem en welke waardes daarin belangrijk zijn. Duurzaamheid en gezondheid komen daarin steeds vaker naar voren. Leiden naar een nieuwe toekomst begint met dromen over een nieuw systeem, maar vereist uiteindelijk ook actie. Waar begin je?

Geïnspireerd door het werk van Lucas Simons – auteur van ‘Changing the (food) game’ ben ik ervan overtuigd dat verandering begint met kleine concrete stapjes, waarin iedereen vanuit zijn eigen rol en drive een belangrijke bijdrage aan kan leveren. ‘Het volgen van de juiste strategie is daarbij belangrijk. Markten en systemen veranderen niet in een keer dus we moeten accepteren dat het in stappen en fases gaat en elke fase een andere aanpak vergt’ aldus Lucas Simons. In het artikel: ‘Systeemverandering is wel mogelijk’ geven Lucas Simons & André Nijhof (de auteurs) een interessant overzicht van mogelijke type acties per fase en type organisatie (bedrijfsleven, overheid etc.).

Het aankomende jaar ga ik graag met GMV-leden en andere relevante stakeholders opzoek naar de passende en de juiste acties die we vanuit het collectief kunnen gaan vormgeven, gedreven door de nieuwe GMV-missie: ‘gezond, lekker en duurzaam geproduceerd voedsel voor alle mensen en dieren’. Op die manier hoop ik dat we de sector verder vooruit kunnen helpen en waarde kunnen blijven creëren voor onze leden. Dit zal zeker een ontdekkingstocht gaan worden en het werken op afstand is daarbij niet altijd ideaal. Ik hoop dat we elkaar over een tijdje weer fysiek kunnen ontmoeten. Tot die tijd blijven we experimenteren met de online mogelijkheden en sta ik altijd open voor nieuwe manieren van interactie.

De allerbeste wensen voor 2021!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

04/10/2021

4 minuten lezen

Even bijpraten ….

Na onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) kort voor de zomer, zullen zeker diegenen van u die bij deze ALV aanwezig waren, zich bij de recente sympathieke introductie van Eveliene Langedijk afgevraagd hebben: "Hoe zit dat dan met Maureen en Marcel?", vooral omdat we net de zwaardere rol van Maureen binnen de GMV aangekondigd hadden.

Lees verder
Blog

10/09/2021

2 minuten lezen

Eveliene, ready to take over

“Tijden veranderen…” Of “Er was eens…”Mooie openingen om een verhaal te starten. Want dat is altijd het lastigste stukje, hoe begin je. Vooral als er eigenlijk al zo een mooi verhaal geschreven is door je voorgangers. Dan stap je een al lopend verhaal in, de thema´s en het plot al gedeeltelijk uitgewerkt.

Lees verder
Blog

01/07/2021

2 minuten lezen

Verduurzaming: greenwashing of game changing?

Is het nieuwe EU akkoord om de landbouw te vergroenen greenwashing of game changing? Afgelopen week sloten EU-lidstaten een akkoord over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid met kritische reacties tot gevolg. 7 juli staat er weer een boerenprotest gepland en tegelijkertijd neemt de maatschappelijke druk om onze agri & food sector snel te verduurzamen alleen maar toe. Daarmee lijken de contrasten alleen maar groter te worden.

Lees verder